Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
4. 12. 2015,
12.20

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Teja Kleč

Petek, 4. 12. 2015, 12.20

4 leta, 6 mesecev

Nagrada za slovensko oblikovalko, ki je preobrazila kultno posodo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Oblikovalka Teja Ideja je na nedavnem mednarodnem natečaju Novi spomini za preoblikovanje kultnih posod podjetja Metalac prejela posebno nagrado strokovne žirije.

Oblikovalki Teji Kleč, ki ustvarja pod umetniškim imenom in blagovno znamko Teja Ideja, je nostalgija blizu, prav tako naslavljanje na kolektivni spomin, pa tudi preoblačenje preteklega v novo podobo. Črpanje iz preteklosti našega prostora je postalo že skoraj njen prepoznavni znak. V grafičnem jeziku s prijemi in pogledi svojega časa predeluje oblikovalske sloge preteklih desetletij, predvsem šestdesetih in sedemdesetih let.

Tako se je našla tudi v regionalnem natečaju srbskega podjetja Metalac pod naslovom Novi spomini/New memories, razpisanim za redizajn kultnih modelov njihove posode za sodobni čas in življenje.

 

Stare posode, novi časi Na natečaj podjetja Metalac je prispelo 235 rešitev oblikovalcev in oblikovalk iz celotne regije nekdanje skupne države. Ti so za posode, ki so nekdaj polnile police številnih gospodinjstev, poiskali avtorske in sodobne odgovore.

Od Vardara do Triglava Strokovna žirija je med deli izbrala dobitnike treh glavnih nagrad in štirih posebnih priznanj. Eden je pripadel tudi slovenski oblikovalki Teji Kleč za njeno oblikovalsko preobrazbo, poimenovano Od Vardara do Triglava, ki jo spremljajo krajevni motivi.

 

Nagrajene preobrazbe Prva nagrada je bila podeljena ustvarjalki Nini Čačaković iz Bosne in Hercegovine za serijo One Two Three, druga nagrada pripada kolektivu Studiolav, ki ga sestavljata Loukas Angelou in Vasso Asfi iz Grčije.

Tretja nagrada je šla v roke Jelene Bošković iz Srbije za delo Birdy Nam Nam.

 

Posebna pohvala strokovnega tima podjetja Poleg že omenjene posebne nagrade strokovne žirije je ta pripadla še Dženani Hajrovići, Samirju Mavriću in Seadu Nailoviuć iz Srbije za serijo Modern etno i retro, Ozani Ursiću in kolektivu NJI3 (Tessa Bacharach-Krištofić, Dina Milovčić in Franka Tretinjak) iz Hrvaške za delo YU Cook.

Posebno pohvalo strokovnega tima podjetja Metalac pa je dobila Ana Ćuzović iz Srbije za delo Paunica.

Ne spreglejte