Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
16.30

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasvet kopriva

Torek, 30. 4. 2013, 16.30

6 let, 1 mesec

Koprive, dobrota, ki nič ne stane!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Res je, da nas lahko presneto hudo opečejo, a koprive so pravzaprav prijateljice našega zdravja. Poleg blagodejnih učinkovin je njihova najboljša lastnost ta, da nas ne stanejo niti centa!

Spomladi na obronkih njiv, posekah ali pa kar okoli domačega plota poženejo mlade koprive. Te zelene rastline, ki v šopih rastejo tudi meter visoko, niso najbolj priljubljene, saj se lahko z njimi tudi opečemo. Pa vendar so zato tudi po krivem zapostavljene, saj vsebujejo obilico zdravilnih učinkovin.

Nabiramo jih spomladi in tudi jeseni, izbiramo pa mlade, svetle poganjke. Oblečemo se v dolge rokave, roke zaščitimo z vrtnimi rokavicami, primemo vrh koprive in ga odrežemo skupaj z nekaj vrhnjimi lističi. Če naletimo na večje količine kopriv, jih naberemo več – nekaj porabimo sproti, preostalo pa posušimo za čaj.

Zakaj so koprive tako zdrave? Kopriv ne imenujemo zaman kar periodni sistem v malem. Vsebujejo veliko rudninskih snovi (prednjači železo, tu so še baker, magnezij in kalij), vitaminov, encimov, beljakovin, antioksidantov in klorofila.

Za primerjavo: v koprivah je kar pol več kalcija kot v kravjem mleku, nekajkrat več vitamina C kot v limonah in kar desetkrat več železa kot v tako opevani špinači.

In zakaj koprive pečejo? Vsebujejo veliko histamina in mravljične kisline. Spečejo nas drobne dlačice na površini listov, in čeprav lahko koža ob stiku s koprivo pordeči in nastanejo mehurčki, strup ni škodljiv. Ker vsebujejo tudi nitrate, ti pa v kombinaciji z beljakovinami v telesu spodbujajo nastanek strupenih nitrozaminov, velja, da jedi iz kopriv ne pogrevamo, saj prav s tem sprožimo njihov nastanek.

Koprive za čiščenje telesa ... in še mnogo, mnogo drugega Koprivov čaj so spomladi pile že naše babice, saj velja, da očisti telo strupenih snovi, odvaja vodo in pospešuje presnovo. Poživi telo in duha ter je odlično orožje v boju zoper spomladansko utrujenost. Uživanje kopriv se priporoča tistim, ki jih mučijo težave z jetri in žolčnikom, čistijo pa tudi sečne poti. Moškim se uživanje koprivovih pripravkov svetuje ob težavah s prostato. Ohlajen koprivov poparek grgramo pri težavah z vneto ustno votlino ali aftah. Koprivov čaj Čaj si lahko pripravimo iz svežih ali posušenih kopriv. Vodo zavremo, jo odstavimo in v lonec potopimo šopek mladih koprivovih vršičkov. Pokrijemo, počakamo deset minut in precedimo. Za čaj na zalogo koprive posušimo na lesenem rešetu v zračnem prostoru, posušene liste pa shranimo v steklenih kozarcih s pokrovi.

Koprive kot priloga Koprive lahko nadomestijo tudi špinačo, če jih skupaj s pestjo regrata na kratko podušimo v manjši količini osoljene vrele vode. Nato jih prepražimo na oljčnem olju in česnu ter začinimo po okusu. Osvežilna juhica iz kopriv Za juho potrebujemo približno pol kilograma mladih koprivovih vršičkov. Operemo jih pod tekočo vodo in na hitro blanširamo v slani vreli vodi, odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in ožamemo. Na leseni deski jih sesekljamo, nato na olivnem olju prepražimo en nasekljan por in prav tako nasekljana stroka česna. Dodamo narezane koprive, dušimo deset minut, nato pa zalijemo s toplo zelenjavno jušno osnovo. Kuhamo še deset minut, nato pa juhico s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremasto dobroto. Po želji dodamo še žličko kisle smetane ali čemaževega pesta. Koprivov smuti S koprivami in njihovimi zdravilnimi sestavinami lahko obogatite tudi svoj običajen sadni napitek. Šop kopriv operite pod tekočo hladno vodo, nato pa le pogumno! Okusne bodo v kombinaciji z bananami, jagodami, malinami, lahko pa se odločimo za povsem zelen smuti. Koprive zmeljemo skupaj s špinačo, peteršiljem, zeleno in kozarčkom hladne vode.

 

Ne spreglejte