Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2012,
9.41

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 4. 1. 2012, 9.41

8 let, 2 meseca

Prodajalca steroidov čaka prostost ali izročitev ZDA?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zakoncema Alenki in Mihaelu Karnerju, ki so ju pripadniki Cobre aretirali v avstrijskem smučarskem središču Bad Kleinkirchheim, so izsledili ameriški preiskovalci. V Sloveniji preiskave ni bilo.

Zakonca Karner sta v zadnjih desetih letih s prodajo steroidov prek tujih spletnih strani zaslužila vsaj 40 milijonov evrov, po poročanju avstrijskih medijev pa sodita med največje prekupčevalce s prepovedanimi poživili na svetu.

Denar prala prek slamnatih podjetij Prisluženi denar naj bi prala s pomočjo številnih slamnatih podjetij in ga investirala v številne nepremičnine. Po poročanju 24ur je bil 36-letni Mihael Karner v enem takšnih poslov zastopnik podjetja Nipl s sedežem v Murglah, ki naj bi v Ljubljani v bližini nekdanje tovarne Tovil na 2,4 hektarja velikem zemljišču gradilo stanovanjsko naselje s 130 stanovanji. Ena od takšnih investicij je bila tudi njuna okoli pet milijonov vredna luksuzna vila v prestižnem smučarskem središču Bad Kleinkirchheim, kjer so ju pripadniki specialne policijske enote Cobra aretirali 27. decembra lani. Okoliški prebivalci so zakonca opisali kot mirna in prijetna, izstopala naj bi le po tem, da sta se hitro vključila v družbo, po pisanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung pa naj bi se gibala tudi v koroški visoki družbi.

Zakonca Kerner, sicer tudi starša dveh mladoletnih otrok, sta trenutno v priporu.

Na prodajalca poživil, ki pomenijo lažjo pot do povečanja mišične mase, prodaja pa je v Sloveniji nezakonita šele zadnja tri leta, so avstrijske oblasti že sredi lanskega leta opozorili Američani. Ti naj bi zahtevali njuno izročitev, v akciji pa so sodelovali tudi italijanski policisti.

ZDA sodelovale z Avstrijo in ne Slovenijo Ameriško pravosodno ministrstvo je pri odkrivanju storilcev sodelovalo z Avstrijo in ne s Slovenijo, kjer Kernerjeva prebivata. Eden od razlogov je zagotovo, da naj bi poslovala samo iz Avstrije. Celovški tožilec pa je potrdil, da bi lahko obstajal še en razlog, in sicer ta, da Slovenija svojih državljanov ne izroča ZDA.

Izročitev ZDA ali prostost? Alenki in Mihaelu Karner zdaj preostane le čakanje na odločitev preiskovalnega sodnika v Celovcu, ki lahko odobri izročitev ZDA, kjer ju čaka 20 let zapora, ali pa ju izpusti na prostost, kar je sicer malo verjetno. Slovenija njune izročitve ne bo zahtevala, saj proti njima tu ne teče noben kazenski postopek.

Ne spreglejte