Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2011,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

maček sojenje

Četrtek, 28. 4. 2011, 11.20

8 let

Mačka jutri ne bo na sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začetek sojenja Branislavu Mačku, ki je vinjen povzročil prometno nesrečo, v kateri so ugasnila tri mlada življenja, je preklican. Razlog: slabo psihično zdravje obdolženega Mačka.

Jutri bi na zatožno klop celjskega okrožnega sodišča moral sesti 48-letni Branislav Maček iz Brega pri Polzeli, ki mu obtožnica očita predrzno vožnjo, s katero je povzročil smrt treh mladih ljudi. Grozi mu do 12 let zapora. A je obravnava preklicana, kot je za SiOL pojasnil Damir Ivančič iz celjske odvetniške pisarne Maček, »ker ni objektivnih pogojev za začetek sojenja«. Že vse od tragedije ima Maček težave s psihičnim zdravjem, zaradi česar se zdravi v psihiatrični bolnišnici Vojnik. Umrli Peter, Nataša in Tjaša Nesreča, ki se je zgodila 2. oktobra 2009, je dvignila precej prahu, predvsem zaradi smrti 24-letnega Petra Kračuna, 22-letne Nataše Godec in 21-letne Tjaše Koštomaj iz Celja, 21-letna Jerneja Rošer je bila huje ranjena, povzročitelj Maček pa si je zlomil roko. Maček je vinjen, v krvi je imel 1,8 promila alkohola, zapeljal v nepravilno smer avtocestnega odseka Šempeter-Arja vas in peljal proti Vranskemu. Po približno poldrugem kilometru je čelno trčil v xsaro, ki je takrat pravilno prehitevala dva tovornjaka.

Nuša Maček: Treba mu bo dokazati naklep Mačkova odvetnica Nuša Smeh Maček je sicer že izpodbijala očitek v obtožbi, da je šlo za predrzno vožnjo, "saj mu bodo morali dokazati naklep, kar pomeni, da mu bodo morali dokazati, da je namerno zapeljal na nasprotni vozni pas in povzročil smrt treh ljudi". Maček se je takoj po nesreči tudi zdravil v psihiatrični bolnišnici Vojnik, povsem pa je tudi šokiral javnost, ko se je pojavil na komercialni televiziji, kjer se je javno opravičil staršem, ki pa njegovega opravičila niso sprejeli.

Kmalu po nesreči so se na Celjskem pojavile govorice, da naj bi bila vožnja v napačno smer pravzaprav stava, s katero bi si prislužil pet tisoč evrov, pooblaščenec prizadetih staršev Franci Matoz pa je za Mačka predlagal pripor, saj je menil, da želi Maček na hitro prodati svoje premoženje in zbežati v tujino. Tožilstvo predloga ni sprejelo. Kdaj in če sploh bo Maček sposoben stopil pred sodnika, bo odvisno od mnenja sodnega izvedenca, ki ga bo po vsej verjetnosti postavilo sodišče. "Svojci žrtev so želeli, da se postopek čim prej konča, saj jim to povzroča neizmerno bolečino. Žal se je sojenje preložilo," je za SiOL povedal Matoz.

Ne spreglejte