Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
6. 3. 2013,
11.49

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo Samsung prenosnik laptop

Sreda, 6. 3. 2013, 11.49

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Samsung Series 3 NP350

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čudna so pota Samsungova - mislili bi namreč lahko, da je ocenjeni model zaradi številke 3 umeščen na rep nove linije prenosnih računalnikov iz Južne Koreje, a nič ne bi moglo biti dlje od resnice.

Multimedija je drugo ime Samsungovega velikana, ki bi lahko ob nekaj manjših modifikacijah z lahkoto nadomestil tudi namizni računalnik. Na trdnem podstavku ga bodo novepečeni lastniki najbrž sicer hranili največ časa, saj prenosljivost ni ravno njegova vrlina. Vrhnja ploskev počez namreč meri skoraj pol metra, spravljen v torbi pa bo obešen prek rame v boke nositelja skakal kakor natanko 2,8 kilograma težak psiček, ki ne pozna ukaza "K nogi!".

V eri aluminijastih prenosnih računalnikov je bilo najbrž ravno stremenje k zmanjšanju teže razlog, da računalnik NP350 ni odet v svetlečo kovino, temveč v plastiko, ki privlači prstne odtise in prah ter se nasploh zdi zelo podobna materialu, iz katerega so narejena sončna očala, ki jih po sredozemskih letoviščih razpečujejo kamerunski "dilerji" s spominki.

Da je plastičnost mogoče zaobiti, je pred kratkim dokazal Lenovo s svojim prenosnikom X1, katerega ohišje iz ogljikovih vlaken je imuno proti odsevom okolice, vendar je cena za izdelek, ki sicer ne ponuja presunljive računske moči, absolutno pretirana. Kompromis torej!

i5, DDR3 in Radeon, to je lepi ... par? Srce računalnika je Intelov dvojedrni mobilni procesor Core i5-3210M. Za današnje čase zgolj dve procesorski glavi upraviči z relativno visoko privzeto frekvenco poltretjega gigaherca, v bolj zahtevnih aplikacijah pa jo Turbo Boost dvigne za dodatnih 600 megahercev. Zaradi 22-nanometrske tehnologije izdelave, kar je zaščitni znak Intelove procesorske generacije Ivy Bridge, je energetsko precej nezahteven, saj porabi največ 35 vatov (primerjava: procesor AMD Phenom II X6, ki si ga lastim sam, ob polni obremenitvi in frekvenci 3,3 gigaherca z lahkoto "požlampa" skoraj 180 vatov).

Po zagonu programčka CPU-Z me je precej presenetil pogled na zavihek Memory – Samsungov računalnik si lasti kar osem gigabajtov pomnilnika DDR3, kar pomeni, da je brez težav mogoče odigrati tudi daljšo in bolj kompleksno partijo Photoshopa.

Solidno drobovje dopolnjuje grafična kartica AMD Radeon HD 7670M z dvema gigabajtom odmerjenega pomnilnika. Več kot ocene "solidno" ji sicer ni primerno dati, saj je zasnovana na lanskem čipu HD 6550M, a zato vsaj podpira knjižico DirectX 11 in zmore solidno poganjati večino (tudi najnovejših) igričarskih naslovov. Mučenje na testnem poligonu, sestavljenem iz NFS-ja: Hot Pursuit, Crysisa in Skyrima, ločljivosti 1600 x 900 in najvišje stopnje podrobnosti, je prenosni računalnik uspel prebaviti, saj gre vendarle za najmanj poldrugo leto stare igre, a se mu je začelo kolcati, ko sem Skyrim oplemenitil s teksturami visoke ločljivosti. Če kaj, potem računalnik na poti do popolnega prenosniškega "budžetnega" performansa ovira trdi disk. Diski SSD so se pocenili in prepričan sem, da bi bil marsikateri kupec pripravljen plačati tudi stotaka več za instantno zaganjanje aplikacij in občutno krajši čas nalaganja operacijskega sistema. Vgrajeni sukalnik je sicer res izredno tih in prostoren (750 gigabajtov), a mu manjka nekaj tisoč obratov na minuto. Nekajkrat je tudi grdo zaškrtal – ne želim sicer vleči vzporednic, ampak ali se kdo še spomni težav, ki so jih imeli pred nekaj leti namizniški diski tipa Spinpoint F1?

NP350 je na prihodnost pripravljen dobro, saj ponuja povezljivost prek standarda Bluetooth 4.0, gigabitni ethernet priključek in dva izhoda USB 3.0. Glede na to, da je pomodren vmesnik združljiv s prejšnjimi generacijami, bi lahko Samsung z njim mirne duše nadomestil tudi preostala priključka USB 2.0. Poleg kablov je mogoče v računalnik vstaviti tudi optične diske in pomnilniške kartice.

Zakaj je tako velik? Prenosnik bo najbrž večji del svojega poslanstva opravil pribit na mizo, za kar je zaslužen predvsem zaslon, ki s svojimi slabimi 44 centimetri zatira vse želje po tlačenju zadeve v nahrbtnik. Ker je NP350 primarno multimedijska naprava, je dimenzije prikazovalniku sicer težko zameriti.

V nastavitvah zaslona nekoliko bode v oči najvišja mogoča ločljivost HD+ (1600 x 900). 17-palčne matrike, ki podpirajo Full HD, smo seveda že videli, je pa res, da najbrž ne spadajo v "budžetni" prenosni multimedijski računalnik, kar NP350 zagotovo je. Kakovost prikazanega je kljub omenjeni pomanjkljivosti več kot solidna, kar pa ni mogoče reči za vidne kote – že ob nekaj deset stopinjah odmika od idealne linije pogleda je slika namreč zelo očitno motna.

Je vreden svojega denarja? Približno 800 evrov ni tako malo, je pa res, da je dandanes zmogljiv prenosni multimedijski računalnik za podoben denar že kar težko dobiti. Glede na to, da je v drobovje vsajen zgolj dvojedrni procesor in da je disk skoraj standardno "laptopovsko" počasen, je performans presegel vsa pričakovanja (najbrž tudi na račun zajetne količine pomnilnika in spodobne grafične kartice). Ta so bila v štartu sicer zelo nizka predvsem zaradi videza ohišja, ki pa svoje cenenosti na srečo ni razširilo pod pokrovko.

Ocena? Osmica za tiste, ki bodo osmislili računalnikovo prenosno poreklo, in devetica za vse, ki bodo z modelom NP350 zamenjali domačo multimedijsko postajo.

Splošna ocena: 8–9

Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije: Dimenzije: 41,13 x 27,02 x 3,52 mm Teža: 2.8 kg Procesor: dvojedrni 2,5 GHz Intel Core i5-3210M Delovni pomnilnik: 8 GB DDR3, 1600 MHz Disk: 750 GB HDD (5400 rpm) Grafika: AMD Radeon HD 7670M (2GB) Zaslon: 17,3-palčni (1600 x 900) Operacijski sistem: Windows 8 64-bit Omrežje: Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, ethernet 10/100/1000 Mbit Kamera: spredaj 1.3 MP HD Baterija: 45 Whr Priključki, vhodi, izhodi: 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x HDMI, reža za spominsko kartico (SD, SDHC, SDXC, MMC), izhod za slušalke, optična enota

Ne spreglejte