Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pripor tiralica Hilda Tovšak

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 15.13

8 let

Policisti še naprej iščejo Hildo Tovšak (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Javnost že od petka razburja novica, da Hilde Tovšak ni več v priporu. Kot je za Planet Siol.net pojasnil njen zagovornik Boris Kanduti, ni šlo za procesno napako. Medtem že nova zahteva za pripor.

"Sodišče je ravnalo tako, kot mu nalaga zakon. Dejstvo je, da je tožilec v zahtevi za preiskavo glede domnevno spornega zaposlovanja delavcev v TEŠ6 sprva navedel, da naj bi storila kaznivo dejanje po 1. odstavku 242. člena, ki za nezakonito prejemanje ali dajanje daril predvideva petletno zaporno kazen. Med postopkom, ko so bili osumljenci že zaslišani pri preiskovalnem sodniku, pa je tožilec v zahtevi za preiskavo spremenil člen, in sicer iz prvega v drugi odstavek 242. člena kazenskega zakonika," je pojasnil Boris Kanduti.

V tem primeru pa je lahko osumljeni v priporu največ 15 dni. Ker je Tovšakova v priporu vse od 28. februarja, ko so kriminalisti uvedli preiskavo zaradi sumov nedovoljenega sprejemanja ali dajanja daril. Takrat smo poročali, da naj bi šlo za darila pri posredovanju tujih delavcev pri gradnji TEŠ 6, priprli pa so tudi Aleša Pangerca iz podjetja Go Exstra in Poljaka Mareka Andrzeja Konfisza oziroma je bila preiskava uvedena zoper šest fizičnih in dve pravni osebi.

Z okrožnega na okrajno sodišče Kot so pojasnili na mariborskem sodišču, je s spremembo kvalifikacije kaznivo dejanje prešlo v pristojnost okrajnega sodišča, istočasno pa je tudi vplivalo na vprašanje, pod katerimi zakonskimi določbami se presojajo pogoji za pripor. Pripor v skrajšanem postopku, za katerega je sicer pristojno okrajno sodišče, sme po zakonu pred vložitvijo obtožnega predloga trajati le toliko, kolikor je potrebno, da se opravijo preiskovalna dejanja, vendar ne več kot 15 dni. Za morebitno nadaljevanje pripora bi moralo tožilstvo vložiti obtožni predlog ali pa vsaj obtožnico zoper Aleša Pangerca, Hildo Tovšak in soosumljence, saj je pripor pred tem trajal že več kot 15 dni.

Sodišče pripor odpravilo po uradni dolžnosti 17. maja je zagovornik Aleša Pangerca vložil pritožbo zoper sklep, s katerim je preiskovalna sodnica zavrnila predlog, da se pripor zoper Aleša Pangerca odpravi, ker državni tožilec z odpravo pripora ni soglašal. V svoji pritožbi je zagovornik opozoril, da pripor zoper Aleša Pangerca ni več zakonit, ker je 19. aprila specializirano državno tožilstvo spremenilo zahtevo za preiskavo.

Glede na tak potek postopka je senat 17. maja odpravil pripor zoper Pangerca, zoper Hildo Tovšak pa po uradni dolžnosti iz istih razlogov. Zakon določa, da mora sodišče, če ob reševanju pritožbe kogarkoli ugotovi, da so razlogi, zaradi katerih je odločilo v korist obdolženca, ki je vložil pritožbo, odločiti tudi v korist kateremu izmed soobdolžencev, ki se ni pritožil, ter tako po uradni dolžnosti ravnati, kakor da bi se bil pritožil tudi ta. Senat je zato odpravilo pripor tako zoper Aleša Pangerca kot Hildo Tovšak, saj je zakonski rok, ki določa najdaljše mogoče trajanje pripora do vložitve obtožnega predloga, strog in zahteva, da se pripor odpravi brez odlašanja, če se ugotovi, da se je ta rok iztekel.

Sodišče še istega dne prejelo obtožnico Še istega dne, torej 17. maja, je sodišče v popoldanskem času od tožilstva prejelo obtožnico zoper Hildo Tovšak, Aleša Pangerca in soobdolžence, s predlogom, da se zoper Hildo Tovšak in Aleša Pangerca odredi oziroma podaljša pripor, in sicer zoper Hildo Tovšak iz pripornega razloga ponovitvene nevarnosti, zoper Aleša Pangerca pa iz pripornega razloga begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Izdali tudi tiralico Takšnemu predlogu je senat ugodil in zoper oba osumljenca v soboto ponovno odredil pripor. Po trenutnih informacijah je Aleš Pangerc že v priporu. Senat sodišča je na predlog Specializiranega državnega tožilstva zoper Hildo Tovšak danes odredil pripor še iz pripornega razloga begosumnosti, posledično pa so bili izdani tudi Evropski nalog za prijetje in predajo, tiralica in mednarodna tiralica.

"Policija nadaljuje pospešeno iskanje" Tovšakovo so policisti iskali na vseh pričakovanih lokacijah - med drugim na stalnem prebivališču v Ljubljani in na posestvu v Mislinji, vendar je nikjer niso našli, je za STA pojasnila tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave Vesna Drole. Po njenih besedah slovenska policija nadaljuje pospešeno iskanje Tovšakove na ozemlju Slovenije.

Kanduti ostaja zagovornik Tovšakove Sicer pa Kanduti zanika tudi pisanje nekaterih medijev, da naj bi mu Tovšakova odpovedala pooblastilo. "Gre za to, da sta se najina pogleda glede obrambe v zadevi Rimske Terme nekoliko razlikovala, tako da jo bo v tem primeru branil drugi zagovornik, v preostalih primerih ostajam," je za Planet Siol.net povedal Kanduti.

Ne spreglejte