Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
10. 5. 2017,
15.54

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

5

Natisni članek

arhitektura Ljubljana Odprte hiše Slovenije mansarda stanovanje

Sreda, 10. 5. 2017, 15.54

6 let, 1 mesec

Mansardno stanovanje v središču Ljubljane, ki je nastalo iz dotrajanega podstrešja

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

5

Foto: Lara Romih

Podstreha v središču Ljubljane ima odprto zasnovo, a z jasno nakazanimi mejami med prostori različnih namembnosti, vendar ne v klasičnem smislu predelnih sten in hodnikov, temveč prek strešne konstrukcije in nepremičnih elementov notranje opreme.

Po letih bivanja v  zelo funkcionalnem, a občasno premajhnem stanovanju v bloku v središču mesta je par ugotovil, da je čas za nekaj novega in hkrati drugačnega ter čim bolj prilagojenega njunim željam in potrebam, lastnik, sicer gradbenik, pripoveduje o predzgodbi zdajšnjega bivanja v ljubljanski mansardi. Zračna notranja zasnova stanovanja s sicer opredeljenimi posameznimi namenskimi prostori, predeli domovanja. | Foto: Lara Romih Zračna notranja zasnova stanovanja s sicer opredeljenimi posameznimi namenskimi prostori, predeli domovanja. Foto: Lara Romih

Iskanje primernega stanovanja, v tem primeru še neurejene, primerno velike mansarde na ugodni lokaciji, je bil dolgotrajen in naporen proces, pravi. Svojevrsten izziv pa nato odločitev za nakup takrat "povsem surovega podstrešja v zelo slabem stanju, napolnjenega z raznovrstno kramo in odpadnim materialom. Potencial za prenovo stanovanja se je sicer slutil, a določeno tveganje glede tega, kaj vse bo sploh izvedljivo, je vsekakor obstajalo." Strokovni pogled, ki vidi skozi dotrajanost in dlje od nedodelanega prostora ter zaznava njegove možnosti, je tako prevladal.

Je pa bila, kot pravi lastnik, uprostoritev vseh idej zahtevna naloga, predvsem zaradi lokacije, saj je bil vsak prevoz materialov in stvari projekt zase. "Enako velja za številna zaključna dela, ki so poleg strokovnega znanja od izvajalcev terjala tudi pogum in včasih akrobatske spretnosti."

A se je zelo dobro izšlo, kar kaže že pogled v stanovanje, z dobrim počutjem v njem pa to potrjujeta uporabnika.

Podstrešno stanovanje je zasnovano v dveh etažah.  | Foto: Lara Romih Podstrešno stanovanje je zasnovano v dveh etažah. Foto: Lara Romih

Svetlobne scenografije domovanja

Ob osnovni želji odprte zasnove, kjer so prostori različnih namembnosti vseeno ločeni, a kot že omenjeno, ne na klasičen način, je bila tudi izdatna naravna osvetljenost, ki prodira globoko v notranjost. To zagotavlja tudi niz strešnih oken na vzhodu, zahodu in severu, pri čemer ima vsaka stran glede na tehnične možnosti in zahteve varstva kulturne dediščine svoj tip. Stanovanje je namreč v središču mesta v stavbi, ki je zaščitena.

V zgornjem delu so spalnica, druga kopalnica in galerija. | Foto: Lara Romih V zgornjem delu so spalnica, druga kopalnica in galerija. Foto: Lara Romih

Ob tako premišljeno zasnovanih okenskih linijah sta notranjost in zunanjost povezani, skladno s tem pa se osvetljenost stanovanja in s tem do neke mere tudi vzdušje v njem spreminja glede na vremenske razmere. "Posebej zabavno in zanimivo je 'severno' sonce v poznem popoldanskem času, ko se žarki odbijajo od fasade sosednje stavbe in v stanovanje vstopajo skozi severna okna," spreminjanje glede na dnevni čas povzema lastnik.

Vsak čas dneva in različne vremenske razmere v stanovanje prinašajo različne poudarke in čar. | Foto: Lara Romih Vsak čas dneva in različne vremenske razmere v stanovanje prinašajo različne poudarke in čar. Foto: Lara Romih

Na vzhodni strani je s prilagoditvijo strešine nastal balkon, ki je ravno prav velik, pravi uporabnik. Na njem je dovolj prostora za dva ležalnika, majhno mizo, majhen zeliščni vrt in dva javorja.

Scenografije v mraku omogoča tudi različno zasnovano osvetljevanje, od splošnega do posameznih delov domovanja, od delovnih do bivalnih kotov.

Lesena konstrukcija - na izvirno se navezujejo tudi elementi, ki so prišli s prenovo, z vsem pa se prepletajo kovinski nosilci - je glavni poudarek notranjosti, oblikovalsko ogrodje, na katero se vpenjajo preostale poteze interjerja. | Foto: Lara Romih Lesena konstrukcija - na izvirno se navezujejo tudi elementi, ki so prišli s prenovo, z vsem pa se prepletajo kovinski nosilci - je glavni poudarek notranjosti, oblikovalsko ogrodje, na katero se vpenjajo preostale poteze interjerja. Foto: Lara Romih

Sodobno stanovanje, ki ne zakriva svojega izvora

Podstrešno stanovanje je, ker je višina to omogočala, zasnovano v dveh etažah. Zgornja, kjer sta spalnica, druga kopalnica in galerija, zavzema le približno polovico celotnega tlorisa.

Sodobno podstrešno stanovanje v meščanski hiši ni trendovsko in ne zakriva svojega izvora, zaradi svoje zasnove pa je oblikovalsko dolgoživo. | Foto: Lara Romih Sodobno podstrešno stanovanje v meščanski hiši ni trendovsko in ne zakriva svojega izvora, zaradi svoje zasnove pa je oblikovalsko dolgoživo. Foto: Lara Romih

Zračna zasnova, v kateri se vsebine vsakdanjika stekajo v njegove posamezne dela, je prostorsko poenotena prek oblikovalskega jezika, tako v materialih kot barvah.

Lesena konstrukcija - na izvirno se navezujejo tu Podstrešno stanovanje, ki je odmaknjeno od hrupa mestne ceste, se na eni strani odpira proti zelenju Ljubljanskega gradu. | Foto: Lara Romih Podstrešno stanovanje, ki je odmaknjeno od hrupa mestne ceste, se na eni strani odpira proti zelenju Ljubljanskega gradu. Foto: Lara Romih di elementi, ki so prišli s prenovo, z vsem pa se prepletajo kovinski nosilci - je glavni poudarek notranjosti. Gre za osrednjo nit interjerja, oblikovalsko ogrodje, na katero se vpenjajo in tja stekajo drugi deli domovanja.

A kot o notranjem oblikovanju, pod katerega se podpisujejo v arhitekturnem studiu Ofis, pravi lastnik: "Domovanje naj bi bilo sodobno, a hkrati v smislu notranje opreme in zaključne obdelave dovolj nevtralno, da bo tudi na dolgi rok delovalo moderno, ne le trenutno oz. prehodno modno." Prav tako sodobno stanovanje v nobenem pogledu ne "skriva svojega izvirnega, podstrešnega porekla v meščanski hiši".

Podstrešno stanovanje je bilo del letošnjega programa festivala Odprte hiše Slovenije 2017, ki odpira vrata v kakovostne arhitekturne in prostorske rešitve.
Ne spreglejte