Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
12.17

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve

Sreda, 21. 5. 2014, 12.17

8 let, 2 meseca

Anketa: Ljudska stranka s 16 sedeži naskoka pred socialisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Raziskava PollWatch na evropskih volitvah napoveduje zmago konservativne Evropske ljudske stranke (EPP), ki naj bi v Evropskega parlamentu dobila 217 sedežev, 16 več od socialistov (S&D).

To je še zadnja javnomnenjska raziskava PollWatch, opravljena na ravni EU, preden se v četrtek v prvih državah začne glasovanje.

Na tretjem mestu liberalci 217 poslanskih sedežev za EPP, 201 sedež za S&D, 59 za liberalce (Alde), 53 za evropsko levico (GUE-NGL), 44 za zelene, 42 za konservativce (ECR), 40 za skrajno desno skupino Evropa svobode in demokracije ter 95 nepovezanih poslancev. Tako bi bil videti nov Evropski parlament, če bi se torkova napoved PollWatch povsem uresničila.

Za Slovenijo zadnji PollWatch sicer ne napoveduje nič novega, saj temelji na anketah, ki sta jih v prvi polovici maja opravila Ninamedia in Episcenter: trije sedeži za SDS, dva za skupno listo NSi in SLS ter po eden za listo Igorja Šoltesa Verjamem, SD in listo Jelka Kacina Konkretno.

Skrajna desnica se utegne povezati v novo politično skupino Ekipa VoteWatch Europe, ki pripravlja PollWatch, hkrati s številkami sicer vedno objavi tudi vsebinsko analizo o tem, kaj se obeta po volitvah. Kot opozarjajo, pa so to res le ugibanja, saj za vrsto političnih strank v posameznih državah članicah EU še ni povsem jasno, kaj bodo storile in komu se bodo pridružile, če bodo dobile svoje evropske poslance.

Tokrat predvsem izpostavljajo pričakovanje, da bo skrajni desnici uspelo oblikovati novo politično skupino v Evropskem parlamentu. Imenovala naj bi se Evropsko zavezništvo za svobodo (EAF). Za to potrebujejo najmanj 25 poslancev iz sedmih različnih držav. Skupaj naj bi stopili francoska Nacionalna fronta, nizozemska Stranka za svobodo PVV, avstrijski svobodnjaki, belgijska Vlaams Belang, italijanska Severna liga, Slovaška nacionalna stranka SNS in Švedski demokrati SD.

Italijanskemu gibanju Pet zvezd se obeta dober rezultat Glede italijanskega gibanja Pet zvezd, ki se mu obeta dober volilni rezultat, PollWatch predvideva, da se utegne pridružiti sedanji skupini EFD, na čelu katere je Nigel Farage, sicer vodja britanske stranke Ukip. V gibanju namreč naraščajo evroskeptične težnje, zaradi česar naj bi verjetnost, da se pridružijo evropskim zelenim, postajala vedno manjša.

Ne spreglejte