SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška Sloveniji izročila svojega državljana

2

termometer

Istrski policisti so v četrtek na mejnem prehodu Dragonja slovenskim kolegom izročili 49-letnega hrvaškega državljana iz Umaga, ki ga je Slovenija iskala zaradi goljufije.

To je bila ena prvih izročitev na podlagi evropskega naloga za prijetje po vstopu Hrvaške v EU, so potrdili na spletni strani istrske policijske uprave. Slovenija je 49-letnika iskala zaradi goljufije.

Umažana so na podlagi evropskega naloga za prijetje aretirali že s prvim dnevom članstva Hrvaške v EU, pristojno sodišče pa je v sredo odobrilo njegovo izročitev. To je bila ena prvih izročitev na podlagi evropskega naloga za prijetje po vstopu Hrvaške v EU, so potrdili na spletni strani istrske policijske uprave.

Do vstopa v EU 1. julija letos Hrvaška ni izročala svojih državljanov, so pa iz različnih držav članic EU prejeli 107 evropskih nalogov za prijetje hrvaških državljanov. Nemudoma so jih prijeli 26, od tega je izročitev petih potekala po skrajšanem postopku.

Bruselj opozoril Hrvate Istrska policija je tako v četrtek prepeljala 29-letnega Puljčana do zagrebškega letališča Pleso, kjer so ga predali italijanskim kolegom. Zagrebčana, ki je bil v Nemčiji pravnomočno obsojen na 11 mesecev zapora zaradi tatvine in je zahteval nujno izročitev, so nemškim kolegom predali že pred dnevi, so potrdili v četrtek na notranjem ministrstvu v Zagrebu.

Hrvaški sabor je sicer le dva dni pred vstopom države v EU omejil izročitev svojih državljanov na zgolj tiste, ki so kazniva dejanja storili po avgustu 2002, ko je Hrvaška sprejela zakon o sodelovanju s članicami EU v kazenskih postopkih. Sledilo je ostro opozorilo iz Bruslja, nakar je hrvaška vlada napovedala, da se bo še pogajala z Evropsko komisijo na to temo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin