Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2012,
11.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sojenje

Četrtek, 13. 12. 2012, 11.09

7 let, 12 mesecev

Friderika Kresal: Navajali smo približno število članov, saj enotne evidence ni bilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po tistem, ko Friderika Kresal in Nada Horjak na predobravnalnem naroku nista priznali krivde zaradi domnevne preslepitve, se je danes na okrajnem sodišču odvila prva glavna obravnava.

Kot je znano, sta se Friderika Kresal, nekdanja predsednica Zbornice fizioterapevtov Slovenije, in Nada Horjak, zastopnica pravne osebe zbornice, na zatožni klopi znašli zaradi domnevne preslepitve pri pridobitvi ugodnosti. Tožilstvo Kresalovi očita, da je zbornica jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na podlagi javnega razpisa ministrstva za zdravje, po katerem mora zbornica združevati 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo naloge s področja fizioterapije.

Na razpis se je prijavilo tudi društvo fizioterapevtov, a je bila njihova prijava zavrnjena. Po izdanem pooblastilu, ki ga je tedanji minister Andrej Bručan zadržal zaradi pritožbe društva, se je zaradi nerealizacije pooblastila pritožila tudi zbornica. Upravno sodišče je njeni tožbi ugodilo. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je nato ugotovila, da je zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke najmanj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala na svoj seznam. Na ta način je domnevno pridobila javna pooblastila.

V zvezi s tem je kazensko ovadila tedanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, nekdanjega ministra Andreja Bručana in predsednico Zbornice fizioterapevtov Slovenije Kresalovo. Ovadbo zoper Bručana in Miklavčiča je tožilstvo zavrglo, zoper zbornico in njeno tedanjo predsednico pa februarja 2010 vložilo obtožni predlog.

IVZ je imel podatke o članstvu iz leta 2002 "Nisem storila očitanih dejanj," je v svojem zagovoru na začetku povedala Kresalova. Kot je pojasnila, je zbornica v razpisu navedla toliko članov, kot jih je bilo v registru, člani zbornice pa so bili samodejno tudi člani društva, kar naj bi bilo sprejeto v ustanovnem aktu iz leta 1993, pri čemer plačevanje članarine ni bilo obvezno.

"Leta 2005 smo v razpisu podali oceno, da je članov okoli 1400, kar naj bi predstavljalo 77 odstotkov aktivnih delavcev s področja fizioterapije. Izhajali smo iz podatkov Inštituta za varovanje zdravja RS, kjer so imeli podatke za leto 2002, pri čemer smo navedli tudi, da natančnega števila ne moremo navesti, ker ni bilo enotne evidence," je v svojem zagovoru povedala Kresalova in dodala, da so zato očitki iz obtožnice neutemeljeni, saj je razpis zahteval 60 odstotkov članstva, zato bi bilo 506 članov dovolj. Povedala je še, da je 972 članov plačevalo članarino, medtem ko je članarino društvu plačevalo le 350 članov, na vprašanja pa, kot je povedala, po nasvetu zagovornikov iz odvetniške pisarne Mira Senice ne bo odgovarjala.

Horjakova: Zbornica je denar vrnila Tudi Horjakova je v svojem zagovoru zavrnila očitke iz obtožnice in povedala, da je zbornica leta 2009 vsa prejeta sredstva, zmanjšana le za poštnino, v višini 11.127,077 evra, vrnila. "Zbornica se ni nič okoristila, delovala je v korist stroke," je poudarila in enako kot Kresalova na vprašanja ni želela odgovarjati. Sojenje se nadaljuje z zaslišanjem prič.

Ne spreglejte