SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Timošenkova ostaja v priporu (foto)

2

termometer

V Kijevu se je nadaljevalo sojenje nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, potem ko so jo zaradi kršitev sodnega postopka aretirali.

Sodnik je že na začetku zavrnil prošnjo obrambe, naj prekliče petkov nalog o aretaciji, ki je sprožil zaskrbljenost Zahoda nad stanjem pravne države v Ukrajini. Ponovni opomin zaradi komentarjev na sodišču Kot je pojasnil sodnik Rodion Kirejev, obramba ni predstavila dovolj prepričljivih argumentov za spremembo njegove odločitve. Timošenkovo, ki je zadnje tri dni preživela v priporu, pa je celo ponovno opomnil zaradi njenih komentarjev na sodišču. Pričakalo jo je več sto privržencev Nekdanjo premierko so na sodišče v središču Kijeva v policijskem avtomobilu pripeljali več ur pred začetkom sojenja. Pričakalo jo je več sto privržencev, ki so vzklikali njeno ime. Pred sodiščem so postavili nekaj deset šotorov, oblasti pa jih za zdaj še niso pregnale. Kljub temu so v okolico sodišča poslali več enot elitnih enot policije.

"Slava Ukrajini" Ko je v nabito polno sodno dvorano vstopil sodnik, je Timošenkova vzkliknila "Slava Ukrajini" in ni bilo videti, da bi omilila svoj brezkompromisen odnos do sodišča. "Pred vami ne bom stala, saj bi to pomenilo, da sem pokleknila pred mafijo. Ne boste zlomili mene, temveč mlado ukrajinsko demokracijo," je dejala sodniku.

Timošenkovo sta na sodišču spremljala dva duhovnika, s prisotnostjo pa ji je podporo izkazal tudi soprog Oliksander, ki se sicer redko pojavlja v javnosti.

Pogodba o dobavi ruskega zemeljskega plina Timošenkovi sicer sodijo zaradi pogodbe o dobavi ruskega zemeljskega plina, ki jo je kot tedanja ukrajinska premierka leta 2009 podpisala s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Pogodba naj bi bila po mnenju tožilstva za Ukrajino izredno neugodna.

Timošenkova po drugi strani trdi, da je žrtev maščevanja ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča proti voditeljem oranžne revolucije, po kateri je leta 2004 na oblast v Ukrajini prišla bolj zahodno usmerjena vlada.

Države članice EU in ZDA že izrazile zaskrbljenost Države članice EU in ZDA so zaradi aretacije Timošenkove že izrazile zaskrbljenost nad selektivnim pregonom nasprotnikov Janukovičeve oblasti. Janukovičeva administracija je sicer kakršno koli vpletenost v primer zanikala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin