Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 10. 2018,
10.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Beton dekorativni kamen pametni dom dom

Sobota, 6. 10. 2018, 10.00

5 let, 6 mesecev

Estetika industrijskega betona v notranjosti doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
dekorativni beton | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Dekorativni beton postaja vedno bolj priljubljena izbira pri oblikovanju notranjih prostorov. Zaradi svoje trpežne sestave in vsestranske uporabe je z njim mogoče obdelati skoraj vse površine in ga nanašati na različne vrste materialov. Njegova povsem enostavna uporaba pa nudi neskončno možnosti pri oblikovanju. 


stanovanje v ljubljani
Trendi Ljubljansko stanovanje: funkcionalnost, združena z eleganco #foto

Prednost betona v primerjavi z drugimi materiali je v tem, da ga je povsem lahko nanašati tako na horizontalne kot vertikalne površine. Ker je enostaven za obdelavo, lahko z njim dosežemo različne oblike končnega videza. Izbira slednjega je res neomejena, saj je ta estetsko privlačen tako v slojih, speskan, brušen ali lakiran.

Možnosti njegove uporabe in aplikacije so omejene samo z našo lastno ustvarjalnostjo, prav zaradi katere je uporaba betona v notranjosti domov tako zelo privlačna. Ideja o betonskem pohištvu ali talnih površinah lahko vašemu domu ponudi popolnoma novo vizualno privlačnost in drugačnost. 

dekorativni beton | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Njegova vzdržljivost je brez primere, a previdno pri nanašanju

Beton je eden najbolj trdnih, vzdržljivih in trpežnih gradbenih materialov. Njegova priljubljenost raste, ker je tudi zelo enostaven za vzdrževanje.

Največ dela boste imeli prav z nanašanjem na želeno površino. Pri čiščenju večine betonskih površin sta dovolj že neabrazivno čistilno sredstvo in voda.  

Betonska estetika v domu se najbolje ujema, če je notranjost doma opremljena v modernem - minimalistično monokromatskem slogu, kjer prevladujejo čiste linije in odprtost prostora, vendar naj vas to ne odvrne od tega, da bi betonski element vključili v svoje prostore. 

Navadno se je beton v preteklosti nanašal na zunanje talne površine, strope ali stene, a ker se je industrija razvila do te mere, je danes mogoče kupiti prave betonske premaze, ki jih lahko nanašate na katerikoli material, ki ga imamo v domu. Zato res ni težko najti površine, ki bi jo želeli zamenjati z betonsko. 

Ker gre pri betonu za zelo težak material in lahko nadvlada nad preostalimi elementi, se je za vključitev tega v dom najbolj odločiti tako, da se izpostavi kot glavni element oziroma središčna točka.

dekorativni beton | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Vse od kuhinjskih pultov, kopalniških umivalnikov do cvetličnih loncev

Zadnje čase je zelo popularno umeščanje betonskih elementov v kuhinjo, bodisi v obliki pulta ali kot alternativa kuhinjskim ploščicam.

Tudi v kopalnici ga je vedno več. Namesto klasičnih ploščic se v ospredje postavljajo zanimivejša betonska tla z različnimi tehnikami nanašanja, veliko pa se jih odloči tudi za betonsko obdelavo okoli kadi in kabin za prhanje.

Privlačno deluje tudi v obliki miz in stolov ali kot zunanja - podporna konstrukcija predelov omar, komod, postelj ali knjižnih polic.

Namesto lesenih tal kar industrijski beton

Morda je razmišljanje, da so betonska tla preveč hladna in industrializirana za domače površine, napačno. Glede na to, da gre za nepogrešljiv material pri konstrukcijskih gradnjah, ni razloga, da ne bi njegove uporabnosti vključili tudi v notranjost domovanja.

Namesto tega se je bolje osredotočiti na to, da betonska tla tako kot marmor ali katerakoli druga kamnina lahko s pravo obdelavo deluje enako elegantno in prefinjeno.

Betonski "pod" je odlična izbira za tiste, ki si v svojem domu želite uporabiti trajnostne materiale. Zaradi svoje enotne barve deluje zelo nevpadljivo in daje z uporabo pravih tekstilnih oblog občutek domačnosti in udobja.

betonska tla | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Poleg tega je beton povsem enostaven za vzdrževanje, saj je enostaven za čiščenje, zaradi svoje vzdržljivosti lahko zdrži do konca življenja, pri tem pa ga ni treba obnavljati.

Dolgoročno gre pri betonu tudi za varčnejšo izbiro, saj ko ga enkrat namestite, dodatnih stroškov z njim ne boste imeli.

Betonska tla so primerna tudi za tiste, ki imate domače živali. Les se v primerjavi z betonom hitreje in lažje poškoduje, na njem je vidna vsaka praska in odrgnina od tačk, medtem ko teh težav pri betonskih tleh ne boste imeli.

Uporabite ga lahko tudi za zunanje sedalne površine.  | Foto: Thinkstock Uporabite ga lahko tudi za zunanje sedalne površine. Foto: Thinkstock

Beton namesto kavča? Zakaj pa ne!

Verjetno se vam zdi ideja o betonu namesto kavča izjemno bizarna, vendar če ga na pravilen način, predvsem pa po velikosti dnevnega prostora izdelate, je lahko beton odličen nadomestek kavčev ali celo postelj. Dejstvo je, da se kavči obrabijo hitreje kot katerokoli drugo pohištvo, zato jih je treba vsakih nekaj let menjati.

Če bi uporabili beton, iz katerega bi izdelali polico oziroma okvir, bi morali menjati le tekstilno podlogo oziroma blazine, ki bi jih imeli za bolj udobno sedenje ali ležanje. Iz betona je povsem enostavno izdelati tudi posteljni okvir po meri, v katerega postavite samo še vzmetnico.

Bi ga imeli, a se bojite, da bi vam kvaril estetiko domačnosti?

Če se vam zdi ideja o betonskem kuhinjskem pultu, betonski dnevni komodi ali tleh nekoliko preveč, lahko element betona vseeno vnesete v svoj dom v obliki okrasnih dodatkov.

Eden izmed zanimivejših načinov, kako uporabiti beton, je, da uporabite kar navaden siv tlakovec, s katerimi drugače urejamo dvorišča, in ga poljubno porišete s temperami. Tako boste ustvarili samostojen umetniški akt, ki ga lahko nato razstavite v poljubnem prostoru.

Betonske so lahko tudi poličke za sobne rastline ali zelišča. | Foto: Thinkstock Betonske so lahko tudi poličke za sobne rastline ali zelišča. Foto: Thinkstock

Iz betona lahko izdelate tudi jedilne podloge, krožnike, vazice, podstavke za dekorativne sveče in knjige. Prav tako se da kupiti betonske dekorativne kamne različnih velikosti in oblik, ki delujejo zelo dobro kot okrasni dodatek kavnih mizic.

Sami prav tako lahko izdelate betonske ploščice, na katere lahko nalepite svoje slike ali celo naredite kolaž slik. So zelo dobra novodobna alternativa bolj tradicionalnim okvirjem.

Zelo praktično lahko delujejo tudi kot okenske police. Lahko pa greste še korak dlje in si omislite betonsko knjižno polico, ki bo prostoru vdahnila element modernosti in minimalizma.

dekorativna lestev
Trendi Lestev kot zanimiv okrasni dodatek, ki prinaša domačnost
Ne spreglejte