Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2023,
12.16

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

spanje spalnica opremljanje doma vzmetnica postelja Dom24 PR članek

Petek, 17. 3. 2023, 12.16

1 leto, 1 mesec

Kako izbrati najboljšo vzmetnico?

Oglasno sporočilo

Sestavni del produktivnega dneva je dober spanec. Kakovostno spanje regenerira naše telo, misli in duha. Posledično na kakovost našega spanca vpliva vzmetnica, na kateri spimo.

Dom24 | Foto: Dom24 Foto: Dom24

Tipi vzmetnic

Ker so želje različne, je izbira najboljše vzmetnice odvisna od vsakega posameznika:

  • Vzmetna vzmetnica ali vzmetnica Bonell. Sestavljena je iz medsebojno povezanih vzmeti, ki se upognejo pod težo osebe, ki na njej spi. Vzmeti so med seboj povezane v kolobarjih, več ko je vzmeti, prožnejša je vzmetnica. Glavna prednost tovrstnih vzmetnic je dostopna cena.
  • Žepna vzmetnica. Posamezne vzmeti so v ločenih žepkih blaga, tako da ne vplivajo druga na drugo, zato so tovrstne vzmetnice prožne in se dobro prilagajajo obliki telesa. Za spanje so zelo udobne. Pri izbiri upoštevajte material, s katerim so obložene vzmeti.

Dom24 | Foto: Dom24 Foto: Dom24

  • Vzmetnica iz lateksa. Zahvaljujoč vložku iz lateksa so vzmetnice iz lateksa visoko fleksibilne in se zelo dobro prilagajajo telesu. So odlična podpora hrbtenici, zagotavljajo prost pretok zraka. Ker imajo dobre antibakterijske lastnosti, so odlična rešitev tudi za alergike.
  • Vzmetnica iz pene. Odvisno od pene, ki je uporabljena, so na voljo različne vzmetnice, in sicer so bistvene razlike v trdoti in prožnosti. Vzmetnica iz pene je lahko termoelastična ali visokoelastična. Prednost tovrstnih vzmetnic je predvsem v dobrem prilagajanju in visokem udobju.

Dom24 | Foto: Dom24 Foto: Dom24

 

Kako izbrati trdoto ležišča?

Postelja mora biti udobna, pri čemer je trdota tista, ki ima največ vpliva na udobje. Medtem ko je na trdo vzmetnico težje pritiskati, je pritisk pri mehki vzmetnici veliko enostavnejši.

Po nekem nenapisanem pravilu velja, da je vsaka trda vzmetnica tudi prava izbira. Pa vendar ni tako. Trdoto vzmetnice izberite na podlagi svoje teže. Lažjim posameznikom se priporočajo mehkejše vzmetnice, medtem ko so za težje osebe primerne čvrstejše vzmetnice.

Trdoto vzmetnice lahko izberete tudi na podlagi položaja spanja. Če spite na hrbtu ali trebuhu, so priporočljive trde ali srednje mehke vzmetnice. Če spite na boku, bo vaš spanec udobnejši na mehki vzmetnici.

Navsezadnje je najpomembneje, da pri izbiri trdote vzmetnice upoštevate svoje občutke in želje.

Dom24 | Foto: Dom24 Foto: Dom24

Kako izbrati najboljšo vzmetnico zase?

Postelje so "ogrodje" vzmetnice, ki je odgovorna za udoben spanec. Telesu zagotavlja ustrezno oporo v ležečem položaju. Priporoča se izbira vzmetnice, prilagojene individualnim potrebam, saj je le pravilno izbrana vzmetnica tudi zagotovilo za udoben in zdrav spanec.

Če ste v fazi nakupa vzmetnice, posvetite pozornost izbiri. Prvo merilo naj bo polnilo vzmetnice oziroma tip vzmetnice. Polnilo mora hrbtenici zagotavljati ustrezno podporo. Na ceno vzmetnice vplivajo komponente, iz katerih je izdelana. Če želite takšno, ki vam bo služila še vrsto let, se izplača investirati v dražji model.

Ko ste se odločili za tip vzmetnice, je čas za izbiro trdote. Vzmetnice so lahko označene s simboli od H1 do H4. Črka H označuje trdoto.
 

  • Vzmetnica H1 je mehka vzmetnica (primerna za osebe do 60 kg).  
  • Vzmetnica H2 je srednje mehka vzmetnica (primerna za telesno težo med 50 in 80 kg).
  • Vzmetnica H3 je srednje trda (primerna za ljudi s težo med 70 in 110 kg).
  • Vzmetnica H4 je zelo trda vzmetnica (za osebe s težo nad 100 kg).

Naročnik oglasnega sporočila je Dom24.

Ne spreglejte