SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kranjska čebela je druga najbolj razširjena čebelja vrsta na svetu #video

0,02

termometer

Čebele so ene od najpomembnejših opraševalcev, zato je ozaveščanje o pomenu čebel zelo pomembno. V Slovenskem etnografskem muzeju na pobudo ministrstva za kmetijstvo gostuje interaktivni paviljon Čebelji svet. V oddaji Poletni Dan. smo razkrili zanimivosti o teh nadvse pomembnih žuželkah. 

V Sloveniji je za čebele dobro poskrbljeno, saj imamo 11 tisoč čebelarjev, ki skrbijo za kar 11 milijard čebel. Uvrščamo se tudi v sam vrh čebelarskih narodov, saj imamo kar štiri čebelarje na tisoč prebivalcev. Naša dežela je tudi dom druge najbolj razširjene čebelje vrste na svetu - kranjske čebele. 

Interaktivna razstava širi znanje o življenju čebel

Obisk razstavnega paviljona Čebelji svet vam bo razširil obzorja o življenju teh marljivih živali. Maja Kostric Grubišić zagotavlja, da boste čebelji svet spoznali skozi vid, voh in dotik. Paviljon ponuja ogled filmov in fotografij iz čebeljega sveta, s pomočjo mobilne aplikacije se lahko fotografirate s čebelo in na tabličnem računalniku nabirate cvetni prah na Veliki planini. Od blizu je mogoč tudi ogled čebeljega holograma, lahko pa si nadenete tudi očala, ki prikazujejo virtualno resničnost, in doživite skoraj resnično izkušnjo čebeljega življenja.

čebelnjak Dom Med mestnih čebel bolj zdrav od medu podeželskih čebel #video

Ponujajo tudi ogled panjev

Ogled paviljona pa je le vzporedna atrakcija velike osrednje razstave Slovenskega etnografskega muzeja z naslovom Kjer so čebele doma. Avtorica razstave Barbara Sošič pravi, da so na razstavi izpostavljeni predvsem panji in njihov razvoj do današnjih dni ter poslikane panjske končnice, ki veljajo za slovensko posebnost.

Razstava na voljo do septembra

Paviljon Čebelji svet bo na ogled do 6. septembra, zato ga lahko še v času poletnih počitnic izkoristite za poučen izlet za svoje najmlajše, kjer bodo izvedeli številne zanimivosti, hkrati pa lahko na razstavi tudi aktivno sodelujejo.

Urbani čebelar Novice Urbano čebelarjenje: Ljubljanski med je brezhiben #intervju #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin