SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delo na vrtu: kaj je treba postoriti oktobra?

0,03

termometer

jesensko listje |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oktobra se narava že dodobra obarva v jesenske barve, umirja pa se tudi vrt, ki ga je treba pripraviti na zimo.

Oktobra lahko na zelenjavnem vrtu že pobiramo črno redkev, do prve zmrzali tudi kolerabo, radič in endivijo, peteršilj in brokoli, poberite še korenje in rdečo peso.

Ne pozabite na buče - preden jih shranite, jih nekaj časa pustite na soncu, da jim otrdi koža. Rastline paradižnika izkopljite in jih obesite z "glavo" navzdol: tako bo večina plodov še dozorela.

buče | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ta mesec sadite čebulo, ki vas bo razveseljevala spomladi, in rabarbaro, sredi oktobra je čas tudi za sajenje ozimnega česna. Prav tako je še vedno čas za sejanje špinače, zimske solate in rastlin za zeleno gnojenje.

Ko pospravite balkonsko cvetje, v zabojčke posadite jesensko vresje in bršljan, lahko pa tudi mačehe in krizanteme, če do teh cvetlic nimate "pokopaliških predsodkov".

resa, vresje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Oktobra je primeren čas, da posadite vrtnice, okrasne grmičke in živo mejo pa tudi večletna zelišča. Tista zelišča, ki zime ne preživijo, poberite še pred prvo zmrzaljo.

Zdaj je tudi čas za glavno obiranje jabolk - s tistimi, ki še niso povsem dozorela, počakajte, preostala poberite, pri čemer pazite, da jih ne obtolčete.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin