Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
16.02

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković Branko Masleša Janez Janša Janez Janša Barbara Zobec Marko Šorli

Četrtek, 17. 7. 2014, 16.02

4 leta, 9 mesecev

O izločitvi Masleše v Janševem primeru bo odločalo vseh 32 vrhovnih sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na vrhovnem sodišču bodo danes na občni seji odločali o zahtevi za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ki jo je podal Janez Janša.

Kot je znano, je Franci Matoz, zagovornik na dve leti zapora obsojenega Janeza Janše, zahtevo za varstvo zakonitosti minuli teden dopolnil z zahtevo, da se iz postopka izločita tako predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša kot tudi sodnica poročevalka Vesna Žalik.

O izločitvah sicer odloča predsednik pristojnega sodišča, a ker Janša zahteva izločitev Masleše, bodo odločitev o njegovi izločitvi sprejeli na občni seji. Kot so nam zatrdili z vrhovnega sodišča, bodo na občni seji odločali le o predlogu za izločitev predsednika Masleše, ne pa tudi o drugih predlogih za izločitev. Na občni seji naj bi bili vsi vrhovni sodniki, ki jih je 32, odloča pa dvotretjinska večina.

Tudi tožilec zahteval izločitev sodnikov Naj spomnimo, da je na drugi strani tudi vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je zastopal obtožni predlog v zadevi Patria, zahteval izločitev vrhovnih sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec. Na odgovor, ali lahko predsednik vrhovnega sodišča odloča o predlogih za izločitev drugih sodnikov, če bi ga na občni seji izločili, še čakamo.

Sicer pa se je Masleša odzval na proteste Odbora 2014 in drugih podpornikov Janše, ki ga poskušajo prikazati kot osebno odgovornega za to, da obsojeni prestaja zaporno kazen na podlagi pravnomočne obsodbe.

V sporočilu vrhovnega sodišča je poudaril, da sodstvo ni hierarhično organizirana institucija in da so sodniki pri svojem delu neodvisni, "zato noben predsednik sodišča ne sme, niti ne more odrejati sodnikom, kako naj odločajo".

Vrhovno sodišče: Janša bi lahko predlagal odlog kazni, a tega ni storil Z besedami, da gre za zavajanje, zavrača tudi očitke, da bi bilo sodišče odgovorno za to, da je Janša že na prestajanju pravnomočne zaporne kazni. Janša namreč ni podal predloga za odlog prestajanja zaporne kazni, kot je to na primer storil soobsojeni v zadevi Patria Ivan Črnkovič. Črnkovičevi prošnji je sodišče ugodilo, zato bo začel kazen prestajati oktobra.

Janša z dodatnimi zahtevki sam podaljšuje odgovor sodišča Hitrost proučevanja zahteve za varstvo zakonitosti in njenega predlaganja na dnevni red sej senata kazenskega oddelka je odvisna od vsebine zahteve, njene obsežnosti in kompleksnosti. Na hitrost reševanja pa lahko negativno vplivajo tudi stranke, še pravijo na sodišču.

Kot je znano, je namreč Janša podal zahtevo tudi za izločitev sodnice poročevalke Vesne Žalik. Ta je zaradi tega predloga do odločitve morala prenehati delati na Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti, še pojasnjujejo na vrhovnem sodišču.

Ne spreglejte