SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NPU ovadil Boška Šrota, Andrijano Starina Kosem in Marka Zidanška

2

termometer

NPU je v zadevi Premogovnik Velenje zaradi napeljevanja k zlorabi položaja ovadil Boška Šrota, Andrijano Starina Kosem, Bogdana Pušnika, Marka Zidanška, Vladimirja Bilića in Aljo Markovič Čas.

V Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so potrdili, da so leto in pol po hišnih preiskavah, povezanih z dogovori o kupovanju in prodaji delnic Premogovnika Velenje, na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo zoper šest oseb, v Dnevniku poroča Primož Cirman.

Med njimi so po pisanju Dnevnika tudi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki trenutno prestaja zaporno kazen zaradi zlorabe položaja v zadevi Istrabenz, njegova nekoč tesna sodelavka Andrijana Starina Kosem, nekdanji predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Marko Zidanšek, ki danes vodi stranko SLS, finančnik Bogdan Pušnik in odvetnica Alja Markovič Čas. NPU jih sumi kaznivih dejanj napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Po poročanju oddaje 24ur naj bi bil med ovadenimi tudi odvetnik Vladimir Bilić, specializirano državno tožilstvo pa naj bi zoper vseh šest kmalu zahtevalo sodno preiskavo. Po menjavi vlade se je začelo zapletati Zgodba o neuspešni prodaji delnic Premogovnika Velenje se je začela leta 2007, ko je Šrotova družba Center Naložbe od NKBM odkupila 13-odstotni delež premogovnika, ki je pozneje pristal v rokah Radenske. To naj bi storila z dobičkom, ki naj bi ga Šrotov krog ustvaril pri lastninjenju Letrike, nekdanje Iskre Avtoelektrike. Šrot naj bi nato nameraval delnice premogovnika po precej višji ceni preprodati edinemu resnemu kupcu – Holdingu Slovenske elektrarne.

A kmalu zatem se je zapletlo. Po zamenjavi vlade je vnema HSE po odkupu manjšinskih delničarjev, med katerimi so bila najvztrajnejša podjetja iz Pušnikovega kroga (ta naj bi po informacijah NPU za Šrota "parkirala" del delnic), zaradi krize in težav pri naložbi v TEŠ 6 precej popustila.

Premogovnik marca razglasil insolventnost Mali delničarji so HSE napovedali vojno: deževale so odškodninske in izpodbojne tožbe. Tu naj bi v zgodbo po ugotovitvah NPU vstopili Bogdan Pušnik, Andrijana Starina Kosem, Marko Zidanšek in Alja Markovič Čas. Vsi naj bi skušali vodilne v HSE na različne načine prepričati o odkupu ali jih celo prisiliti vanj. Želena cena: dobrih dvajset evrov za posamezno delnico premogovnika, poroča Dnevnik.

Premogovnik Velenje je sicer konec marca razglasil insolventnost, družbo pa čaka dokapitalizacija, med katero bodo mali delničarji izgubili svoje lastniške deleže.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin