SiolNET. Dom Prenova in gradnja
Vsebino omogoča Baumit
 • Messenger
 • Messenger

Preverite, ali je vaš dom primeren za brezskrbno bivanje

Vsebino omogoča Baumit

Pri zasnovi novega doma ali pri obnovi starega se prevečkrat osredotočamo samo na estetski vidik, v resnici pa bi morali več pozornosti nameniti zdravju hiše. Preverite, kateri so tisti elementi, ki vam zagotavljajo resnično brezskrbno bivalno okolje.

dom družina stanovanje postelja dojenček Foto: Getty Images Naš življenjski slog nas sili k temu, da večino svojega časa preživljamo v zaprtih prostorih. In če na ozračje v pisarni oziroma službi večinoma nimamo vpliva, pa lahko veliko naredimo za bivalno okolje v svojem domu.

Ali ste vedeli, da skoraj 90 odstotkov časa preživimo v zaprtih prostorih?

Zrak v notranjih prostorih bistveno vpliva na naše počutje, zdravje in kakovost bivanja. Temperatura zraka, sten, gibanje zraka in zračna vlažnost v prostoru pomembno vplivajo na notranjo bivalno klimo.

vlaga Foto: Getty Images Poznate sindrom bolnih stavb?

Za optimalno bivalno okolje je ključnih več različnih dejavnikov. Bistvenega pomena je pravilna zračna vlažnost. Optimalna zračna vlažnost je nekje med 40 in 60 odstotki.

Problematična sta tako vlaga kot preveč suh zrak. Vlaga v okolju povzroča nemalo nevšečnosti, ki so povezane s težavami z dihali in tudi alergijami. Če upoštevamo podatek, da štiričlanska družina v gospodinjstvu proizvede tudi do 10 litrov vode na dan, je skrb za optimalno vlago zelo pomembna.

Po drugi strani pa je tudi suh zrak lahko zelo moteč, slabo vpliva na očesno sluznico in ustvarja občutek suhega očesa. Suho sluznico lažje napadajo bakterije. Hitreje se začnejo vnetni procesi, prehlad ali krvavitev iz nosu. Pri 30-odstotni in nižji vlažnosti smo bolj nagnjeni k nalezljivim boleznim.

stanovanje dom cvetje Dejavniki, ki vplivajo na kakovost bivanja

NEGATIVNI DEJAVNIKI

 • prenizka ali previsoka temperatura in vlažnost zraka
 • dnevna temperaturna nihanja
 • prašni delci
 • škodljive snovi, kot so tobačni dim, ozon, hlapne organske spojine HOS (npr. formaldehid), kemične škodljive snovi
 • slabo prezračevanje in izmenjava zraka
 • nezadostna osvetlitev
 • elektrosmog
 • slabo vzdrževanje stavbe

POZITIVNI DEJAVNIKI

 • dobra zvočna izolacija
 • stabilna temperatura 18 °C–22 °C (priporočena temperatura je odvisna od uporabe prostora)
 • relativna zračna vlažnost 40–60 %
 • prezračevanje, zadosten dotok svežega zraka
 • brez škodljivih snovi
 • dobra osvetlitev prostorov

Trije stebri zdravega doma

Zdravo bivanje se začne s pravilno izbiro gradbenih materialov. Tega se zavedajo tudi v Baumitu, zato so zagnali edinstven evropski raziskovalni center v Avstriji, Baumit Viva park, ki preučuje povezave med gradbenimi materiali in njihovim vplivom na zdravje.

baumit

Gradite ali obnavljate? Brez skrbi: strokovnjaki v podjetju Baumit vam bodo znali svetovati in vam pomagali poiskati pravo rešitev za vaš dom.

V zadnjih dveh letih so analizirali in ovrednotili več kot pet milijonov podatkov, ki so osnova za razvoj zdravju prijaznih gradbenih materialov.

Na podlagi bogatega znanja in rezultatov iz raziskovalnega centra Viva park pri Baumitu svetujejo, da je treba pri načrtovanju, gradnji ali prenovi hiše upoštevati tri pomembne stebre zdravega bivanja:

#1 IZOLACIJA: Dobro izolirana hiša prinaša številne prednosti. Poleg varčevanja z energijo dosega boljše rezultate tudi pri drugih fizikalnih parametrih.

 • Toplotna izolacija zagotavlja prijetno notranjo temperaturo. Razlika med temperaturo na površini stene in notranjo temperaturo zraka naj bo od 2 do 3 °C.
 • Stabilna relativna vlažnost. Toplotna izolacija ima pozitiven vpliv na relativno vlažnost v prostoru. Najbolj prijetno se počutimo pri relativni zračni vlagi od 40- do 60-odstotni. Izolirana hiša ostane v območju optimalne vlažnosti tudi med ogrevalno sezono, medtem ko se neizolirana hiša spusti v območje pod 40 odstotkov.
 • Zaščita pred plesnijo. Tople stene preprečujejo kondenzacijo vlage. Ko zrak ne more več absorbirati vlage v prostoru, ta začne kondenzirati na stenah ali v hladnih kotičkih sob, kar je idealna podlaga za razvoj plesni.

baumit

#2 ZDRAVA NOTRANJOST: Pravilna izbira gradbenih materialov, tudi notranjega ometa, nam pomaga ohranjati prijetno klimo v prostoru.

 • Notranji ometi pomagajo uravnavati vlago. Dober mineralni omet (Baumit Klima) lahko že s prvimi centimetri občutno izboljša klimo v prostoru. V kratkem času shrani presežno količino vlage in jo pri nizki zračni vlažnosti ponovno odda v prostor. Na zdrav zrak v notranjih prostorih vpliva tudi uporaba naravnih mineralnih in paroprepustnih materialov, ki ne vsebujejo škodljivih snovi (npr. HOS).

#3 VEČ MASE ZA BOLJŠE BIVANJE: Masivne stavbe učinkovito uravnavajo toploto. Masivna konstrukcija ima pozitiven učinek tudi na zvočno izolativnost, mineralna sestava proizvodov pa zagotavlja prostor brez škodljivih emisij.

 • Zaščita pred hrupom: zvok ima veliko izvorov in se prenaša po zraku ali prek gradbenih elementov. K boljši zvočni izolaciji stavb lahko pomembno prispevamo z uporabo masivnih gradbenih materialov.
 • Stabilna temperatura: poletno pregrevanje ali hitro ohlajevanje prostorov pozimi vpliva na naše telo in čustveno zaznavo okolja. Oba dejavnika imata negativen vpliv na kakovost spanja, regeneracijo in bivanje v prostoru nasploh. Gradbeni materiali z veliko maso, npr. masivne stene, estrihi in ometi, lahko s svojo maso pripomorejo k učinkovitemu uravnavanju toplote in shranjevanju energije.
 • Brez škodljivih snovi: v svoj dom vgradite materiale, ki ne vsebujejo škodljivih snovi. Mnogi proizvodi, ki niso škodljivi za zdravje, so že označeni. Sledite znakom Natureplus ali Emicode.

Pri vseh meritvah so najboljše rezultate izkazovale stavbe z masivnimi zidovi in dobro toplotno izolacijo na zunanji strani ter mineralnim in paroprustnim ometom na notranji strani. 

baumit En evro za zdrav dih

V podjetju Baumit bodo namenili en evro od vsakega prodanega notranjega ometa Baumit Klima* Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, in sicer za nadgradnjo naprave za merjenje pljučne funkcije dojenčkov.

*v obdobju od 15. 4. 2019 do 15. 11. 2019; proizvod: Baumit KlimaWhite; enota: vreča oz. 25 kg

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin