Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
15.10

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

11

Natisni članek

Borut Meh rop TEŠ policija

Petek, 2. 2. 2018, 15.10

6 let, 2 meseca

Oropali nekdanjega šefa HSE in mu grozili s pištolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

11

Borut Meh | Foto STA

Foto: STA

Borut Meh, nekdanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), Preventa Globala in Mure, je bil v ponedeljek žrtev ropa, v katerem so mu grozili tudi s pištolo. 

To informacijo nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov iz policijskih vrst. Da so ga doma oropali neznanci, pa je za Siol.net potrdil tudi Borut Meh. Podrobneje o dogodku, po katerem je moral poiskati zdravniško pomoč, ni želel govoriti. 

Uradnih informacij o dogodku ni mogoče dobiti. Na Policijski upravi Celje o njem niso posebej obveščali javnosti, čeprav običajno redno poročajo o tovrstnih dogodkih. Potrdili so nam le, da preiskava še poteka. Storilcev po naših podatkih še niso našli.

Vanj so merili s pištolo

Kljub temu nam je v zadnjih dneh s pomočjo več virov uspelo izvedeti, kaj se je v večernih ponedeljkovih urah dogajalo v družinski hiši Mehovih v Škalah pri Velenju.

Malo po deseti uri zvečer je na vrata hiše pozvonil mlajši moški. Ko jih je Meh odprl, sta iz teme skočila še en moški in ženska. Z več udarci so ga zbili na tla in vstopili v hišo. Od Meha so zahtevali zlatnino in denar, vanj merili s pištolo, z lepilnim trakom pa so mu zalepili roke in noge. Ob tem so mu ves čas grozili s smrtjo. 

Trije neznanci so bili v hiši približno eno uro, do prihoda Mehove soproge. Nato so zbežali v noč. S seboj so odnesli zlatnino, ki so jo našli v hiši. Že nekaj minut za tem so na kraj dogodka prišli kriminalisti.

Nekoč eden najvplivnejših gospodarstvenikov

Dogodek sproža veliko vprašanj. Najprej zaradi same tarče ropa. 

teš, teš 6 | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Borut Meh je bil še v prejšnjem desetletju eden najpomembnejših slovenskih gospodarstvenikov. Bil je predsednik Združenja delodajalcev in član upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Bil je član uprave v Petrolu, Gorenju in Slovenskih železnicah. 

Leta 2002 je bil imenovan za predsednika uprave Mure, nekdanjega tekstilnega velikana iz Murske Sobote. Pet let pozneje je Meh prevzel vodenje Prevent Globala. Tja ga je pripeljal njegov nekdanji solastnik Nijaz Hastor. V družbi, ki je danes v stečaju, je služboval le dve leti. 

TEŠ6: plačila v Francijo, spori in grožnje 

Nato je odšel v državno energetiko. Leta 2009, v času vlade Boruta Pahorja, je ob podpori ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika postal generalni direktor HSE. 

To je bilo v času zaključnih priprav na gradnjo 1,4 milijarde evrov vrednega projekta šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6). Prav v času, ko ga je vodil Meh, je HSE francoski multinacionalki Alstom plačal prvi obrok v višini 85 milijonov evrov za tehnološko opremo. 

Šlo je za enega prelomnih trenutkov v zgodbi o TEŠ6, po katerem poti nazaj tako rekoč ni bilo več. Meh o plačilu v Francijo ni obvestil tedanje vlade, zaradi česar se je pred njo na zahtevo stranke Zares pozneje (neuspešno) zagovarjal. 

Zaradi notranjih sporov z direktorjem TEŠ Urošem Rotnikom o tem, kdo bo imel glavno besedo pri projektu, je bil leta 2010 razrešen s položaja. V tem obdobju je prejel več groženj, tudi javnih.

Špekulacije o motivih za rop

V času vlade Mira Cerarja je bil kratek čas poslovni pooblaščenec v Slovenskih državnih gozdovih. Na HSE se je vrnil v času, ko je družbo že vodil Gorazd Skubin, izbranec Stranke modernega centra (SMC). 

AHA Mura | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek Za zdaj ni jasnih dokazov, da bi bil lahko rop povezan s katero od Mehovih sedanjih ali nekdanjih funkcij. 

Po naših informacijah namreč neznanci iz hiše niso odnesli računalnika, USB-ključkov ali dokumentov. Ves čas naj bi zahtevali le denar. 

Da roparji niso imeli drugih motivov, bi lahko potrjevalo tudi dejstvo, da se je na območju celjske policijske uprave v zadnjih dveh tednih zgodil še en rop, ki je po opisu precej podoben. Nekaj dni pred tem so namreč trije neznanci v celjski četrti Lava na enak način vdrli v hišo, iz katere so odnesli denar in zlatnino.

So roparji vedeli, kaj iščejo?

A opozoriti velja še na en podatek, ki smo ga izvedeli iz dobro obveščenih virov. 

Nekaj dni pred ropom je namreč soproga Boruta Meha z gotovinskim dvigom prenesla depozit z večjo vsoto denarja iz velenjske poslovalnice Abanke na eno od drugih bank, kar nam je potrdil tudi sam Meh.  

Je mogoče, da so roparji za ta dvig vedeli in iskali prav ta denar? 

Dokazov za to za zdaj ni. Prav tako ni znano, ali policija vodi preiskavo v tej smeri. Na sedežu Abanke so nam v petek pojasnili, da ''uslužbenci poslovalnice v Velenju niso bili zaslišani, saj o tem niso bili seznanjeni''. Spraševali smo jih, ali je policija pri njih opravila zaslišanje katerega od uslužbencev, in če da, zakaj.

Ne spreglejte