Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
13.41

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gordana Stojiljković

Petek, 11. 7. 2014, 13.41

4 leta, 9 mesecev

Boško Šrot: od pivovarskega tajkuna do obsojenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Takoj po pripravništvu v občini Laško se je zdaj 57-letni Boško Šrot na povabilo Toneta Turnška znašel v Pivovarni Laško. Z mesta predsednika uprave pivovarne ga je odnesla želja po prevzemu.

Takrat še član Socialnih demokratov je postal pomočnik pravno-kadrovske službe v Pivovarni Laško in predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu pivovarne. Slabih deset let pozneje, leta 2008, je Boško Šrot skupaj z ženo Anico tudi uradno lastniško povsem obvladoval Pivovarno Laško.

Čeprav je vajeti v pivovarni prevzel šele novembra 2005, je od prihoda v pivovarno veljal za glavnega načrtovalca nastanka gospodarsko-finančno-medijskega centra moči pod okriljem pivovarne.

Prek Kolonela prevzemal lastnike Pivovarne Laško Na sestanku pri takratnem predsedniku vlade Janezu Janši avgusta 2005 se je Šrot v zameno za vpliv države v časniku Delo dogovoril za prodajo Mercatorja laški pivovarni. Prek podjetja Kolonel je Šrot prevzemal glavne lastnike Pivovarne Laško, lastninjenje pa je potekalo prek prijateljskih vezi in družb, katerih lastništvo je Šrot prikrival.

Že leta 2006 je Šrot obvladoval družbo Center Naložbe, ta pa je decembra 2007 objavila prevzem Infond Holdinga, takrat že največjega posamičnega lastnika Pivovarne Laško, ki je bil hkrati tudi najpomembnejši lastnik Mercatorja ter časnikov Delo in Večer. Lastništvo Kolonela je Šrot razkril šele leta 2008, čeprav je bil njegov lastnik že leta 2006. Skupaj z ženo sta ga kupila za 16.700 evrov.

Odnesla ga je želja po prevzemu S položaja prvega pivovarja ga je leta 2009 odnesla želja, da bi podjetje, ki ga je vodil kot menedžer, prevzel tudi lastniško. Njegove visokoleteče načrte mu je prekrižala svetovna finančno-gospodarska kriza. Zadeve se zdaj rešujejo na sodiščih.

Od četrtega mesta najbogatejših do izpada z lestvice Leta 2008 se je Šrot na Managerjevi lestvici uvrstil na visoko četrto mesto. Pravzaprav se je na to mesto uvrstila slamnata lastnica Danijela Rakovič s 146,1 milijona evri, a se je kmalu razkrilo, da je pravi lastnik tega bogastva Šrot. Rakovićeva je bila le kritje, da javnost ne bi izvedela za njegovo prevzemanje Laškega. Že naslednje leto, ko so ga banke stisnile v kot, je z lestvice odpadel.

Grozi mu še ena obsodba Ne glede na to, da je zagovornik na pet let in deset mesecev zapora obsojenega Boška Šrota v zadevi Istrabenz napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, nekdanjemu pivovarju grozi še ena obsodba.

Posebna revizija poslov Pivovarne Laško leta 2010 je namreč razkrila, da so imela ključno vlogo pri financiranju lastninjenja pivovarne tudi podjetja iz skupine Laško. Pred sodnico Vladislavo Lunder poteka sojenje, v katerem tožilec Jože Kozina Šrotu in soobdolženim očita zlorabo položaja in pomoč pri tem kaznivem dejanju pri financiranju prevzema Pivovarne Laško.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, ki pa nikoli niso bile poplačane v celoti.

Ne spreglejte