SiolNET. Novice Črna kronika
2,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ovadili podjetnike, ki naj bi si v evropskem projektu prilastili 650 tisočakov

2,00

termometer

slovenska policija
Foto: Siol.net

Kriminalisti NPU so na Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper dve fizični osebi in dve gospodarski družbi zaradi utemeljenega suma goljufije na škodo EU in preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti, zoper eno od navedenih fizičnih oseb pa tudi zaradi utemeljenega suma ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Neuradno gre za primer celjske poslovne skupine Griffin, ki med drugim zaposluje in usposablja invalidne osebe. Pridobili naj bi 650 tisoč evrov premoženjske koristi.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so ugotovili, da je osumljena oseba, zaposlena pri gospodarski družbi iz Celja, storila kaznivo dejanje goljufije na škodo EU in kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti z namenom, da bi pridobila premoženjsko korist dvema pravnima osebama iz Celja in eni povezani fizični osebi.

V ta namen je osumljena oseba v šestih prijavah na razpis za sofinanciranje projektov lažno predstavljala izpolnjevanje pogojev iz razpisa ter z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v imenu te družbe sklenila pet pogodb o sofinanciranju projekta za posamezne regije, medtem ko za šesto regijo zaradi premajhnega števila točk ni bila izbrana.

Osumljeni lažno obračunal stroške plač zaposlenih in potne stroške

Na tej podlagi je nato osumljena oseba izvajala programe socialne aktivacije tudi s kadrom brez ustrezne usposobljenosti, le-to pa v zahtevkih za izplačila lažno prikazala, kot da so ti ustrezno usposobljeni in kot da so projekti formalno ustrezni. Na zgoraj opisani lažni podlagi za opisane programe socialne aktivacije je nato osumljena oseba vložila najmanj 17 zahtevkov za izplačilo sredstev za sofinanciranje, v katerih je med drugim tudi lažno obračunala stroške plač zaposlenih in lažno obračunala potne stroške, ki niso nastali in so jih morali zaposleni ob izplačilu tudi vračati v gotovini tej gospodarski družbi ali neposredno osumljeni osebi, zaposleni v tej družbi.

Na ta način je osumljena oseba omenjeni družbi in hčerinski družbi iz Celja ter povezani fizični osebi pridobila veliko premoženjsko korist v znesku približno 650 tisoč evrov, ki predstavljajo 80 odstotkov sredstva iz proračuna Evropske unije in 20-odstotno subvencijo iz proračuna Republike Slovenije, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Kazensko ovadili tudi osebo iz javnega zavoda v Celju

Preiskovalci so kazensko ovadili tudi osebo, zaposleno v javnem zavodu iz Celja, in sicer za pomoč pri storitvi navedenih kaznivih dejanjih, saj je kot odgovorna oseba javnega zavoda podpisala vloge v prijavah na javni razpis, s čimer je lažno potrdila in s tem lažno prikazala, da bo omenjeni javni zavod skupaj z gospodarsko družbo iz Celja, v kateri je zaposlena prva osumljena oseba, omenjene projekte izvajal v projektnem partnerstvu, s čimer ji je omogočila, da je v razpisnem postopku dobila maksimalno število točk, v zameno za pomoč pa ji je prvo osumljena oseba prek gospodarske družbe kot protiuslugo odkupila nepremičnino.

Za navedena kazniva dejanja so kazensko ovadili tudi omenjeni gospodarski družbi iz Celja, saj sta kazensko odgovorni za kaznivo dejanje, ki so jih njihove odgovorne osebe storile v njihovem imenu in v njihovo korist. Zoper prvo navedeno osumljeno osebo, ki je hkrati tudi odgovorna oseba v hčerinski družbi iz Celja, je bila podana kazenska ovadba še zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Kriminalisti sumijo, da je v poslovne listine vpisala lažne podatke o zaračunani opravljeni storitvi za sodelovanje na projektih socialne aktivacije v 2018, ki jih družba dejansko ni opravila.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin