Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
7. 6. 2018,
19.46

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Četrtek, 7. 6. 2018, 19.46

5 let, 10 mesecev

Hiša iz smeti - je to rešitev za prihodnost? #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Hiša iz smeti, Milano | Foto Miniwiz

Foto: Miniwiz

Miniwiz je tajvansko inženirsko podjetje z družbeno misijo, ki nagovarja okoljske probleme in se tako zavzema za trajnostno bivanje. Kroženje stvari in njihova ponovna uporaba pa naj preglasita potrošniške navade in vrednote, je njihov cilj. V tem duhu je nastala tudi zasnova milanskega interjerja.

Hiša iz smeti so poimenovali projekt notranje opreme stanovanja v Milanu, pod katerega se je podpisalo tajvansko inženirsko podjetje, usmerjeno k predelavi smeti v ponovno uporabne predmete. Miniwiz je predan iskanju novega prostora za stare smeti. Zavrženo, preobraženo v dragocenejšo obliko po načelu upcyclinga, vrača v naše domove.

Inovativno podjetje se je pred kratkim povezalo tudi s podjetjem za pohištvo in dodatke za dom Pentatonic, s katerim si delijo poslanstvo – torej zmanjšati obremenitev okolja z našimi odpadki.

Trendi Stanovanje v Mariboru so prenovili s skoraj nič sredstvi

Milansko stanovanje, ki je hkrati pisarna in showroom, podjetja Miniwiz. To se ukvarja s predelavo smeti v oblikovalske izdelke. | Foto: Miniwiz Milansko stanovanje, ki je hkrati pisarna in showroom, podjetja Miniwiz. To se ukvarja s predelavo smeti v oblikovalske izdelke. Foto: Miniwiz

Stanovanje, ki je dom, pisarna, showroom ...

V tem sodelovanju je nastala Hiša iz smeti (House of Trash), predstavitvena zasnova notranjih prostorov, ki jih oblikujejo pohištvo in različne dekoracije, vse narejene iz odpadkov. Pa naj gre za odpadke iz modne industrije, kavne skodelice, embalaže za hrano ali drugo.

Del notranje zasnove so tudi prototipi modularnih tkanin iz odpadkov z italijanskih statev, dela iz recikliranih materialov multidisciplinarnega italijanskega arhitekta Cesarja Leonardija in stenske poslikave iz serije Vsi smo v tem skupaj grafitarja Mode2.

plastični odpadki morje onesnaženje
Novice Plastika konča v okolju, naši hrani in v naših telesih

Del notranje zasnove so tudi stenske poslikave iz serije Vsi smo v tem skupaj grafitarja Mode2. | Foto: Miniwiz Del notranje zasnove so tudi stenske poslikave iz serije Vsi smo v tem skupaj grafitarja Mode2. Foto: Miniwiz

Vzpostavitev trga inovativnih tehnologij za odpadke

V stanovanju Hiša iz smeti, ki je hkrati tudi pisarna, showroom in kraj preizkušanja Miniwizovih pogruntavščin, se bodo lahko s svojimi zelenimi inovacijami predstavljala tudi druga zeleno naravnana podjetja in organizacije. Šlo bo za platformo, prek katere se bodo ne samo srečevali, temveč tudi povezovali različni akterji, ki delujejo na področju trajnostne zavesti.

Kot je prepričan ustanovitelj podjetja Miniwiz Arthur Huang, je Milano odličen prostor za vzpostavitev trga inovativnih tehnologij za odpadke. "Ni boljšega kraja za angažiranja oblikovalcev in arhitektov na področju naših inovacij, povezanih z zavrženimi in krožnimi tehnologijami."

Prodajalna
Trendi Ljubljanski prostor, ki je po propadu Mure opustel, zdaj spet živi

V projektu milanskega stanovanja s svojim pohištvom, narejenim iz odpadnega, sodeluje tudi znamka Pentatonic. | Foto: Miniwiz V projektu milanskega stanovanja s svojim pohištvom, narejenim iz odpadnega, sodeluje tudi znamka Pentatonic. Foto: Miniwiz

Boj proti toksični prihodnosti

Miniwiz se tako zavzema za netoksično prihodnost, zato spodbuja k vzpostavljanju trajnostne družbe, katere del je cilj, da bi potrošniške navade nadomestile krožne prakse. Trajnostna uporaba omejenih virov na našem planetu je tako, kot poudarjajo, edini način bivanja.

Del notranje zasnove so tudi angažirani napisi, ki pozivajo k zavzemanju za krožno ekonomijo in prakse ter spodbujajo k aktiviranju na področju ravnanja z odpadki.  | Foto: Miniwiz Del notranje zasnove so tudi angažirani napisi, ki pozivajo k zavzemanju za krožno ekonomijo in prakse ter spodbujajo k aktiviranju na področju ravnanja z odpadki. Foto: Miniwiz

Hiša iz smeti, Milano | Foto: Miniwiz Foto: Miniwiz

Čarovniki smeti

Okoljski problemi so kompleksna sistemska vprašanja, zato so v tajvanskem podjetju s svojimi izpostavami tudi po Evropi predani cilju o preobrazbi desetletij onesnaževanja v trajnostni način življenja.

Pravijo si čarovniki smeti, saj iz odpadkov izdelujejo oblikovalske in umetniške kose. Iščejo nove načine recikliranja. Iz embalaž za mleko so izdelali športne dodatke, iz plastenk svetleče tekstilije ...

V Miniwizovem laboratoriju je z različnimi inovativnimi procesi predelave in ponovne uporabe odpadkov nastalo že več kot 1.200 materialov. | Foto: Miniwiz V Miniwizovem laboratoriju je z različnimi inovativnimi procesi predelave in ponovne uporabe odpadkov nastalo že več kot 1.200 materialov. Foto: Miniwiz

Hiša iz smeti, Milano | Foto: Miniwiz Foto: Miniwiz

Očala iz odpadkov

V njihovem TrashLabu je z različnimi inovativnimi procesi predelave in ponovne uporabe odpadkov nastalo že več kot 1.200 materialov.

Milansko stanovanje, očala iz odpadnega materiala in drugi vsakdanji predmeti tako predstavljajo materializirano idejo in sporočilo tajvanskih čarovnikov smeti, ki pozivajo, da se jim pridružimo v revoluciji smeti. Ni dovolj, da o tem le govorimo, pravzaprav v svojem predstavitvenem videu poudarjajo, naj se nehamo pogovarjati, temveč prevzamemo odgovornost in se aktiviramo. Začnimo z dejanji, pozivajo.

Ne spreglejte