SiolNET. Dom Prenova in gradnja
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Ogrevanje s toplotno črpalko prinaša številne prednosti

Oglasno sporočilo

Ogrevanje s toplotno črpalko je vse bolj priljubljeno med uporabniki, saj so stroški ogrevanja s toplotno črpalko najnižji, s samo toplotno črpalko pa ni nikakršnega dela.

toplotne črpalke Foto: vsi.si

Toplotna črpalka izkorišča obnovljive vire energije in s tem bistveno zmanjšuje emisije CO2 v primerjavi z ostalimi energenti. Za toplotno črpalko uporabniki ne potrebujejo nobenega zalogovnika za gorivo, zato je v  hiši potreben le manjši prostor za njeno postavitev. Prav tako ni nobenega dela s pripravo goriva (npr. nošenje drv, nasipavanje peletov, …), zato je sama uporaba toplotne črpalke enostavna.

Ob nakupu toplotne črpalke se v večjem delu Slovenije da pridobiti subvencijo v višini od 20 do 50% investicije, oziroma do maksimalne vrednosti 3200 eur, s čimer se vračilna doba investicije ogrevanja zmanjša na nekaj let.

Delovanje toplotne črpalke zrak-voda

Najbolj znan toplotni vir je energija zunanjega zraka in to izkoriščajo toplotne črpalke zrak-voda. Za svoje delovanje potrebujejo zelo malo električne energije. Toplotne črpalke zrak-voda so ne le  najpreprostejša, pač pa tudi najcenejša izbira z ogrevanje objektov. Zrak je vse naokoli nas in tako lahko takšno toplotno črpalko brez večjih dodatnih stroškov ali posegov namestimo v kateri koli objekt. Ustrezno moč toplotne črpalke se določi s pomočjo definiranih toplotnih izgub objekta. Pri novogradnjah so toplotne izgube običajno že izračunane in opisane vrednosti so merodajne za izbiro ustrezno močne toplotne črpalke. Pri obstoječih objektih pa se toplotno moč toplotne črpalke izračuna s pomočjo povprečne porabe goriva za ogrevanje, z upoštevanjem obstoječe izolacije ter od navad in želja naročnika oz. uporabnika.

Kako izbrati pravo?

V Sloveniji je več ponudnikov različnih blagovnih znamk toplotnih črpalk, zato je odločitev pred nakupom res težka in zapletena. Izkušnje ljudi s toplotnimi črpalkami zrak-voda so namreč različne. V osnovi se toplotne črpalke delijo na črpalke z enovitim ali ločenim sistemom.

Z visokotemperaturnimi toplotnimi črpalkami zrak-voda lahko brez težav ogrevamo objekte, kjer del ogrevalnega sistema sestavljajo radiatorji, talno ogrevanje ali kombinacija obojega. Toplotne črpalke pa so odlična rešitev tako za novogradnje kot tudi pri obnovah starejših in slabše izoliranih objektov.

Pri ogrevanju velikih objektov je ogrevalne toplotne črpalke mogoče povezati v kaskade. Inovativne mono kaskade imajo za razliko od večine kaskadnih toplotnih črpalk na tržišču, samo eno notranjo enoto z eno samo regulacijo. Nanje je mogoče priklopiti dve, tri ali štiri zunanje enote različnih grelnih moči. Z uporabo večjih zunanjih enot lahko dosežemo varčno centralno ogrevanje prostorov večjih površin, kar do 2.500 m².

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin