SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Patria: sodba bo znana v sredo (VIDEO in FOTO)

1

termometer

Na sojenju v zadevi Patria so z sklepnimi besedami opravili vsi zagovorniki obtoženih. Sodba bo znana v sredo.

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je sklepni govor opravil že prejšnji teden, danes pa sta to opravila še zagovornik Toneta Krkoviča Jože Hribernik in Ivana Črnkoviča Dejan Marković. Besedo imajo le še obtoženi, nato pa bo sojenja konec.

Andrej Ferlinc je na obtožbe Janše v svojem končnem govoru povedal, da je tudi sam pošten in mu je tuje, da bi deloval kot vojaški tožilec.

"Obtožbe so povsem neutemeljene. Bil sem mornar, zanimal sem se za pomorstvo, take insinuacije, ki se že dva dni vrtijo, so povsem neutemeljene. Delam pošteno in upoštevam načelo enakosti," je na očitek po končani obravnavni povedal Ferlinc.

Janez Janša, ki je ob prihodu skozi vrata sodišča, doživel ovacije podpornikov, je povedal, da je razočaran, da se ta farsa po petih letih še ni končala, saj bo sodnica svojo odločitev sporočila v sredo ob 11. uri.

Janša razočaran, da sodnica ni izrekla oprostilne sodbe "Očitki so bili ponovno zavrnjeni, situacija je kristalno jasna, zato sem izjemno razočaran, da sodnica danes ni izrekla oprostilne sodbe. Škoda je vsak dan večja," je v svoji izjavi povedal Janša, nato pa na kratko okrcal tožilce, češ da se ne ukvarjajo z očitno korupcijo, ki se je zgodila ob prodaji Sistemske tehnike. "Začetek slovenske resnice o Patrii je dokazano utemeljen sum korupcije pri prodaji državnega podjetja, Sistemske tehnike, ki je bilo v začetku leta 2004 prodano osebnemu in strankarskemu prijatelju takratnega predsednika vlade gospoda Ropa Zdenku Pavčku. Manjši del tega deleža, ki je bil zelo poceni znanega dne na znanem kraju kupljen od vlade, je bil s strani Pavčka prodan ameriškemu podjetju General Dinamics, za bistveno višjo ceno. V tem času je Ropova vlada sprejela odločitev, da bo kupila 138 oklepnikov, in tako je bilo potem podpisano pismo o nameri med predsednikom vlade in privatnikom Pavčkom, brez razpisa. Dokazi o tem obstajajo v tem sodnem spisu, o tem je govoril Karl Erjavec," je pojasnil Janša in dodal, da je ta primer sedem let ležal pred državnim tožilcem, pa se ga nihče ni dotaknil.

Poudaril je, da je v petih letih nastala velika škoda, tako stranki kot njemu osebno, od predvajanja finskega dokumentarca Resnica o Patrii je slovenski javni dolg z osmih milijard narasel na dvajset milijard.

"Nisem napadal Ferlinca," se je na vprašanja novinarjev odzval Anton Krkovič. Kot je pojasnil, če že uporabljamo vojaški žargon, je uporabil obliko napada kot obrambo. Sodnici je na koncu dejal: "Prišli smo do konca, zdaj ste vi na vrsti, naj se zgodi vaša volja, tako na nebu kot na zemlji."

Zagovornik Marković za Črnkoviča predlagal oprostilno sodbo Dejan Marković, zagovornik obdolženega Ivana Črnkoviča, je za svojega klienta predlagal oprostilno sodbo, svoj končni govor pa razdelil v tri dele. V prvem se je dotaknil vprašanja zakonitosti dokazov, pravne opredelitve kaznivega dejanja, ki je po njegovem mnenju zgolj podredna, saj meni, da so bili dokazi pridobljeni s kršitvami človekovih pravic.

Po njegovem mnenju se kazenski pregon sploh ne bi smel izvajati, saj gre za neverjetna zaporedja naključij: "Obtožni predlog je sovpadal z volitvami leta 2008 in je po mojem mnenju politično motiviran." Svojo trditev utemeljuje s tem, da mora biti obtožni predlog utemeljen oz. mora vsebovati opis kaznivega dejanja, čas, kraj in druge okoliščine, česar v tem obtožnem predlogu ni.

Po njegovem mnenju bi morala sodnica zahtevati popravo obtožbe v določenem roku, in če tožilec tega ne bi storil, bi morala sodnica obtožni predlog zavreči. Kar zadeva dokaze, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito, je imel v mislih dokaze iz Finske in Avstrije. Po njegovem mnenju je dopustno uporabiti te dokaze v Sloveniji le, če niso v nasprotju z nacionalno zakonodajo. Opozoril je na to, da za hišno preiskavo na Finskem ni potrebna odredba sodnika, da ni potreben utemeljen sum in da tudi pravni pouk ne dosega standardov v Sloveniji.

Dotaknil se je tudi preiskave v Sloveniji, predvsem hišne preiskave pri Ivanu Črnkoviču, saj policisti niso imeli odredbe za vse prostore, ki so jih pregledali, kar so tudi zapisali v uradni zaznamek. "Nezakonito so zasegli tudi računalnik Marije Badovinac, na katerem je tožilstvo našlo sporno elektronsko sporočilo z 8. 9. 2004, v katerem je omenjen tudi Janez Janša, ki pa ga ni poslala na Patrio."

Opozoril je, da gre za "Ridlovo pravljico", da bi si on vzel čim več denarja. "Nič od tega, kar se očita moji stranki, ni res, gre za male laži, kako prepričati Patrio, da so boljši ponudnik kot Autocommerce. Črnkovič se je pač na vse načine boril za posel. Edini greh, ki ga je storil Črnkovič, je ta, da se je, ko je zaznal, kakšnega partnerja želijo v Patrii, potrudil v tej smeri."

Hribernik: Krkovič je bil kmet na šahovnici Ko je besedo dobil zagovornik obdolženega Antona Krkoviča, Jože Hribernik, je vlogo Krkoviča označil za vlogo kmeta na šahovnici. Okrcal je vrhovnega državnega tožilstva Andreja Ferlinca, ki je imel na prejšnji obravnavi kar pet ur dolg končni govor. "Govorniku, ki mu manjka globine, gre v širino."

Po njegovem mnenju gre za nedopusten konstrukt, saj kaznivega dejanja obdolžencu ne morejo dokazati. "Grobe kršitve obdolženčevih pravic izhajajo iz obtožnega predloga, ker lahko obdolženci zgolj zanikajo kaznivo dejanje, ne morejo pa nič pojasnjevati. Po 50 obravnavah ni niti enega dokaza, ki bi potrjeval obtožbe, nobena priča Krkoviča ni obremenila. Če bo sodišče obtožbi sledilo, se bo postavilo v čas po drugi svetovni vojni." Dotaknil se je tudi misleca antičnega časa Cicera, ki pravi, da je bistvo resnice preprosto. "Zadeva Patria je preprosta, dokazna vrednost dokazov pa nična. Skupni imenovalec vseh treh postopkov, torej na Finskem, v Avstriji in v Sloveniji, je zloraba, in sicer zloraba imena časti obdolžencev, pri čemer gre za nespodobno igro med Riedlom in Niittynenom," je dejal.

Poudaril je, da obtožbe tožilstva temeljijo na "eminentnem lažnivcu Riedlu", ne verjame pa Janezu Janši in drugim obdolžencem. "Gre za resnico o Patrii po slovensko, ko tožilec ne verjame obrambnemu ministru Erjavcu, ki je v zvezi z razpisom in poznavanjem oz. vlogo v tej vezi povedal, da Janša s tem nima nič, da se za zadevo sploh ni zanimal." Tudi on je predlagal oprostilno sodbo za svojo stranko.

Tožilec za Janšo predlaga dve leti zapora Svoj pogled na postopek sta na zadnjem naroku že predstavila vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc in zagovornik predsednika SDS Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz. Ferlinc je v nekaj ur trajajočih sklepnih besedah ugotovil, da je obtoženim krivda dokazana, in za predsednika SDS ter nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo predlagal dve leti zapora, za lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zaporne kazni. Trojici naj se izreče tudi po 37 tisoč evrov denarne kazni, še predlaga tožilstvo.

Matoz pa meni, da tožilstvu obtožb ni uspelo dokazati, saj tudi dokazov za to, da bi Janša prejel obljubo podkupnine, nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo. Kdor Janšo pozna, ve, da tega ne bi nikoli storil, je dodal Matoz.

Črnkovič upal na revolucijo Ivan Črnkovič je sicer danes pričakoval revolucijo, ker je njegovem mnenju dogajanje katastrofalno. Tone Krkovič pa je upal, da mu bodo povedali, zakaj sploh je tam. "Kajti na prejšnjem naroku, ko je imel sklepni govor tožilec, ki je mimogrede kandidiral za vse najuglednejše funkcije tožilstva, sem pričakoval, da bo rekel bobu bob. Za to, da reče bobu bob, ni treba pisati časopisov."

Janša je sicer prepričan, da ne bo obsodilne sodbe. Če pa bi jo sodišče izreklo, takšnaa sodba nikoli ne bi zdržala, pravi Janša. Ta v primeru obsodbe napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev doma in v EU-ju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin