Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
16.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mirko Krašovec Betnava

Četrtek, 24. 10. 2013, 16.07

4 leta, 9 mesecev

Nekdanja direktorica Betnave: Krašovec je bil o vsem obveščen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodnica Romana Gradič je v nadaljevanju sojenja nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu med drugim zaslišala nekdanjo direktorico družbe Betnava Dragico Marinič.

Ta je pojasnila, da je bil Krašovec ves čas vpleten v obnovo Betnave in bil o vsem obveščen. Mariničeva je priznala, da je gradbene situacije podpisala, pri obnovi Betnave pa je povsem zaupala vodji mariborske nadškofijske službe za investicije in vzdrževanje Antonu Ekartu.

Pojasnjevala sta, kaj se je dogajalo z gradbenimi situacijami Sodnica celjskega okrožnega sodišča Gradičeva je zaslišala tudi nekdanjega gradbenega nadzornika Karla Bogatina. Tako Mariničeva kot Bogatin sta pojasnjevala, kaj se je dogajalo z gradbenimi situacijami. Bogatin je dejal, da je dvakrat mesečno prihajal na gradbišče Betnave, gradbene situacije pa so se po njegovih besedah pripravljale na gradbišču. Dejal je, da sta obstajali dve gradbeni situaciji, ki sta bili izdani konec leta 2009.

Na vprašanje sodnice, ali je bil seznanjen s prvo situacijo, je Bogatin odgovoril, da je vedel zanjo, vendar z vsebino ni bil seznanjen. Poudaril je, da je izdajo gradbenih situacij – ena naj bi znašala okoli šest milijonov evrov, druga pa 100 tisoč evrov – zahtevala nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Naročila mu je tudi, da izstavi višje situacije, kot je bila dejanska vrednost opravljenih del. Tovšakova mu ni določila točne višine gradbenih situacij.

Bogatin: Na sestankih smo govorili le o operativnih zadevah Bogatin je tudi dejal, da Krašovca pozna, vendar o omenjenih gradbenih situacijah nista nikoli govorila. Z njim se je slišal po telefonu in takrat sta se pogovarjala o operativni problematiki obnove Betnave. Tudi na dveh ali treh sestankih, na katerih je bil navzoč tudi Krašovec, so po Bogatinovih navedbah govorili le o operativnih zadevah.

Bogatin je v zadevi Betnava že priznal krivdo in bil obsojen na dve leti zapora, ki ga bo odslužil s 1.460 urami družbenokoristnega dela. Mariničeva, ki je prav tako priznala krivdo, je obsojena na pogojno 23-mesečno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let. Tožilec Krašovcu očita napeljevanje h kaznivemu dejanju v škodo EU, krivde pa do zdaj ni priznal.

Vložili čez dva milijona evrov Prenova dvorca Betnava se je začela leta 2008, ko je nadškofija predala stavbno pravico podjetju Betnava, ki ga je ustanovilo šest njenih duhovnikov. Vanj so nato s poroštvom takratnega nadškofa Franca Krambergerja vložili več kot dva milijona evrov, ki so jih dobili na banki.

S tem denarjem so zatem zaprosili za 1,7 milijona evrov evropskih sredstev in jih dobili, vendar se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija pozneje ta denar vrnila.

Tožilstvo: Vodilni v družbi Vegrad so odredili in izdelali lažne poslovne listine Po navedbah tožilstva so vodilni v družbi Vegrad odredili in izdelali lažne poslovne listine (gradbene situacije in račune za neizvedena dela) ter v sodelovanju z vodilnimi v Betnavi lažno izkazovali izvršitev plačil po teh računih in situacijah (s fiktivnimi kreditnimi pogodbami in večkratnim vzajemnim nakazovanjem sredstev med tekočimi računi). Pozneje so te gradbene situacije in dokazila o plačilih z lažno vsebino uporabili kot podlago zahtevka za izplačilo sredstev EU.

Tako so gospodarsko ministrstvo preslepili, da je izplačalo 1,77 milijona evrov, pri čemer so bila sredstva na zahtevo ministrstva po enem letu vrnjena. Sočasno naj bi vodilni v Vegradu z goljufijo pridobili protipravno korist v vrednosti 1,7 milijona evrov.

Ne spreglejte