Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mamila policija

Četrtek, 27. 6. 2013, 14.17

8 let

Kriminalisti razkrinkali razpečevalce ponarejenega denarja in mamil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koprski kriminalisti so v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi kolegi razkrinkali kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z razpečevanjem ponarejenega denarja in s prepovedanimi drogami.

Za 28-letnega vodjo 14-članske mednarodne kriminalne združbe je sodišče odredilo pripor, priprli pa so še 37-letnika in 21-letnika, ki sta gojila prepovedano konopljo.

S Policijske uprave (PU) Koper so sporočili, da vodja kriminalne združbe prihaja iz Ilirske Bistrice oz. Kozine, gojitelja konoplje pa z območja Kopra. Sicer so združbo sestavljali od 20 do 61 let stari člani z območja Ilirske Bistrice, Kozine, Divače, Kopra, Bleda, Ljubljane, trije člani so iz Italije ter eden s Hrvaške.

Kriminalistično preiskavo začeli julija lani Osumljenci so izvršili najmanj dvanajst kaznivih dejanj. Pri polovici gre za ponarejanja denarja, pri petih za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter za eno kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali države. Kriminalistično preiskavo, ki so jo zaradi preiskovanja unovčevanja ponarejenega denarja začeli julija lani, je usmerjal državni tožilec Specializiranega državnega tožilstva v Ljubljani.

Koprski kriminalisti so jo sprožili po občutnem porastu unovčitev ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 evrov na celotnem območju PU Koper, nekaj takih bankovcev pa so odkrili tudi drugje po Sloveniji.

Bankovce so neznanci unovčevali predvsem na bencinskih servisih, v gostinskih lokalih, trafikah in drugje, kjer pogosto prevladuje gneča, kriminalisti pa so tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi ugotovili, da ponarejeni denar izvira iz južne Italije oz. da gre za tako imenovani neapeljski trojček ponarejenih bankovcev.

Italijanske ponaredke prodajal slovenskim odjemalcem Italijanske ponaredke je 28-letnik z območja Ilirske Bistrice oz. Kozine za tretjino njihove izvirne vrednosti prodajal slovenskim odjemalcem, ti pa so jih nato razpečevali predvsem na območju PU Koper, Ljubljana in Nova Gorica.

Ker se je dotok ponarejenih bankovcev v Slovenijo med kriminalistično preiskavo ustavil, pa se je omenjena združba začela dejavneje ukvarjati tudi s preprodajo prepovedanih mamil. Enkrat se je lotila tudi tihotapljenja ilegalnih prebežnikov.

Koprski policisti, ki so v okviru navedene preiskave v vasi Podstenjšek pri Ilirski Bistrici marca odkrili tudi prirejeni prostor za hidroponično pridelavo prepovedane konoplje s približno 60 sadikami, še opozarjajo občane, da naj bodo pozorni na morebitne poskuse unovčitve ponarejenih bankovcev in da naj jih o tem obvestijo, so še sporočili s PU Koper.

Ne spreglejte