Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Konrad Kuštrin

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 14.14

8 let

Obdolženi Konrad Kuštrin: Ni mi žal, še enkrat bi storil enako!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po tistem, ko se predsednik zdravniškega sindikata Fides in zasebna tožilka Marjetka Štefančič nista poravnala, se je začelo sojenje Konradu Kuštrinu zaradi žaljive obdolžitve.

Konrada Kuštrina zaradi besed v prispevku MMC RTV SLO zasebno kazensko preganjata Marjetka Štefančič in podjetje Gopharm iz Nove Gorice. Po mnenju zasebnih tožnikov naj bi predsednik zdravniškega sindikata Fides v izjavi za Dnevnik na RTV SLO ter v pisnem prispevku na spletnem portalu MMC razžalil Marjetko Štefančič, vodjo lekarne v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca, ter družbo Gopharm, ki se ukvarja s farmacevtskimi izdelki in medicinskimi potrebščinami in v kateri je zaposlena hčerka Štefančičeve Tadeja Štefančič.

Predsednik sindikata razžalil vodjo lekarne S temi besedami naj bi Kuštrin posegel v čast in dobro ime tožnikov, kar naj bi storil z neposrednim naklepom, ker naj bi vedel, da izrečeno ne drži, podjetju Gophram pa povzročil škodo.

Razlogi za povedano so utemeljeni, je v svojem zagovoru danes povedal Kuštrin in našteval, da je naročanje zdravil potekalo mimo pravil, da poleg imena zdravila ne bi smel biti zapisan dobavitelj, da se je veliko naročalo mimo javnih naročil s t. i. B naročilnico.

"Zmotilo me je tudi, da edino tožnica ni podpisala izjave o nezdružljivosti sodelovanja v javnih naročilih, čeprav bi kot vodja lekarne to morala podpisati," je razlagal obdolženi in dodal, da je po objavi prispevka pravilnik naenkrat začel funkcionirati, tožnica je odšla v pokoj, direktor bolnišnice pa je pred koncem upravnega nadzora odstopil.

Kuštrin: Po objavi so se zadeve normalizirale Okrcal je tudi njeno veliko število nadur, ker da naj bi bila 24 ur na dan v bolnišnici, "čeprav nobena bolnišnica nima dežurnega farmacevta, ona pa je v letu 2013 zaslužila sto tisoč evrov, kar je pokazal upravni nadzor, ki po letu dni še ni končan".

In čeprav so, tako Kuštrin, nekateri proizvajalci bili izbrani z javnim naročilom, posla niso mogli speljati, ker "je magistra zdravila in pripomočke nabavljala po B naročilnicah". "Čutil sem se dolžan odzvati" "Kot človek, šef sindikata in predstojnik klinike sem se bil dolžan odzvati ter jasno in glasno povedati, kaj se dogaja. Ni mi žal, to bi storil še enkrat," je zatrdil Kuštrin, ki je odkrito povedal tudi, da je ne mara in da se na sestankih vedno presede, če sedita skupaj, da pa je o vsem skupaj obvestil takratnega direktorja bolnišnice.

Tožnica: Svoje delo sem opravljala pošteno in nepristransko "Svoje delo sem opravljala pošteno in nepristransko, nič ni bilo opravljeno mimo pravil ali brez vednosti direktorja," je na drugi strani pojasnila Marjetka Štefančič, ki je zatrdila, da ni mogla sama izbirati ponudnikov, ker da je to storil računalniški sistem na podlagi vnosov podatkov oddelčnih predstojnikov v bolnišnici.

Glede B naročilnic je pojasnila, so v lekarni tako naročali zdravila, ki so jih nujno potrebovali, dobavitelj pa jih je dostavil v 24 urah. Zatrdila je, da so takšna zdravila naročili oddelčni predstojniki.

"Ravno zato, ker je moja hči delala v Gopfarmu, nisem sodelovala v komisijah, zato tudi nisem podpisala izjave o nezdružljivosti, s čimer so odgovorni seznanjeni od leta 2005," je povedala tožnica.

Ker jo je Kuštrin označil za koruptivno, ji domnevno grozil oziroma je ni spoštoval, se je odločila, da bo pravico poiskala na sodišču. Sojenje se bo nadaljevalo oktobra.

Ne spreglejte