Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
17.43

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rože in vrt kamelija

Petek, 3. 5. 2013, 17.43

6 let, 1 mesec

Kamelija, razvajena dama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Kamelija združuje eleganco vrtnic, lepoto anemon in prefinjenost orhidej, zaradi česar jo mnogi kličejo kraljica rož. Splošno poznana je postala predvsem zaradi Dumasovega romana Dama s kamelijami.

Njeni prelepi cvetovi in ovalni, temnozeleni, skoraj usnjati listi so okras številnih vrtov in balkonov. Kamelija naj bi bila najstarejša kultivirana rastlina na svetu, ki prihaja iz toplejših krajev Azije, predvsem z Japonske. V Evropo so jo od tam pred več kot 300 leti prinesli Portugalci, Angleži, Nemci in Francozi kot surovino za proizvodnjo čaja, saj je njen bližnji sorodnik čajevec. V naravi lahko najdemo dvesto vrst kamelij, ustvarili pa so jih več kot 300 tisoč sort.

Cvetovi so lahko bele, rožnate in rdeče barve ali kakšne od vmesnih odtenkov. Cvetovi so veliki od pet do 12 centimetrov, odvisno od vrste. Velikost grmov je različna, od 1,2 metra do 4,5 metra, običajno pa nekaj manj kot dva metra. Rastlina je v svojem naravnem okolju manjše drevo, pri nas pa je srednje velik ali velik zimzelen grm s čudovitimi cvetovi.

Gojenje Kamelije kot zimzelene grmovnice zelo dobro uspevajo v ugodnejšem podnebju Sredozemlja, zato jih v Sloveniji na prostem srečamo le na Primorskem, v drugih delih jih moramo gnojiti v posodah, saj za celinsko podnebje še nimamo prav odpornih vrst.

V večjem delu celinske Evrope kamelije gojijo kot cvetoče lončnice za hladne prostore, takšne, ki jih ne ogrevamo. Tam kamelije cvetijo po več mesecev, v toplih prostorih pa jim prehitro odpadejo cvetovi.

Kamelije so še danes zelo cenjene in ne čisto vsakdanje okrasne rastline. Ker pa niso več nezaslišano drage, lahko pogosto kupimo manjše grmičke z nastavljenimi popki. A ker je kamelija vseeno nekoliko razvajena lepotica, je treba z njo delati v rokavicah. Poleti jo je treba prestaviti na vrt v rahlo senco in skrbeti, da se v posodi ne posuši. Zalivati jo je treba skozi vse leto, najbolje z deževnico. Jeseni pa jo je treba spet prestaviti v svetel in ne pretopel prostor v hiši.

V pretoplem in presuhem ozračju kmalu omagajo, zalivanje s trdo vodo ter premalo kisel substrat pa jim ne prijata. Rumeni listi so pokazatelj, da sestava zemlje ni ustrezna, verjetno ji je treba dodati magnezij. Kamelijam ustreza nevtralna ali kisla prst.

Ne spreglejte