Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2012,
8.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

požar gozd

Ponedeljek, 25. 6. 2012, 8.05

7 let, 12 mesecev

Ameriška zvezna država Kolorado gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška zvezna država Kolorado se še vedno ubada z najhujšim obdobjem požarov v naravi v zadnjem desetletju, gori pa tudi drugje po zahodu ZDA.

Koloradski požari so sedaj začeli ogrožati letošnjo turistično sezono tik pred nacionalnim praznikom 4. julija, ko se številni Američani odpravijo v naravo. Blizu nacionalnega parka Rocky Mountain je požar požgal 21 počitniških koč, v nedeljo pa je izbruhnil požar blizu mesta Colorado Springs, zaradi katerega so evakuirali najmanj 11.000 prebivalcev in turistov.

Požar je pod goro Pikes, ki je ena najbolj priljubljenih plezalnih točk v ZDA, vetrovi pa ga za zdaj poganjajo stran od mesta Colorado Springs. V nedeljo je prav tako izbruhnil požar 70 kilometrov stran od mesta Denver, ki je požgal 25 hektarjev in povzročil evakuacijo okoli 100 oseb iz območja kraja Elbert.

"Pomaga kar polovica celotne protipožarne zračne flote, ki jo premorejo ZDA" Kolorado se bori z osmimi požari v naravi in guverner John Hickenlooper je dejal, da pomaga kar polovica celotne protipožarne zračne flote, ki jo premorejo ZDA. Največji požar pri Fort Collinsu severno od Denverja, ki gori že mesec dni, je uničil 305 kvadratnih kilometrov površin in 191 zgradb.

Z največjim požarom v naravi se še vedno ubada zvezna država Nova Mehika. Dva požara sta se združila 16. maja in na zahodu države daleč od poseljenih območij uničila 1200 kvadratnih kilometrov površin. Ta požar je sedaj omejen v skoraj 90 odstotkih, kakor tudi požar na vzhodu države blizu mesta Ruidoso, ki je požgal 180 kvadratnih kilometrov površin. Gori tudi v Utahu, Kaliforniji in Arizoni, vendar v manjšem obsegu.

Florido in Alabamo zajela nevihta Debby Florido in Alabamo pa zaliva tropska nevihta Debby, v kateri veter dosega hitrost 95 kilometrov na uro. Za obe državi so oblasti izdale opozorilo pred nevarnostjo tropske nevihte, umaknili pa so ga za Louisiano, ker se nevihta ne bo pomikala proti zahodu.

Za zdaj ostaja na vzhodnem delu Mehiškega zaliva, kjer so zaradi nje začasno ustavili 23 odstotkov proizvodnje nafte in zemeljskega plina. Debby je povzročila že nekaj tornadov tudi v osrednjem delu Floride okrog Tampe. V kraju Venus so našli mrtvo žensko, ki jo je pokopala uničena hiša. Njenega otroka so uspeli rešiti.

Ne spreglejte