Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
13.13

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

električna energija sončna elektrarna PR članek

Petek, 17. 2. 2023, 13.13

1 leto, 2 meseca

Sončna elektrarna na ključ res prinaša občutnejše prihranke?

Oglasno sporočilo

Sončna elektrarna višek elektrike proizvede nemalokrat. Je okolju prijazen vir energije, ki poskrbi za energetsko samooskrbo. Sonce ima kot obnovljiv vir neizmeren potencial, saj nudi ekološko in stroškovno učinkovito oskrbo z energijo. Njeno proizvajanje je lahko celotno ali delno, določa pa jo Zakon o spodbujanju rabe trajnih virov energije.

Sončna elektrarna | Foto: Vsi.si Sončna elektrarna Foto: Vsi.si

Sistem je namenjen pokrivanju lastnih potreb. Njegova nazivna moč pri tem ne sme presegati 0,8-kratnika priključne moči odjema merilnega mesta, na katerega je ta naprava priključena. Samooskrba deluje po sistemu neto meritev ali net meteringu. Največ gospodinjstev ali poslovnih objektov se zanjo odloči zaradi energetske neodvisnosti, ki jo prinaša. Viški in manki elektrike se uravnavajo preko omrežja. To deluje kot shranjevalnik in preprečuje motnje pri oskrbi z energijo. Ko sistem v obdobju visoke osončenost proizvaja več energije, kot je porabi, se viški

oddajo v omrežje. Ko pa je v obdobju nizke osončenosti, proizvaja manj, se ta dovaja iz omrežja. Pri tem se pri obračunu ob koncu obračunskega obdobja ob koncu leta upošteva količina, ki predstavlja razliko med oddano in pridobljeno energijo.

Kaj je sončna elektrarna na ključ in kako je sestavljena?

Sončna elektrarna11 kw na ključ, cena katere je naložba v prihodnost, je del celovite storitve. Slednja vključuje brezplačno svetovanje, stroškovno oceno naložbe in ogled strokovnega sodelavca. Prav tako pa je vanjo všteta tudi priprava projektne dokumentacije, montaža, tehnična podpora in letno vzdrževanje, ki ga potrebuje sončna elektrarna. Višek elektrike je v veliki meri odvisen od skrbnega načrtovanja. Le premišljeno zasnovan sistem bo namreč ustrezal potrebam po energiji. Pred montažo mora izbran objekt dosegati zahtevane standarde. Ti vključujejo oceno nosilnosti strešne konstrukcije in izbrano površino na južno, jugozahodno ali jugovzhodno stran neba. Kakovostno oblikovana konstrukcija bo poskrbela, da je proizvedena energija višja od pričakovane letne porabe. K temu prispevajo tudi izbrane komponente priznanih in preverjenih blagovnih znamk, ki se ponašajo z izredno dolgo garancijsko dobo. Te vključujejo:

  • Fotonapetnostne module

Vrhunska kontrola je poskrbela, da se ponašajo z izjemnimi izkoristki. Inovativna proizvodna tehnologija je omogočila visoko produktivnost pretvorbe modulov tudi pri šibki svetlobi. Certificirani paneli so odporni proti hudim vremenskim razmeram ter nudijo najvišjo učinkovitost sistema in stabilnost donosa.

  • Razsmernik

Ta pretvori enosmerni tok v izmenični in je lahko enofazni ali trifazni. Oboji so posebej zasnovani za delo z optimizatorji. Z rekordno učinkovitostjo do 98 % poskrbijo za visoko zanesljivost ter preprosto namestitev.

  • Optimizatorji

Samooskrbni sistem ima za boljše delovanje nameščene optimizatorje. Ti dopuščajo hitrejšo namestitev, visoko storilnost za maksimalno proizvodnjo energije ter hitro donosnost naložbe. Učinkovitost do 99,5 % zmanjšuje vse vrste izgube zaradi neusklajenosti modulov - od proizvodne tolerance do delnega senčenja.

Ali sončne elektrarne res oddajajo sevanje, ki ima velik vpliv na zdravje?

Sončna elektrarna 11 kW, cena katere je nadvse ugodna, je vse bolj iskana zelena rešitev pridobivanja energije. Trajnostni viri uspešno zmanjšujejo mesečne stroške ter omogočajo večjo neodvisnost od fosilnih goriv. A s povečanjem njihove priljubljenosti se porajajo tudi mnoga vprašanja.

Med najpogostejšimi je ali sevanje, ki ga proizvajajo fotonapetostne celice vpliva na zdravje oziroma poveča tveganje za raka. Preprost odgovor je ne. Solarni paneli oddajajo izjemno šibka EMP, ki po obsežnih raziskavah zdravstvene stroke, niso škodljivi za zdravje. Pravzaprav predstavljajo napredno strategijo za zmanjšanje tveganja pljučnega raka, saj preprečujejo onesnaževanje zraka. Tudi strešni požar, strelni udar ali kopičenje napetosti niso nekaj, kar bi povzročila sončna elektrarna. Višek elektrike se oddaja v shrambo, objekt pa zaradi modulov ni nič bolj izpostavljen udaru stele. Ekološko pa je tudi odlaganje odpadnih fotovoltaičnih celic. Postopek je namreč določen s strogimi zakonskimi zahtevami, ki zagotavljajo, da razstavljanje, skladiščenje in predelava ne predstavljajo tveganja za okolje. Škodljivi učinki fotovoltaičnih naprav tako predstavljajo le mit, ki ga je treba ovreči s pomočjo zanesljivih informacij in povečanjem ozaveščenosti potrošnikov.

Sončna elektrarna na ključ. | Foto: Vsi.si Sončna elektrarna na ključ. Foto: Vsi.si

Sončna elektrarna 11 kw, cena, prednosti in v kolikšnem času se povrne investicija?

Sončna elektrarna višek elektrike proizvede v obdobju visoke osončenosti. Ste vedeli, da energija, ki jo sonce Zemlji zagotavlja eno uro, zadošča svetovnim potrebam po njej za celo leto? Za uspešno naložbo je torej ključnega pomena preudarno načrtovanje. Da bi dopustili maksimalno izrabo virov, mora biti montaža opravljena s strani profesionalcev. Ti bodo poskrbeli za svetovanje, informativne izračune, dokumentacijo, uredili financiranje ter si ogledali teren. Podroben pregled bo omogočil optimalno namestitev panelov, s katerimi se bodo zmanjšali energetski stroški ter zagotovila neodvisnost od razgibanih cen na trgu. Z montažo fotovoltaičnega sistema se zmanjša ogljični odtis gospodinjstva, saj fotovoltaika ne ustvarja emisij ogljika ali drugih toplogrednih plinov. Čeprav nakup in montaža sprva predstavljata malce večjo naložbo, pa je lasten obnovljiv vir neprecenljiv. Z življenjsko dobo 30 let zniža stroške energije do 75 % mesečno ter dopušča, da se plačujejo le stroški priključne moči. In koliko časa preteče, preden se investicija povrne? To je povsem odvisno od načina financiranja, velikosti fotovoltaične naprave, porabe energije in izbire komponent. Toda z ugodnim financiranjem ter kratko povračilno dobo se to zgodi med 7 in 10 leti. Nakup pa poleg zanemarljivega mesečnega računa za energetiko omogoča še ugodno financiranje preko Eko sklada.

sončna elektrarna višek električne energije | Foto: Vsi.si Foto: Vsi.si

Naročnik oglasnega sporočila je VSI.SI D.O.O.

Ne spreglejte