Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
11.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

dom Vrt Vrt okolica nasveti ideje

Petek, 5. 10. 2018, 11.00

2 meseca, 2 tedna

Alternativne rešitve namesto vrtnih ut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
alternativna rešitev za vrtno uto | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kam in kako pospraviti svoje vrtnarske stvari, če ni prostora za vrtne ute, so težave, s katerimi se srečuje marsikateri vrtnar. Obstaja veliko praktičnih možnosti za organiziranje in urejanje vašega vrtnarskega orodja, tudi če prostora primanjkuje.

Trendi V Ribnici ohranjajo tradicijo ličkanja #video

Primerna skrb za vrtnarsko orodje je ena izmed glavnih stvari, s katerimi bi se moral ukvarjati vsak vrtnar. Z dobro ohranjenim orodjem je delo na vrtu lažje, obenem pa ne tvegate morebitnih zdravstvenih težav, ki jih lahko neprimerna oskrba povzroči vašim vrtninam in ne nazadnje tudi vam.

Če vam primanjkuje prostora, potem morate razmišljati zunaj okvirjev in se osredotočiti na tiste površine, ki jih imate na vrtu, pa naj bo to ograja, gredice ali zunanji zidovi hiš. Namesto odlagalnih površin na tleh ustvarite te v "ozračju".

vrtnarska orodja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zidovi so vertikalne površine, na katere lahko odlagate orodje

Stranski zidovi hiše, skriti pred pogledi s ceste ali sosedi, so primerna alternativna rešitev za vrtno uto. Nanje namestite police, na katerih lahko odložite vse od večjega orodja, vrtnarskih oblek do različnih naprav.

Priporočljivo je, da si izberete enega izmed zidov, ki ga še prekriva streha, če takšnih ni, pa vedno lahko naredite manjši nadstrešek.

Orodje je priporočljivo shranjevati v suhem prostoru, da bi zmanjšali proces rjavenja kovinskih delov tega. Zraven lahko postavite tudi manjšo mizico, s katero boste pridobili dodatno delovno površino.

Če ni zidov, pa ograja

Na enak način lahko uporabite tudi svojo ograjo. Če je lesena, manj stabilna in neprimerna za nosilno težo, ki jo nosi narejena polica, potem si lahko omislite kovinska nosila oziroma obešalnike, na katere lahko svoje orodje kar obesite.

vrtnarska orodja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Da bi ga zaščitili pred dežjem in prehitro rjo, jih pred shranjevanjem ovijte v plastično vrečko, tako jih boste dodatno zaščitili. Dodatne odlagalne površine boste dobili tudi z uporabo navadne lestve, ki lahko deluje kot trda konstrukcija pri shranjevanju orodja ali pa odlagalna polica, če ima stopničke.

Shranjevanje orodja v vrtni gredici

Naj se sliši še tako bizarno, ampak dejansko se lahko orodje shranjuje v vrtni gredici. V trgovinah je možno dobiti že narejene lesene gredice standardnih velikosti, nekatere izmed njih imajo urejene tudi pokrove, s katerimi se lahko prekrijejo vrtnine pred zmrzaljo.

vrtna posteljica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Žrtvujte manjše mesto na svojem vrtu in nanj postavite vrtno gredico s pokrovom. Tla gredice zaščitite s plastičnim najlonom, da bi preprečili polaganje orodja neposredno na zemljo. Nekatere izmed njih imajo celo urejene ključavnice, zato lahko orodje zaklenete in ste brez skrbi, da bi vam ga kdo ukradel.

Podobno lahko storite tudi s šotorom, ki pride prav predvsem v zimskih mesecih, ko vrtnin na vrtu skorajda ni. Postavite ga v kot vrta, kamor lahko spravite vse potrebno.

Železne mreže omogočajo veliko vertikalnega prostora

Z armaturnimi mrežami, ki se uporabljajo pri gradnji, lahko pridobite še več dodatnega prostora. Mrežo lahko pritrdite za že obstoječo ograjo ali jo pritrdite ob steno. Lahko jo uredite tudi v pergolo. Mrežo pritrdite ob leseno ali železno ogrodje, ob katero lahko v novi spomladanski sezoni posadite rastline plezalke.

armaturna mreža | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tako boste dobili neke vrste nadkrito naravno uto. Na mrežo namestite obešalne kljukice in obesite vsa orodja in opremo. Nato lahko uredite tudi zimski vertikalni vrt, ki ga lahko gojite v lončnicah, obešenih za mrežo.

Če potrebujete več zaprtega prostora za shranjevanje, lahko uporabite tudi staro pohištvo, kot so omare in komode. Glede na to, da jih je večina narejenih iz lesa, ki ga lahko v zimskih mesecih poškoduje nenehna vlaga od dežja in snega, priporočamo, da jih premažete z zaščitnim premazom, ki ga bo obvaroval pred vremenskimi vplivi.

Trendi Fižol ribničan: avtohtona vrsta fižola v Sloveniji #video
Ne spreglejte