Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
14.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2014, 14.16

7 let, 12 mesecev

Balkanski bojevnik: Odvetnik obtoženega Poljaka zahteva izločitev dokazov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Začelo se je vnovično sojenje sedemnajsterici, ki naj bi se pečala s prepovedanimi drogami. Okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar danes za prve tri "balkanske bojevnike" vodi predobravnavni narok.

Gre za Tadeja Poljaka, Valterja Abramovića in Dejana Zupana. Kot prvi je pred nov sodni senat stopil Poljak, ki se je izrekel za nedolžnega. Njegov zagovornik Bojan Pečnik je predlagal izločitev slovenskih, srbskih in urugvajskih dokazov, tožilstvo pa je temu nasprotovalo. Zagovornik zahteva izločitev dokazov, ki so bili na prvi stopnji izločeni, višje sodišče pa je odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev in je dokaze vrnilo v spis. Ob tem Pečnik vztraja, da kljub odločitvi višjega sodišča, da so srbski, slovenski in urugvajski dokazi zakoniti, to ne pomeni, da je zadeva dokončna.

Sodišče bo o predlogih za izločitev dokazov odločilo še pred začetkom glavne obravnave Tožilka Blanka Žgajnar je poudarila, da temu nasprotujejo in vztrajajo pri izvedbi vseh dokazov, s katerimi tožilstvo dokazuje, da so obtoženi storili kazniva dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja. Sodišče bo o predlogih za izločitev dokazov odločilo še pred začetkom glavne obravnave. Glede zakonitosti dokazov gre v ponovljenem postopku po besedah tožilke za odločanje na podlagi istih dokazov, glede katerih je višje sodišče odločilo, da so zakoniti.

Pečnik je sodišču predlagal, naj bi se postopek zoper Poljaka izločil iz tega sojenja, saj po njegovem prepričanju ni povezan z ostalimi obtoženimi in ga bremenijo le kazniva dejanja na območju Slovenije. Tako se bi postopek lahko končal hitreje in s tem bi bili tudi nižji stroški postopka, meni zagovornik. Tožilstvo vztraja, da gre za enoten postopek in je temu predlogu nasprotovalo.

Kot dokaze je Poljakov zagovornik med drugim predlagal izpise telefonskega prometa Poljaka ter prebiranje zaslišanj nekaterih prič in zapisnike hišnih preiskav. Za postopek naj bi bila po Pečnikovem mnenju pomembna pridobitev dokazov s Hrvaške, tožilstvo pa je pojasnilo, da ti niso potrebni.

Sojenje se jutri nadaljuje Glede na razpored obravnav bo jutri, v torek, o krivdi povprašala "balkanske bojevnice", in sicer Zdenko Kondič, Suzano Remškar in Sandro Udrih, v sredo pa še Miralema Lucevića, Marka Bubliča in Anesa Selmana. Ne glede na to, da je višje sodišče štirim osebam, ki so bile v zadevi Balkanski bojevnik obsojene, kazen zvišalo – kazen je tako postala pravnomočna −, je hkrati razveljavilo del očitka, ki zadeva hudodelsko združevanje. Zato bo na zatožno klop sedlo vseh 17 obdolžencev.

Zakon namreč predpisuje, da kdor sodeluje v organizirani hudodelski združbi, ki namerava izvrševati kazniva dejanja, za katera se sme izreči kazen več kot tri leta zapora, kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let. Drugi člen pa določa, da se z zaporom od šest mesecev do osem let kaznuje tisti, ki ustanovi ali vodi združbo.

Na zatožno klop znova tudi štirje pravnomočno obsojeni Kot je znano, je bila 23. oktobra lani na višjem sodišču v Ljubljani javna pritožbena seja v zadevi Balkanski bojevnik, na kateri so stranke v postopku predstavile svoje pritožbene razloge.

Sprva je na zatožni klopi sedelo 17 obdolžencev, po tistem, ko je sodnik iz spisa izločil dokaze iz Srbije in Slovenije, pa je v spisu ostalo toliko dokazov – gre za italijanski del –, da so lahko na zaporne kazni obsodili Anesa Selmana, Marka Bublića, Dejana Zupana in Sandro Udrih, preostale so oprostili.

Selman pobegnil v BiH Selman je bil obsojen na deset let zapora, a ker je tožilstvo pred izrekom sodbe pozabilo predlagati podaljšanje pripora, je izginil. Za njim sta bila razpisana mednarodna tiralica in evropski nalog za prijetje, trenutno pa je v preiskavi v BiH, ker naj bi se tudi tam ukvarjal s prepovedanimi mamili.

Višje sodišče je tako Selmanu kot Bubliću, ki je bil obsojen na osem let, in Zupanu, ki je bil obsojen na sedem let zapora, kazen zvišalo na maksimalnih 15 let zapora. Tako Zupan kot Bublić predčasno že prestajata zaporno kazen. Obtoženi Sandri Udrih, ki jo je prvostopenjsko sodišče obsodilo na štiri leta zapora in je v hišnem priporu, pa je kazen zvišalo na osem let zapora.

Sojenja se po vsej verjetnosti ne bo udeležil pobegli Selman, sodišče bi lahko sojenje zoper njega iz tega postopka izločilo.

V preostalem delu je sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno presojo. Odločilo je tudi, da so izločeni dokazi zakoniti. Na zatožno klop bodo tako znova sedli na prvi stopnji oproščeni Dragan Tošić, Dragan Bjelkaš, Mirzet Lucević, Peter Khermayer, Jakob Remškar, Boštjan Kopčič, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Zdenka Kondič, Miralem Lucević, Valter Abramovič, Tadej Poljak in Suzana Remškar ter na prvi stopnji obsojeni Selman, Bublič, Zupan in Udrihova.

Ne spreglejte