Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

dom Vrt Vrt čebulnice

Torek, 9. 10. 2018, 12.00

2 meseca, 1 teden

Oktobra že lahko sadite čebulnice, ki bodo cvetele spomladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
čebulnice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čas od oktobra do sredine decembra je najboljši za sajenje okrasnih čebulnic, ki bodo v vsej svoji lepoti zasijale spomladi, ko zacvetijo. Glede na to, da nas v prihodnjih dneh spremljajo otoplitve, ni razloga, zakaj za svoj spomladanski vrt ne bi poskrbeli že zdaj.

vrtnarjenje
Trendi Priprava vrta na jesensko sezono

Če želite uživati v lepotah svojega spomladanskega vrta, bo treba nekaj dela opraviti že zdaj. Najprej poskrbite, da vrt očistite od poletne sezone, obnovite zemljo in naredite prostor za novo rastlinje.

Sajenje čebulnic je povsem preprosto

Čebulnice ne zahtevajo izkušenega vrtnarja, da bi dobro uspevale. Glavno pravilo, ki se morate držati, je, da poskušate na svojem vrtu kar najbolje posnemati naravne pogoje, ker v teh najbolje uspevajo. Zato ni potrebna posebna priprava zemlje ali dodajanje nepotrebnih gnojil.

Sadite jih posamično, vendar ne predaleč, saj želite z njimi ustvariti skupine, ki so videti veliko bolj osupljivo v času cvetenja. Svetujemo vam, da jih posadite v skupinah po pet čebulic.

Tako boste dosegli najlepši učinek. Primerno je saditi več različnih čebulnic tako, da ustvarite pisan vrt, poln mnogovrstnih cvetov, ki pa bo vseeno videti precej naravno.

čebulnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Med čebulicami pustite prostor, da bodo imele okoli sebe dovolj prostora za nemoteno in normalno rast. Najprej zrahljajte zemljo, da se ta med seboj pomeša, nato izkopljite luknjo, ki bo v dolžino in širino dovolj primerna za rast petih čebulic.

Pri kopanju v globino se ravnajte po tem, da mora biti globina za dvakrat do trikrat večja od velikosti čebulice. To seveda lahko preverite tako, da med kopanjem postavljate eno čebulico nad drugo, da bi dobili približno predstavo o tem, kako globoko morate iti. Približna globina izkopane luknje naj bo pet centimetrov.

Čebulice postavite v izkopano luknjo s poganjki, obrnjenimi navzgor. V izkopano luknjo lahko nanesete še naravni kompost, čeprav to v večini primerov pravzaprav niti ni potrebno.

tulipani | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čebulice nato zakopljite nazaj, vendar pazite, da pri tem ne boste preveč stiskali zemlje ali je teptali, saj lahko poškodujete posajeno. Na vrh lahko še dodate še steljo v približni debelini dveh centimetrov, ki bo poskrbela za vlažnost zemlje in prihajajočo zmrzal.

V tem obdobju že lahko sadite različne vrste tulipanov, žafranov, narcis, okrasnega luka, begonije, hijacinte, dalije, zvončke in snežne modrice. Te bodo v vsej svoji lepoti zacvetele v spomladanskem času.

Oskrba odvisna od vrste čebulnice

Če se odločite za sajenje na svoji zelenici, potem te v prihajajočih dneh ne boste smeli kositi. Košnji se izogibajte vsaj šest do osem tednov po sajenju, saj se mora v tem obdobju čebulica pritrditi, njeni zračni deli bodo odmrli, pridelano seme pa bo imelo čas za zorenje.

Letne čebulnice ne potrebujejo nikakršnih dodatkov komposta ali gnojila, saj v sebi vsebujejo že vse hranilne snovi, potrebne za normalno rast. Po potrebi lahko pognojite čebulnice trajnice, a še to takrat, ko bodo cvetele.

čebulnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izogibajte se uporabi neorganskih gnojil, saj lahko povzročijo njihovo pretirano rast ali jih zelo zažgejo in uničijo. Trajnice lahko začnete gnojiti v februarju ali marcu, ko so nad tlemi že vidni prvi poganjki. Za gnojenje uporabljajte naravni kompost.

Kam jih saditi

Kam jih posaditi, je seveda odvisno od tega, kakšno podobo želite podariti svojemu vrtu. Za sajenje v zelenici ali pod drevesi so najbolj primerni zvončki, žafran in snežne modrice, saj so videti najbolj naravno.

Ob vrtnih poteh pridejo najlepše do izraza tulipani, okrasni luk, hijacinte. V lončene posode lahko posadite begonije, na prosto pa posadite dalije.

dalije | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

alternativna rešitev za vrtno uto
Trendi Alternativne rešitve namesto vrtnih ut
Ne spreglejte