SiolNET. Dom Oprema in dekor
Vsebino omogoča Velux
  • Messenger
  • Messenger

Svetujemo, kako pravilno opremiti mansardno stanovanje

Vsebino omogoča Velux

Se končno selite v samo vaše mansardno stanovanje? Čestitamo, spadate med tiste redke srečneže v Sloveniji, ki so rešili svoj stanovanjski problem. Toda stanovanja v podstrehi imajo svoje posebnosti, zaradi katerih pri opremljanju pogosto trčimo ob izzive.

Velux | Foto:

Prostori so resda lepi, ampak zaradi poševne strehe zahtevajo drugačno pohištvo. Bodite posebno pozorni tudi na tramove in razmislite o tem, kakšno mesto v mansardi bodo igrali. Zunanja mrežasta senčila ali rolete pa so v mansardi dobesedno nujna. Svetujemo vam, česa ne smete spregledati, če želite vašo mansardo spremeniti v čudovit prostor za kakovostno življenje.

Velux | Foto:

Tramovi so odličen oblikovni element

Značilnost podstrešnih stanovanj je strešna konstrukcija. Leseni tramovi poživijo prostor in ustvarjajo edinstven videz, vendar le, če se skladajo s celotno ureditvijo stanovanja. Imate torej dve možnosti: ali jih ohranite vidne in jih pobarvate v želeno barvo, ali pa jih skrijete za mavčno ploščo.

Ne bojte se eksperimentiranja in si zamislite nekaj možnih rešitev, o katerih se lahko pogovorite z arhitektom ali notranjim oblikovalcem. Univerzalnega recepta ni: v nekaterih podstrešnih stanovanjih dobro delujejo kontrasti, v drugih se bolje obnese enovitost.

Idealno pohištvo

Poševni stropi so še ena posebnost, ki mansardna stanovanja delajo edinstvena toda ta edinstvenost ima svojo ceno: da se jim klasično pohištvo ne prilega. Največji problem se pojavlja v kuhinji, kjer zaradi poševnega stropa izgubimo prostor za viseče omarice ali odlagalne police.

Idealna rešitev je najpogosteje izdelava pohištva po naročilu, saj vam omogoča, da kar najbolje izkoristite prostor. Pohištvo po meri je običajno bolj kakovostno in ima zato že v izhodišču daljšo življenjsko dobo, hkrati pa lahko videz pohištva v celoti prilagodite vašim željam.

Zunanja senčila prihranijo energijo

Velike steklene površine v stanovanje na podstrešju prinašajo še več svetlobe kot klasična okna. Svetloba dobro vpliva na vaše zdravje, saj raziskave dokazujejo, da dnevna svetloba izboljšuje duševno počutje, zmanjšuje motnje spanja in spodbuja pravilen razvoj otrok.

Velux | Foto:

Toda svetlobo v mansardah bi lahko trdili podobno kot za denar: je dober služabnik, toda slab gospodar. Strešna okna so postavljena poševno zato je potrebno senčila za njih skrbno izbrati, saj se klasične žaluzije povesijo. Poleg tega so strešna okna bolj izpostavljena vremenskim neprilikam, zato v mansardnih stanovanjih raje namestite pred okno rolete (link), ki bodo zaščitile okno.

Rolete imajo kot zunanja mrežasta senčila tudi druge prednosti:

  • delujejo kot toplotni izolator poleti in pozimi,
  • če je potrebno, prostor popolnoma zatemnijo,
  • upravljanje rolet lahko programirate z daljinskim upravljalnikom,
  • delujejo tudi kot zvočna zaščita, ki v notranjost ne spušča hrupa – predvsem dežja.

Velux | Foto: Velux | Foto:

Podstrešna stanovanja so lahko izjemna domovanja, ki pa zahtevajo premišljeno urejanje. Tramove prilagodite notranji ureditvi, kar lahko storite s pravo barvo ali pa z mavčnimi ploščami. Če želite kar najbolje izkoristiti svoj prostor, naj vam ne bo škoda denarja za pohištvo po meri. In nenazadnje, poskrbite, da boste skozi strešna okna dobili veliko dnevne svetlobe. Opremite jih z zunanjimi senčili ali roletami. Ustvarite mansardno stanovanje, v katerem bo vaše življenje zažarelo.

Za lažjo predstavo lahko vstopite v virtualno mansardo.

Velux | Foto:

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin