Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivan Vogrin

Petek, 1. 2. 2013, 12.57

8 let

Poslanca Vogrina pogojno obsodili zaradi zlorabe položaja (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec Ivan Vogrin je bil na Okrajnem sodišču v Lenartu spoznan za krivega obtožb o zlorabi uradnega položaja in uradnih pravic med županovanjem v Lenartu.

Sodnica mu je izrekla pogojno obsodbo eno leto zapora s preizkusno dobo treh let. Očitana mu je bila nezakonita poraba proračunskih sredstev, ko je leta 2006 naročil izdelavo kronologije, ki jo je ob koncu Vogrinovega drugega mandata izdala občina Gre za več kot 800 strani obsegajoča Kronologija s kopijami člankov iz nekaterih slovenskih tiskanih medijev, ki so obravnavali lenarško območje med leti 2002 in 2006. Vogrin zatrdil, da je bilo vse izpeljano zakonito Po prepričanju tožilca Andreja Kirbiša je Vogrin kot župan s tem povzročil občini za 59.000 evrov škode. Prav tako bi moral za tisk izvesti javno naročilo in v ta namen pripraviti rebalans občinskega proračuna. Vogrin je ponovno zatrdil, da je vse izpeljal zakonito in da ni kršil nobenega predpisa. Kot je dejal, je občinskemu svetu predlagal sprejetje rebalansa proračuna, a ta tega ni želel storiti. Dejal je tudi, da je občinskemu svetu predlagal sprejetje rebalansa proračuna, a ta tega ni želel storiti, kar si razlaga s takratnim "razgretim političnim ozračjem", saj sta se v tistem času od lenarške ločevali dve manjši občini. "Kot župan ne morem prisiliti občinskih svetnikov, da razpravljajo o rebalansu," je dodal.

"Vprašajmo se, zakaj teče postopek le zoper Ivana Vogrina" Njegov odvetnik Borut Bernik Bogataj je kot dokaz predložil še eno revizijsko poročilo poslovanja občine v letu 2006, ki naj ne bi odkrilo nobenih nepravilnosti. Tožilec pa je nekoliko preoblikoval obtožnico, po kateri Vogrin ni bil več obdolžen pridobitve protipravne nepremoženjske koristi zase ampak protipravne materialne koristi za lenarška gospodinjstva.

Bernik Bogataj je izračunal, da je s tem pripadlo na vsako gospodinjstvo nekaj več kot 6 evrov, kar po njegovih ocenah ni vredno stroškov tega kazenskega postopka, tudi če bi res šlo za kaznivo dejanje. "Vprašajmo se, zakaj teče postopek le zoper Ivana Vogrina, če pa so tudi njegovi predhodniki in naslednik ravnali enako," je dodal.

Sodnica je pri izreku kazni sledila predlogu tožilstva Sodnica Mihela Pašek je pri izreku kazni sledila predlogu tožilstva, ki je predlagalo enoletno pogojno obsodbo ter povrnitev povzročene škode občini. Obramba, ki je pričakovala oprostilno sodbo, je že napovedala pritožbo na višje sodišče, saj meni, da so v ozadju tudi "politične igrice".

Vogrin je ob robu seje državnega zbora na vprašanje, ali namerava odstopiti s poslanske funkcije, odgovoril, da o tem razmišlja. "Najbrž bom res odstopil, ker če je v Sloveniji lahko nekdo obsojen na podlagi dokumentov, ki jasno dokazujejo, da je bilo dejanje zakonito, potem je res vprašanje, ali je v taki državi smiselno biti poslanec," je dejal.

Vogrinu se sicer ob obeta nov kazenski postopek. Poslanci so namreč na današnji seji odločili, da se Vogrinu, osumljenemu storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije, ne prizna imunitete. To pomeni, da Okrožno sodišče v Mariboru proti njemu lahko začne kazenski postopek.

Ne spreglejte