Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2013,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

požar gasilci

Torek, 13. 8. 2013, 8.47

8 let

Gasilci požar na območju Velikega Rogatca obvladujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zgornjesavinjskim gasilcem pri gašenju gozdnega požara na območju Velikega Rogatca pomagata dva vojaška in en policijski helikopter.

Kot je povedal vodja intervencije Tomaž Funtek, zdaj požar obvladujejo, preprečili so tudi nadaljnje širjenje na gornjegrajsko stran hriba. Trenutno še vedno gori na območju, velikem od 15 do 20 hektarjev.

Zaradi vetra se je požar vnovič razširil Da gasilcem gozdnega požara na območju občine Luče ne uspe pogasiti, je kriv predvsem veter, ki vsake toliko časa močneje zapiha in na novo razplamti žarišča požara. Tako se je požar, ki so ga v ponedeljek že omejili, zaradi vetra vnovič razširil, ponoči tudi preko hriba, na stran, ki gleda proti Gornjemu Gradu, a so gasilci po Funtekovih besedah požar uspeli obvladati.

Gasilcem bi lahko pomagal tudi dež, vendar trenutno na območju Velikega Rogatca še ne dežuje, medtem ko so dobili informacijo, da je na bližnji Raduhi že deževalo, je povedal Funtek.

Trenutno je na požarišču okoli 80 gasilcev Gasilci bodo s pomočjo helikopterjev gasili do večera, ponoči pa bodo ponovno organizirali požarno stražo. Tokrat ne samo na spodnjem robu požara, kjer gasilci od noči s petka na soboto preprečujejo, da bi se požar razširil navzdol. Če ne bo večjih padavin, bo požarna straža prihajajočo noč tudi na vrhu Rogatca, je napovedal vodja intervencije in poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Luče Funtek. Trenutno je na požarišču okoli 80 gasilcev iz zgornjesavinjskih gasilskih društev.

Gasilci predvidevajo, da je požar v noči s petka na soboto nastal zaradi udara strele. "Udar strele je zapleten za gašenje, saj gre za talni požar, ki se hitro širi. V začetku je gorelo na območju pol hektarja, zdaj je požar na od 15 do 20 hektarjih," je povedal Funtek. Vmes je v ponedeljek popoldne, potem ko so požar že omejili, dodatne težave povzročil veter, ki je požar vnovič razplamtel.

Požara na Krasu omejena, nevarnost požara zaradi suše ostaja velika Medtem so slovenski in italijanski gasilci v ponedeljek uspešno omejili in pogasili požara, ki sta uničevala kraško rastje na območju Trstelja ter na italijanski strani meje v bližini Opatjega sela. Na požarni straži na Trstelju ostaja pet gasilcev, je pojasnil poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin.

Zaradi burje in možnosti, da znotraj območja požara še kje tli, ne morejo v celoti izključiti možnosti, da ne bo spet zagorelo.

Ne spreglejte