Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
10.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

nasveti gradnja prenova dom

Sreda, 26. 9. 2018, 10.30

5 let, 7 mesecev

Preprosti načini za razmejevanje prostorov odprtega plana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
razdeljen prostor | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Odprti plan se vsaj v teoriji zdi odlična ideja, dokler seveda ne začnete dobivati občutka, da živite v eni veliki sobi brez kakršnekoli oblike in funkcije. Obstaja nešteto načinov, kako prostor urediti ter ustvariti občutek vizualne in fizične delitve med različnimi predeli, ne da bi pri tem morali skozi mučen proces prenove in gradnje novih sten.

obešanje slik
Trendi Zlata pravila pri obešanju slik, ki se jih moramo držati

Zadnja desetletja pri načrtovanju domačih razporedov prevladuje odprti plan, saj površina brez sten omogoča prosto kroženje zraka in svetlobe skozi celoten tloris, tako da dobimo občutek večje prostornosti in prezračenosti.

Najbolj priljubljeni so seveda skupni dnevni in kuhinjski prostori, saj veljajo za "družinske," kjer poteka večina skupnega vsakdana. Odprti prostori so zelo zaželeni tudi v stanovanjih, saj omogočajo lastnikom ali najemnikom odločanje o tem, kako bodo obstoječi stanovanjski plan izkoristiti za lastno razporeditev.

Čeprav obstaja vrsta načinov, kako učinkovito razmejiti odprti plan na dva dela, je ključnega pomena to, da se načrtovanja delitve lotimo na pravi način, tako da ustvarimo koheziven dom, ki bo ponujal občutek združenosti, obenem pa bo okusno opremljen.

razdeljen prostor | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Razmejevanje po horizontali ali vertikali

Preden se lotite kakršnegakoli dela, bo najprej treba sprejeti odločitev o tem, v kateri smeri nameravate prostor razdeliti. Najbolje se je seveda odločiti tako, da boste obstoječo kvadraturo kar se da dobro izkoristili.

Ustvarite območja, saj boste tako dobili najboljši pregled nad tem, koliko prostega prostora boste izgubili, ter se na podlagi tega odločili, kako želite preostali del izkoristiti in kaj želite s tem doseči.

Premislite, koliko pohištva nameravate imeti in kolikšen del površine vam bo to vzelo. Postavljanje pohištva po prostoru je eden najpreprostejših načinov za razdeljevanje prostora na dva bivalna dela.

Večina tako sedalne površine nasloni ob stene, le redkokdo se odloči za postavljanje kavč na sredino sobe. Toda kavč lahko prav tako funkcionira kot stena in s tem ne nazadnje razdeli prostor. Postavite ga v središče, s čimer bo opredeljeval na primer začetek ali konec dnevne sobe s kuhinjo, ne da bi prostor zaprli ali zmanjšali.

Prostor kuhinje in dnevne sobe deli jedilna miza.  | Foto: Thinkstock Prostor kuhinje in dnevne sobe deli jedilna miza. Foto: Thinkstock

Delitev prostora s kosi pohištva

Kuhinjo in dnevno sobo lahko razdelite tudi s kuhinjskim elementom, urejenim v pult. Pulti so odlična ideja, saj boste tako dobili dodatne delovne in sedalne površine, obenem pa boste na učinkovit način razmejili dva prostora, ne da bi ju zaprli.

Ni vam treba graditi kuhinjskega pulta oziroma odtoka, saj ga lahko s povsem preprostimi podpornimi stebri in ustreznimi kosi naredite kar sami v enem dnevu.

Še en zanimiv način vključuje uporabo komode ali knjižnih polic, sploh druge so zelo uporabne, saj tako dobite dodatne odlagalne površine tako za kuhinjo kot tudi dnevno sobo. Zaradi visoke konstrukcije lahko delujejo tudi kot zid, s katerim boste večinoma skrili dogajanje v kuhinji.

Prostor lahko prav tako ločite s predelnimi stenami, izdelanimi iz lesa ali stekla. Naredite jih lahko tako, da se bo "steno" dalo odpreti in po potrebi zapreti. Cenejša alternativa so zavese, ki jih lahko namestite po celotni dolžini ali vsaj do polovice, če imate občutek, da bi s težkim tekstilom prostor postal preveč zaprt.

razdeljen prostor | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vsaka soba ima naravno ločnico

Vsak prostor ima naravno ločilno točko, ki jo lahko uporabite kot prelomno za razmejevanje. Ponavadi je ta nekje na sredini sobe na nasprotni strani od njenih vrat. Lahko se orientirate kar po stropni luči, ki je navadno nameščena v osrednji del.

Kot "naravna" ločnica lahko deluje tudi preprosta preproga, ki opredeljuje različne meje površin. Njihove različne barvne in tekstilne strukture dodatno pripomorejo k razmejevanju enega dela od drugega. Z nameščanjem preproge pod sedežno garnituro ali kavč boste tako ustvarili eno enoto skupine.

Poleg tega preproge delujejo kot signali. Naši možgani jih dojemajo kot nekaj, kar en prostor deli od drugega, saj delujejo podobno kot črte. Naravno ločnico boste dosegli tudi z uporabo različnih materialov pri talnem slogu. V kuhinji lahko na primer položite talne ploščice, v dnevnem prostoru pa leseni pod.

razdeljen prostor | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V spalnici naj prostor ločuje postelja

Postelja je enkraten pohištveni element, s katerim lahko vizualno zelo učinkovito razmejite prostor. Namesto da njeno glavo naslonite ob steno, jo obrnite v nasprotno smer, da bo glava postelje postavljena proti sredini sobe, del, kjer imate noge, pa naj bo v smeri stene. Večina postelj ima višji vzglavni del, ki lahko vizualno deluje kot predelna stena.

Za "steno" lahko ravno tako uporabite omaro. Postavite jo na želeno mesto, vendar upoštevajte, da ta deluje skoraj kot prava stena in lahko blokira dostop naravne svetlobe do tistega dela, kjer oken v sobi nimate.

Dobro deluje tudi pisalna miza, če jo v imate v spalnici. Ena bistveno cenejših alternativ pa vključuje uporabo domačih sobnih rastlin, ki jih postavite na točko delitvenega dela.

Raznoliko pohištvo je ključ do funkcionalnega ločevanja

Bolj ko je pohištvo raznoliko po svojih dimenzijah, barvah, teksturah in vzorcih, lažje boste razmejili območje. Pohištvo različnih višin deluje kot naravni element oziroma naravna ločnica, zato ga lahko izkoristite v vsej funkcionalnosti.

Poleg tega morate pohištvo tako ali tako imeti, zato vam ne bo treba dodajati novih stvari, ki lahko prostor dodatno zadušijo in zaprejo ter nehote naredijo klavstrofobičnega.

razdeljen prostor | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

moderno dvorišče
Trendi Ideje za ustvarjanje modernega dvorišča
Ne spreglejte