Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje

Sreda, 7. 5. 2014, 20.07

8 let

Pobegli Prelac znova na zatožni klopi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Urban Prelac, tisti obsojenec, ki je med glavno obravnavo prisotne zaklenil v dvorano in pobegnil na prostost, je spet sedel na zatožno klop.

Tožilstvo mu očita štiri velike tatvine, ki naj bi jih izvršil skupaj z obdolženim Janezom Habičem v kleti večstanovanjske stavbe. Obtožnice na predobravnavnem naroku nismo slišali, zato podrobnosti niso znane, kazniva dejanja pa naj bi storil lani v začetku leta.

Eden od lastnikov kleti je prek Zavarovalnice Triglav priglasil premoženjskopravni zahtevek v višini 485 evrov.

Prelac krivdo zanikal Habič se je za današnji narok opravičil, zato se bo o svoji krivdi izrekel drugič, 29-letni Prelac pa je danes krivdo odločno zanikal. To tudi ne preseneča, saj se tožilstvo z njim ni želelo pogajati o milejši kazni v zameno za priznanje. "Glede na njegovo predkaznovanost drugega kot zapor ne pride v poštev," je bila kratka in jasna tožilka.

Prelčeva zagovornica Mateja Resnik je tako predlagala zaslišanje nekaterih prič, in sicer Jožeta Korena, ki prav tako kot Prelac prestaja zaporno kazen na Dobu. Pojasnila je, da je Habič imel ključe kleti in da je vanjo redno vabil uživalce mamil, "kar pomeni, da Prelac ni bil edini, ki je bil v tisti kleti".

To naj bi potrdila tudi priča Sandra Hočevar. Kot pričo je zagovornica predlagala tudi mamo obdolženega Prelca, ta naj bi sodišču povedala, da je imel njen sin v kritičnem času dovolj denarja, da mu ni bilo treba izvrševati kaznivih dejanj.

Ko naj bi se zgodil vlom, naj bi bil Prelac na metadonski kliniki "Predlagam tudi, da sodišče opravi poizvedbe na metadonski kliniki v Ljubljani, saj bodo lahko povedali, da je obdolženi tistega dne, v petek zjutraj, šel po odmerek metadona," je predlagala zagovornica in dodala, da je noč pred tem na povabilo Habiča preživel na hodniku pred kletjo.

Če bi storil kaznivo dejanje, ne bi mogel iti na kliniko, meni zagovornica, v kleti pa naj bi obdolženi le preživel mrzlo zimo.

Med sojenjem zaklenil prisotne v dvorano in pobegnil Naj spomnimo, da Prelac na Dobu že prestaja dve leti in devet mesecev zaporne kazni. Novembra lani je obtoženi po tistem, ko je okrajna sodnica ‒ to sojenje še ni končano ‒ naročila, naj mu pravosodna policista odkleneta lisice na rokah, to nemudoma izkoristil, prisotne je zaklenil v dvorano, sam pa pobegnil.

Na svobodi je bil približno tri mesece, 26. februarja pa so ga izsledili na Celovški cesti v Ljubljani in ga znova pospremili na Dob.

Ne spreglejte