Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tone Krkovič Patria Dunaj Jože Zagožen Jure Cekuta Janez Janša Janez Janša Ivan Črnkovič

Petek, 9. 11. 2012, 15.27

8 let

Krkovič sodišču na Dunaju potrdil srečanje z Zagožnom in Črnkovičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na dunajskem sodišču so v avstrijskem sodnem procesu v zadevi Patria prek videokonference zaslišali Toneta Krkoviča.

Krković je potrdil srečanje z Jožetom Zagožnom, "zaupnikom premiera Janeza Janše", in direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovičem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Jure Cekuta in Jože Zagožen, ki jo je avstrijsko sodišče prav tako povabilo kot priči, sta pričanje zavrnila z utemeljitvijo, da proti njima poteka kazenski proces v Sloveniji.

Potrdil, da je na sedežu HSE 1. septembra 2005 potekalo srečanje Krkovič je na vprašanje sodnice Marion Zöllner potrdil, da je na sedežu slovenskega energetskega holdinga HSE 1. septembra 2005 potekalo srečanje. Na tem "kratkem srečanju ob kavi", ki je trajalo približno 20 minut, sta poleg Krkoviča sodelovala še Zagožen in Črnkovič. Na sestanku naj bi bil domnevno tudi glavni obtoženec v avstrijskem sodnem procesu, orožarski lobist Hans Wolfgang Riedl, a se Krkovič tega zagotovo ne spomni več. Kot je še dejal, je to bilo zanj "čisto naključno srečanje", na katerem je sodeloval njegov "prijatelj iz otroških let" Črnkovič.

Na srečanju ga niso nikomur predstavili Krkovič med zaslišanjem ni mogel pojasniti, zakaj je bil v zabeležki predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen omenjen na srečanju kot "Tone Herkovec". "Trditev gospoda Nittynena, da me pozna, če takšna trditev obstaja, je laž," je dejal Krkovič. Dodal je, da ga na srečanju niso nikomur predstavili, prav tako na srečanju ni govoril z nobenih tujcem, saj so se ti pogovarjali v nemščini, ki je sam ne razume. Krkovič je tudi zanikal, da naj bi mu v zadevi Patri ponudili denar, še poroča APA.

Časnik Delo na svoji spletni strani poroča, da so današnji narok v sodni dvorani spremljali tudi predstavniki podjetja Styer, ki je v povezavi s slovensko Sistemsko tehniko izgubilo na razpisu za nakup oklepnikov, saj je posel dobila Patria.

V igri naj bi bile milijonske podkupnine posameznikom Proces na Dunaju poteka proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja in je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006. Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

Prvoobotoženi je avstrijski lobist Hans Wolfgang Riedl, ki naj bi skupaj s podjetnikom Walterjem Wolfom podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.

Ne spreglejte