Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2015,
12.54

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

veleposlanik Peter Reberc

Četrtek, 9. 7. 2015, 12.54

5 let, 1 mesec

Nekdanji diplomat in njegove duševne bolečine spet na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je začelo ponovljeno sojenje v pravdi, s katero zaradi nedotakljivosti stanovanja Peter Reberc od države terja 76 tisoč evrov odškodnine.

Nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc, ki je s svojim zapravljanjem dvignil veliko prahu in zaradi tega izgubil tudi službo, je tožbo sprva izgubil, a je višje sodišče po njegovi pritožbi sodbo v enem delu razveljavilo.

Povod za tožbo je bil izredni nadzor, ki ga je v Reberčevem stanovanju februarja 2009 izvedel upokojeni diplomat Peter Toš. Takrat je bil Reberc še na položaju veleposlanika v Madridu. Potem ko so v javnost prišle govorice, da z denarjem davkoplačevalcev ravna čezmerno razsipno, je takratni zunanji minister Samuel Žbogar v Madrid poslal nadzornika Toša.

Reberc se v tožbi pritožuje, da je Peter Toš presegel svoja pooblastila, ko ni pregledal le prostorov veleposlaništva, temveč tudi njegovo rezidenco, torej prostor, kjer je Reberc živel s svojo družino. Reberc je imel namreč v isti stavbi tako poslovne kot zasebne prostore.

Nadzornik naj bi pregledal tudi zasebne prostore Toševo početje naj bi tako pomenilo kršitev nedotakljivosti stanovanja, kršitev pravic do njegovega osebnega dostojanstva in varnosti ter pravic do zasebnosti in osebnostnih pravic. S Toševim pregledom madridske rezidence se je končala tudi Reberčeva diplomatska kariera, v kateri je kot veleposlanik deloval od leta 2007 pa vse do odpoklica leta 2010.

O izredni odpovedi delovnega razmerja, ki ga je doletela 4. oktobra 2010, se je medtem izreklo tudi ljubljansko delovno in socialno sodišče, ki je presodilo, da je bila odpoved zakonita in utemeljena.

Reberc trenutno na zdravljenju Reberca danes na sodišče ni bilo, saj je, kot se je opravičil sodnici, na zdravljenju. Ker pa ga je na sodišču zastopal pooblaščenec Boris Grobelnik, je postopek lahko stekel. Sodišče bo po navodilih višjega sodišča v tem postopku znova presojalo le o tem, kateri prostori znotraj rezidence so zasebni in kateri so namenjeni protokolarnim zadevam.

Sodišče bo presojalo tudi o višini in obsegu škode, ki naj bi Rebercu nastala zaradi zatrjevanega posega v intimo. Na naroku 17. septembra bo zaslišalo pričo, njegovo psihiatrinjo iz Zdravstvenega doma Piran Tejo Apath, postavilo pa bo tudi izvedenca psihiatrične stroke.

Reberc za duševne bolečine in krnitve osebnostih pravic od države terja 45 tisoč evrov, za telesne bolečine pa dobrih 30 tisoč evrov. O tem, ali so telesne bolečnine posledica duševnih bolečin, se bo moral izreči izvedenec psihiater.

Ne spreglejte