TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
14.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Planet TV

Torek, 2. 12. 2014, 14.14

8 let, 3 mesece

Katarina Habe: V učencu moraš spodbujati najboljše in dati konstruktivno kritiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Glasbenica Katarina Habe se bo v Razredu talentov preizkusila v njej do sedaj še neznani vlogi - v vlogi žirantke. Katarina že skoraj 25 let prepeva v vokalni skupini Katrinas, katere ustanoviteljica je. Poleg izvajalske vloge pa se v glasbenih vodah predstavlja tudi kot avtorica glasbe in besedil. V Razredu talentov pa se bo preizkusila v njen, do sedaj, še neznani vlogi - v vlogi žirantke.

Oddaja Razred talentov bo nova izkušnja, kako to, da ste se odločili za ta korak? Moram reči, da sem kar razmišljala. Je pa res, da je smešno naključje, saj sva se, ko je Rok dobil vabilo za talente, pogovarjala, ali je to tisto, kar si želi. Jaz pa sem si potihoma govorila, da bi bilo, če bi jaz dobila kakšno podobno vabilo, lepo delati z otroki. Potem sem slišala za Razred talentov, čeprav se mi ni sanjalo, za kaj gre, in dobila klic, ali bi bila mentorica. Zajela sem sapo in si rekla: Vau, to se pa v vesolju zelo hitro uresničuje. Vabilo je bilo kar malce čarovniško.

Seveda sem dala na tehtnico tudi otroke, saj nisem vedela, ali potrebujejo takšno izpostavitev v medijih. Potem sem se vživela v vlogo svojega sina, ki je star osem let, sicer je bolj zadržan, a vidim, da ima potrebo po nastopanju, to mu daje pogum. Razmišljala sem, kako bi jaz lahko pomagala otroku, da pride do točke, ko bi lahko živel svoje sanje, pri tem pa bi mu jaz pomagala z nasveti. Pa sem si rekla, zakaj pa ne. In šla iz cone udobja v nove vode.

Bo vaš osemletni sin vaš kritik, komentator? Vsekakor. Če je kdo zelo odkrit kritik, je to moj Taj, seveda tudi moj partner Rok. Mlajši sin je pa navdušen nad mamico, saj je star 20 mesecev in je vse, kar je povezano z mamico, super.

Bo sin pomagal tudi z nasveti glede na to, da boste delali z otroki? Tudi če ne bom šla po nasvet, ga bom dobila. On da najbolj odkritosrčno kritiko. Pa tudi s partnerjem sva drug drugemu ogledalo, tako da se mi lahko, če jaz kdaj pokritiziram njega ali komentiram njegov komentar, zdaj to hitro obrne. A se mi zdi pozitivno, saj človek, ki te pozna, ve, kdaj si pristen in kdaj si morda zaigral kakšno vlogo.

Kaj mislite, da boste dali otrokom? Jaz znam dati nekakšno navdušenje. Če bi se morala opisati, sem "juhu" oseba. V drobnih malenkostih vidim ogromno žarkov. Mislim, da znam s tem okužiti tudi druge.

Zabavna oddaja bo pozitivno naravnana. Se vam zdi, da bo to težje, kot če bi kritizirali? Najmlajši otroci, ki sem jih poučevala v glasbeni šoli, so bili stari pet let. Zdi se mi, da moraš v učencu ne glede na njegova leta spodbujati najboljše in dati konstruktivno kritiko, da ga prestaviš naprej. Nisem zagovornica samo pohvale, menim, da je treba kakšno stvar tudi izboljšati. Vedno dam za primer svojo učiteljico solo petja, ki je znala podati povratne informacije tako, da nikoli nisem imela občutka, da je rekla kaj negativnega. Vse se mi je zdelo še večji izziv, da se izboljšam in rastem.

Ne predstavljamo si, da je v vaši karieri sploh bila kakšna kritika ... Bilo jih je kar nekaj. Ko si mlajši, se te marsikatera izjava, ker imaš tanjšo kožo, bolj dotakne in te močno zaboli.

Se je katera tako dotaknila vas? Mene se ni dotaknila kakšna, povezana z glasbo, ampak z medijskim izpostavljanjem, predvsem s partnerskim življenjem. To je bila moja izkušnja, ob kateri sem se morala naučiti filtrirati novice. Moja sodelavka je nekoč lepo rekla – vau, v rumenem tisku preberem veliko stvari o sebi, ki jih še nisem vedela. Ko se naučiš tega, te energije ne pridejo več do tebe in se te ne dotaknejo.

Somentorje že poznate. Kakšna beseda o njih? Navdušena sem, to je bil tudi eden od razlogov, da sem se odločila za sodelovanje. Vsa ekipa mi je zelo všeč, saj jih cenim kot glasbenike in kot osebe. Pa ne govorim samo o naši mentorski ekipi, ampak tudi o glasbenikih v ozadju, s katerimi smo Katrinas že pogosto sodelovale, vsi so odlični glasbeniki.

Avtor: Katja Klavora

Ne spreglejte