Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

uboj

Sreda, 26. 8. 2015, 13.49

8 let

Sestra pokojnega Rastoderja: Šlo je za naklepni umor, zadaj je denar!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z zaslišanjem prič se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo ponovljeno sojenje 28-letnemu Radenku Đurđeviću, ki mu tožilstvo očita, da je ubil fanta svoje sestre Mustafo Rastoderja.

Uboj ima že precej dolgo brado, saj sega v leto 2009, ko je pod streli v najetem stanovanju na Litostrojski umrl 28-letni Mustafa Rastoder. Med štirimi osumljenci je policija presodila, da je prav Radenko Đurđević tisti, ki naj bi storil zločin. Ta naj bi imel tudi motiv: njegova sestra je bila partnerica pokojnega, ki naj bi jo navadil na mamila.

Oprostili, obsodili, razveljavili, znova sodijo A na sodišču so imeli z dokazovanjem očitno precej preglavic, saj so ga na prvi stopnji oprostili. Forenziki so sicer na obdolžencu odkrili štiri značilne sledi streljanja, dve na levi roki in dve na majici, a po mnenju okrožnega sodišča to ni bilo dovolj za obsodilno sodbo. Zaradi le nekaj karakterističnih delcev smodnika so bili sodniki sicer mnenja, da je bil mogoče navzoč ob kaznivem dejanju, nikakor pa niso mogli z gotovostjo trditi, da je prav on pritisnil na petelina.

Tožilstvo, ki je za uboj predlagalo 15 let zapora, se je na sodbo pritožilo. Višji sodniki so menili ravno nasprotno in Đurđevića obsodili na 12 let zapora, a so vrhovni sodniki, kamor se je obdolženi pritožil, sodbo višjega sodišča označili za prenagljeno, zato so jo razveljavili in z napotili vrnili v ponovno presojo.

Med napotki je bilo tudi zaslišanje Bineta Jovanovića, ki naj bi dobro poznal umorjenega. Skupaj sta menda tudi "poslovala", kakšni dve uri pred umorom pa je bazna postaja za mobilne telefone v okolici kraja kaznivega dejanja zaznala njegov mobitel.

Ključna priča na Dobu – ker ni dovolj ljudi, ga danes niso pripeljali Jovanovića so sicer v Italiji ujeli z nekaj kilogrami droge, zato so ga priprli v Milanu, trenutno pa je za zapahi na Dobu. Čeprav je bil vabljen, ga danes na sodišče ni bilo. Kot je pojasnil predsednik petčlanskega senata, so z Doba sporočili, da nimajo dovolj pravosodnih policistov, da bi ga lahko pripeljali, bodo pa to storili naslednjič.

"Prepričana sem, da je imel Bine prste vmes pri umoru, ni pa morilec, ve se, kdo ga je ubil," je danes zatrjevala sestra pokojnega Rastoderja Selma Rastoder.

Prepričana je, da je šlo samo za denar. Kot je pojasnila, je po naročilu brata Binetu izročila 3.000 evrov are za nakup hiše v Logatcu, ki bi bila pisana na njeno ime, v njej pa bi živel brat. Pomagala naj bi mu družina, saj je oče na banki dvignil 16 tisoč evrov, bratu pa je skupno izročila 20 tisoč evrov.

"Šlo je za naklepni umor, denar, ki sem mu ga izročila v beli kuverti, je izginil," trdi sestra. Brat ji je povedal, da z družino svoje partnerice ni imel težav, mama pa naj bi njemu in tudi obdolženi večkrat brskala po torbi in denarnici. O tragičnem dogodku je, še preden jih je uradno o tem obvestila policija, izvedela od sosedov. Po njenih besedah je bil Bine pokojnikov dober prijatelj, ki je bil z vsem seznanjen, pa ga na pogrebu vseeno ni bilo, tudi ne njegove partnerice, ki je bila takrat noseča.

Kriminalist: Obdolženi je ves čas jokal Po predlogu obrambe je sodišče zaslišalo tudi kriminalista in kriminalističnega tehnika, saj je zagovornik Miha Kunič prepričan, da so dokazi okuženi. Kriminalist Pavle Povirk se dogodkov izpred šestih let ni spomnil.

Kot je pojasnil, je bila njegova vloga v tem, da je zaslišal priče, med drugim tudi mamo in obdolženega. "Nenavadno je bilo, da je obdolženi ves čas jokal, držal se je za glavo in jokal," je povedal.

Mamo je zaslišal večkrat, saj je svoj zagovor spreminjala. Zagovorniku obdolženi ni znal pojasniti, zakaj med zavarovanimi sledmi ni nobenega obuvala številke 41, ki jo nosi obdolženi, prav tako ne, zakaj na njegovih supergah ni sledi streljanja.

Ne spreglejte