Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
6.41

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
sojenje

Natisni članek

Petek, 30. 3. 2012, 6.41

8 let, 3 mesece

Sodba v zadevi Čista lopata: krivi vsi razen Krofliča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ljubljansko okrožno sodišče je v zadevi Čista lopata za krive spoznalo sedem obtožencev, Ivana Krofliča je oprostilo.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je Ivanu Zidarju in Dušanu Črnigoju dosodila po leto in pet mesecev zapora ter plačilo 11.000 evrov denarne kazni, Tomažu Žibertu pa dve leti in pol zapora in 15.000 evrov denarne kazni. Ivanu Demšarju je dosodila leto dni in 8.000 evrov denarne kazni, Borutu Farčniku deset mesecev zapora in 6.000 evrov kazni, Hildi Tovšak leto in dva meseca zapora ter 10.000 evrov kazni, Srečku Gabriču pa deset mesecev zapora in 7.000 evrov kazni. Edini, ki mu dejanje ni bilo dokazano, je Ivan Kroflič, ki je oproščen obtožb.

Vsi razen oproščenega Krofliča, čigar stroške krije proračun, so dolžni plačati osmino sodnega postopka in izvedene dejavnosti, kot so sodni izvedenci in tolmači, v višini 473 evrov. Sodnica, ki je sledila tožilki, da jim je torej očitano tudi dokazano, je v izreku sodbe navedla tudi, da morajo obdolženi stranske denarne kazni poravnati v treh mesecih po pravnomočni sodbi, sicer jim grozi tudi zaporna kazen za vsak dan neplačila, a ne več kot šest mesecev.

Zidar: Zame postopek ni končan Zidar je po obsodbi povedal, da mu ni jasno, zakaj je obsojen. "To bom tudi dokazal. Zame postopek ni končan." Obenem je dejal, da si ne predstavlja, da bi šel v zapor.

Njegov odvetnik Boštjan Penko pa je dejal: "Ostal bom dostojen do sodišča. Menim, da sodba ni pravilna zaradi treh razlogov. Prvič, vsebinsko si drugače razlagamo zakon o javnih naročilih, drugič, sodba ne bi smela temeljiti na nedovoljenih dokazih, tretjič, kazni so neprimerne, ker niso bile razložene."

Penko: Zidar ni obljubljal in ni podkupoval "Lahko pa tudi vidimo, kakšna je bila kazen za dokazano podkupovanje," je še dejal Penko. S tem je imel v mislih pogojno obsodbo za tožilca Stojka. "To ni pravna država. Zidar ni obljubljal in ni podkupoval," je še zatrdil.

Čeferin: Kdorkoli bo vesel današnje sodbe, ne razume očitkov iz obtožbe Enako nezadovoljen je tudi Zidarjev drugi odvetnik Aleksander Čeferin, ki je povedal, da kdorkoli bo vesel današnje sodbe, ne razume očitkov iz obtožbe. Dodal je, da je lahko vsakemu, ki je kolikor toliko nepristranski, jasno, da Zidar "od prve sekunde naprej ni imel možnosti, da bi pred tem sodiščem bil oproščen". Kot pravi, je nad tem sodiščem razočaran.

"Zaenkrat so prevladali bolj politični in populistični argumenti" Tudi Čeferin je prepričan, da imajo na svoji strani zelo dobre argumente za uspeh s pritožbo. To so pravni argumenti, pravi Čeferin, ki je prepričan, da so zaenkrat prevladali bolj politični in populistični. Zidar je tako po njegovih besedah tudi pričakoval obsodilno sodbo, saj da se mu nihče ne bi upal izreči oprostilne.

Čeferin je prepričan, da Zidar na prestajanje kazni ne bo šel "Jaz pa sem, vse dokler nisem slišal tega poskusa obrazložitve sodbe, pričakoval, da bo pravo prevladalo," je dodal Čeferin, ki obenem meni, da se država s takimi sodbami, kot je bila današnja, smeši. Čeferin pa o tem, da bi Zidar moral v zapor, še ne razmišlja oziroma je prepričan, da Zidar na prestajanje kazni ne bo šel.

Okrožna državna tožilka pričakuje, da bo sodba postala pravnomočna Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je po razsodbi dejala, da je zadovoljna z izrečeno sodbo, saj je sodišče tako po kvalifikaciji kot po izrečenih kaznih sledilo predlogu sodišča, zato pričakuje, da bo sodba postala pravnomočna.

Črnigoj in Tovšakova brez komentarja Črnigoj komentarjev po odhodu s sodišča komentarjev ni dajal, prav tako Hilda Tovšak. Njen zagovornik Mitja Kastelnik pa je le napovedal pritožbo.

Obdolženi so pred razsodbo pričakovali oprostilne sodbe, drugačno odločitev pa so sprejeli precej stoično. Pričakovati je pritožbe obrambe, medtem ko je tožilstvo z obsodilno sodbo lahko zadovoljno, čeprav so Krofliča oprostili.

Sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v kateri so pridržali vse vpletene, vsi razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, pa so noč prebili v zaporu.

Nekdanji podizvajalec Vegrada bo zadovoljen, če bo sodba pravnomočna Razglasitve sodbe se je udeležil tudi nekdanji podizvajalec Vegrada Zekrija Habibović, ki je med leto in pol trajajočim sojenjem pred sodiščem večkrat opozarjal na domnevna kazniva dejanja Tovšakove. Prepričan je, da je bila danes izrečena sodba pravična, zadovoljen pa bo, "če bo sodba pravnomočna".

Habibović je sicer tudi že sam vložil kazensko ovadbo zoper Tovšakovo, saj je prepričan, da ga je ta kot Vegradovega podizvajalca ogoljufala. "Ovadba je sedaj na tožilstvu, minilo je več kot eno leto, pa se ni nič premaknilo," je dodal Habibović, ki sicer ne pričakuje, da bo Tovšakova kdaj odgovarjala zaradi tega.

Ne spreglejte