Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
9.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ranko Mimović

Četrtek, 22. 5. 2014, 9.23

7 let, 12 mesecev

Nekdanji navečji lastnik CPL Ranko Mimović na sodišču priznal krivdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji največji lastnik CPL Ranko Mimović se je dogovoril s tožilstvom o priznanju krivde. Čakata ga dve leti zapora za dve kaznivi dejanji goljufije in sto tisoč evrov denarne kazni.

Soobdolženi nekdanji direktor Cestnega podjetja Ljubljana Stanko Petrič krivde ni priznal, zato je danes stekel dokazni postopek le zanj. Razglasitev sodbe za Ranka Mimovića bo 28. maja, ko bo sodnica sporočila tudi svojo odločitev glede predloga Mimovićeve obrambe, ki je predlagala odpravo pripora oziroma odreditev milejšega ukrepa. Obramba namreč predlaga odpravo pripora proti plačilu varščine ali obvezno javljanje na policijsko postajo.

Obramba Mimovića je sicer varščino v višini pol milijona evrov ponujala že na predobravnavnem naroku, vendar sta temu nasprotovala tako sodišče kot tožilstvo, ki ni bilo zadovoljno s pojasnili o izvoru denarja.

Petrič je danes po tistem, ko mu je tožilka Blanka Žgajnar predstavila obtožnico, podal svoj zagovor, že uvodoma pa je povedal, da bo odgovarjal le na vprašanja svoje zagovornice, ne pa tudi tožilstva, sodišča ali pooblaščenca v postopku oškodovanega Antona Bizjaka.

Obdolžena naj bi si namreč protipravno pridobila 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela.

Petrič: Dolg obstaja, ne pa tudi namen, da denarja ne vrnemo Petrič naj bi Bizjaka jeseni 2011 prepričeval, da bo bodo v CPL prišli novi lastniki, ki bodo poplačali vse dolgove, pred tem pa da družba potrebuje kratkoročno posojilo. Bizjak je dolgoletnemu sodelavcu Petriču zaupal, zato mu je nakazal 2,2 milijona evrov, po nakazilu pa ugotovil, da je kot posojilojemalec navedena družba Patera, prav tako v lasti Mimovića, in ne CPL.

Petrič je danes večkrat poudaril, da dolg obstaja in da bi ga lahko sanirali, ne priznava pa očitka tožilstva, da je šlo za namen, da je torej vedel, da mu ne bodo mogli vrniti sposojenega denarja. »Bizjak je bil dolgoletni partner CPL, ki mu je bilo v interesu, da CPL posluje. Bil je kot družinski član, njega sem videval več kot svojo ženo,« je pojasnil Petrič. V zagovoru se je skliceval na krizo, ki je udarila gradbeništvo, zatrdil pa je, da Bizjaku nikoli ni rekel, da ima Mimović denar, temveč da ga lahko pridobi.

Ne spreglejte