Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
8.00

Osveženo pred

10 ur, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Snežnik

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 8.00

10 ur, 6 minut

Na Snežniku ujeti trije italijanski planinci živi in zdravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pri sestopu s Snežnika so se v nedeljo popoldne izgubili trije tuji planinci. Policisti in gorski reševalci so jih iskali celo noč.

Na Snežnik se je v nedeljo odpravilo pet italijanskih planincev, dva sta v dolino odsmučala, trije pa so se odpravili peš. A so se Italijani, stari 71, 44 in 38 let, pri sestopu okrog 16. ure izgubili, o čemer je policijo obvestil eden izmed planincev.

Iskalna akcija je bila otežena zaradi vetra, sneženja in od pol do enega metra visoke snežne odeje. Poleg tega so se vsem trem spraznile baterije mobilnih telefonov. Po besedah Anite Leskovec s Policijske uprave Koper so policisti in ljubljanski gorski reševalci planince s pomočjo signalov mobilnih operaterjev iskali vse popoldne in vso noč, našli pa so jih okrog 5. ure zjutraj.

Nato so jih s helikopterjem odpeljali v ilirskobistriški zdravstveni dom, kjer so jih pregledali in tudi že odpustili. Planinci so bili nekoliko podhlajeni, a so jo vsi trije odnesli brez poškodb.

Na PU Koper ob tem poudarjajo, da so bili Italijani izurjeni planinci, eden je bil celo alpinist, in so bili sicer dobro pripravljeni in opremljeni.

Snežnik je s svojimi 1796 metri nadmorske višine je najvišji vrh v bližnji in daljni okolici Ilirske Bistrice, zato je z njega lep razgled po večjem delu Slovenije in bližnje sosednje Hrvaške. Ime pa je dobil po svoji snežni kapi, ki jo obdrži do pozne pomladi.

Ne spreglejte