Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
8.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

umor

Petek, 25. 10. 2013, 8.22

6 let, 6 mesecev

Kakšne dobičke je ustvarjalo podjetje ustreljenega gradbenika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V četrtek v Mariboru ustreljeni A. S. je bil lastnik gradbenega podjetja. Umor naj bi bil povezan z neizplačilom plač. Pogledali smo, kako je poslovalo njegovo podjetje.

Umorjeni mariborski podjetnik je bil lastnik gradbenega podjetja Fossor, družba za gradbeništvo in trgovino. Podjetje je po podatkih poslovnega imenika bizi.si specializirano za nizke gradnje – gradnja objektov oskrbne infrastrukture za elektriko in telekomunikacije.

Njegov ustanovitelj in zakoniti zastopnik je bil v četrtek umorjeni A. S. Podjetje ima že več mesecev blokirana oba transakcijska računa, pri NKBM in Probanki, število zaposlenih pa se je v zadnjih mesecih gibalo med desetimi in 19 delavci. Podjetje je sicer od ustanovitve, leta 2004, registrirano na Betnavski cesti 15 v Mariboru, sedež poslovne enote pa ima v stanovanjski hiši na Aljaževi ulici 12, kjer se je zgodil dvojni umor in samomor.

Podjetje je bilo močno prezadolženo Od lanskega februarja je bilo podjetje v prisilni poravnavi, ki so jo sklenili julija lani. Med slovenskimi podjetji, ki se ukvarjajo z nizkimi gradnjami, je bilo podjetje Fossor med manjšimi, saj je imelo le 0,3-odstotni delež. Z izjemo leta 2011 in 2012 niso poslovali z izgubo. Tako je imelo podjetja leta 2004 dobrih 380 tisoč evrov prihodkov in slabih 40 tisoč evrov dobička, v najboljših časih, to je bilo leta 2007, pa več kot 1,3 milijona prihodkov ter bilančni dobiček v vrednosti slabega pol milijona evrov.

Dolgoročne obveznosti podjetja so v zadnjih letih krepko presegle milijon evrov, podjetje je imelo tudi negativen kapital. To pomeni, da je podjetje močno prezadolženo, saj ima manj premoženja, kot ima obveznosti do delavcev, poslovnih partnerjev, dobaviteljev, bank ...

Spomnimo. V dvojnem umoru in samomoru naj bi lastnika omenjenega podjetja A. S. in njegovega sina ustrelil nekdanji delovodja M. Č., ki je bil leto dni na bolniški. Tajnici je uspelo pobegniti iz pisarne.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, je bila policija o dogodku v objektu na Aljaževi ulici v Mariboru obveščena nekaj pred 12. uro. Ko so policisti prišli na kraj dogodka, so tam našli tri trupla. Vse tri smrtne žrtve so bile ustreljene, na kraju dogodka so našli tudi pištolo.

Policija je sprva predvidevala, da se strelec zadržuje v objektu, zato so pozvali ljudi, naj se ne približujejo objektu. Ob vstopu v objekt se je izkazalo, da je strelec mrtev, zato so preklicali opozorilo. Več podrobnosti o dogodku uradno ni znanih.

Nekaj 10.000 evrov dolga? Streljanje naj ne bi bilo povezano s tistim v sredo, v ozadju zadnjega dogodka pa je socialna stiska, neuradno neizplačane plače. Strelec naj bi bil namreč zaposlen v podjetju umorjenega. Ko je prišel po plačilo, pa naj bi se sprli in odjeknili so streli.

Direktor Uprave kriminalistične policije Marjan Fank je za Odmeve na TV Slovenija povedal, da dosedanje ugotovitve kažejo, da je obstajal določen dolg v znesku nekaj 10.000 evrov, kar pa še ni potrjeno, je poudaril Fank. Dodal je še, da je zagotovo bil motiv za dejanje občutek tega dolžniškega razmerja.

Ne spreglejte