SiolNET. Dom Prenova in gradnja
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turška umetnostna dinastija gradi nov muzej

3

termometer

 | Foto:

Družinska turška fundacija za umetnost Koç za svojo zbirko sodobne umetnostni gradi muzej.

Ena izmed najmočnejših turških umetnostnih dinastij Koç je še korak bližje k postavitvi velikega muzeja za svojo kolekcijo sodobne umetnosti. Fundacija Vehbi Koç, ustanovljena leta 1969, je za zasnovo stavbe izbrala arhitektke iz londonskega studia Grimshaw Architects.

Nov muzej bo umeščen v istem okrožju, kjer stoji tudi moderna galerija Istanbul, ki so jo odprli leta 2004.

"Oblikovanje sodobne galerije Koç bo markantno, predstavljala bo znamenitost, ki arhitekturno zasnovo črpa iz konteksta," so za medije izjavili v studiu Grimshaw. Zunanjo podobo stavbe so navdihnili mozaik in tradicionalna otomanska arhitektura.

Fundacija Vehbi Koç v Istanbulu vodi že kar nekaj muzejev, med njimi je tudi Arter, sodobno umetnostni galerijski prostor, ki so ga odprli leta 2010. Štirinadstropna galerija se nahaja v zgodovinski stavbi na eni od glavnih istanbulskih prometnic, cesti Istiklal. Lastnik galerije je Omer Koç, podpredsednik podjetja Koç in eden od najpomembnejših turških zbirateljev umetnosti.

Muzej Sadberk Hanim Museum, ki se nahaja v severnem predelu mesta, velja za prvi zasebni muzej. Tam predstavljajo zasebno zbirko Sadberk Koç, žene Vehbija Koça.

O vplivu umetniške dinastije Koç priča tudi podatek, da bo fundacija do leta 2017 sponzorirala istanbulski bienale.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin