Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
21.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pametni telefoni Vtisi Vtisi ocenili smo

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 21.23

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Samsung Galaxy S5

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Južnokorejci so se med razvojem Galaxyja S5 ozirali po rešitvah konkurence, a hkrati ostali zvesti samim sebi, v zakup pa so celo vzeli nekaj želja svojih odjemalcev. Je nadgradnja letos smiselna?

Ko je Samsung v Barceloni prvič pokazal Galaxy S5, s(m)o mnogi zanesenjaki ponovno vihali nos nad dizajnom, a se je v praksi nazadnje izkazalo, da sta tako oblika kot kakovost izdelave povsem na mestu. No, medtem ko je prva prvina bolj subjektivne narave, je tokrat nemogoče trditi, da se z novim Galaxyjem S rokuje kot še z enim predragim kosom cenene plastike. Občutek med držanjem S5 je odličen, k čemur najbrž najbolj pripomore luknjičast in ravno prav nedrseč pokrov baterije – ob poznejši uporabi S4 ali še starejšega modela se človek res vpraša, kaj za božjo voljo so Samsungovi dizajnerji počeli vsa ta leta. Pod pokrovko, ki obenem služi tudi kot varovalo pred vdorom vode in prahu, sta baterija in dvojna reža za pomnilniški medij in kartico SIM. Varčevanje s prostorom je posrečeno, moti le, da je treba za menjavo oziroma odstranitev katerekoli kartice izvleči tudi baterijo.

Lahko ga vzamemo pod prho Omenjali smo vodo in prah – pametni telefon je opremljen s certifikatom IP67, kar pomeni, da je odporen proti vdoru prašnih delcev, drobovje pa je zaščiteno tudi pred izpostavljenostjo vodi globine do enega metra. Preizkušanja skrajnosti ne priporočamo.

Pročelje telefona ostaja izrazito "galaxyjevsko", je pa osrednji fizični gumb dobil še eno funkcijo – poleg selitve uporabnika na domači zaslon opravlja nalogo bralnika prstnih odtisov. Ker je gumb ozek in podolgovat, prsta nanj ne položimo (kot pri iPhonu 5S), temveč po njem podrsamo – zadeva je mestoma nenatančna in večkrat zahteva ponoven poskus. Dobro za hvalisanje pred prijatelji, slabo za vsakodnevno rabo. O zaslonu le najboljše Poročali smo že, da je podjetje Display Mate zaslon pametnega telefona Galaxy S5 označilo za najboljši ta hip. 5,1-palčno čudo tipa Super AMOLED je v akciji resnično osupljivo, razliko v primerjavi z nekaterimi velikimi tekmeci (S5 smo postavili ob bok predhodniku Galaxyju S4, HTC One in Google Nexusu 5) pa takoj opazi tudi laik. Zaslon lahko v samodejnem načinu preklopi na nehumano raven svetlosti, mogoče pa ga je zatemniti tako zelo, da je branje težavno tudi v popolni temi (na tem področju je S5 celo rekorder). Za normalno rabo bo večini lastnikov povsem dovolj nastavitev svetlosti med 20 in 40 odstotki. Tudi letošnja izdaja je prava raketa Samsung bo osemjedrno različico telefona tako kot lani ponudil le izbranim trgom, a nič zato – tudi S5 s štirijedrnim procesorjem je prava raketa. Srce, čip Snapdragon 801 z 2,5-gigaherčnim procesorjem Krait 400 in grafičnimi možgani Adreno 330, je prispeval Qualcomm.

Delovnega pomnilnika je "le" dva gigabajta (Samsungov dozdajšnji paradni konj, Note 3, ima tri!), podprti pa so vsi osrednji standardi povezovanja z omrežjem in drugimi napravami. Galaxy S5 ponuja tudi pospeševalnik prenosa podatkov, ki v primeru nalaganja res velikih datotek združi signala 3G/LTE in Wi-Fi.

Velika in zelo pomembna posodobitev je doletela baterijo. Z 2800-miliampersko komponento lahko Galaxy S5 ob povprečni rabi (Wi-Fi, internet, klici, sporočila SMS, YouTube, družbena omrežja, zmerna osvetlitev zaslona) brez ponovnega polnjenja preživi več kot 48 ur.

Ko gre z baterijo res na tesno, omogočite način izrednega varčevanja z baterijo – ta izklopi vse razen res osnovnih funkcij (klicanje, sporočila SMS, internet), zaslon pa obarva v varčne odtenke črne in bele.

Končno Samsungov vmesnik, ki ga je prijetno uporabljati Prek operacijskega sistema Android 4.4.2 KitKat je poveznjen uporabniški vmesnik TouchWiz za Samsung Galaxy S5. Preobleka je korak v pravo smer, saj je glede na pretekle različice popreproščena in bolj kot na svoj stari jaz spominja na privzeto obliko Androida. Pri tem naj bi imel sicer prste vmes tudi Google, ki je Samsung obtožil, da preveč spreminja videz platforme.

Domači zaslon je precej podoben predhodnikovemu, ob potegu v desno pa nas ne pozdravi Googlova storitev Now, temveč Samsungova Moja Revija, ki je pravzaprav preoblečena aplikacija Flipboard. Ta je podobno kot HTC-jev Blinkfeed namenjena pregledu dogajanja na družbenih omrežjih in spletu. Samsungova skrb za zdravje uporabnikov meji na dvoličnost. Na eni strani jim ponudi aplikacijo Smart Remote (daljinec za praktično vse vrste domače večpredstavnostne elektronike), ki razvrednoti vstajanje zaradi morebitnega iskanja upravljalnika televizorja, na drugi pa navdušeno promovira vozlišče zdravja, rekreacije in dobrega počutja S Health.

Ta v kombinaciji z merilcem srčnega utripa (senzor je na zadnji strani naprave ob bliskavici), pametno uro Gear 2 ali zapestnico Gear Fit predstavlja zmogljivo orodje za beleženje telesne aktivnosti in kaloričnega vnosa. Kljub obstoju odličnih alternativ, kot je brezplačni MyFitnessPal, je S Health dobra vsestranska aplikacija, ki jo za nameček v trenutku obvlada tudi največji analfabet.

Kako se obnese kot fotoaparat? Dober fotoaparat večini uporabnikov pametnih telefonov najvišjega cenovnega razreda predstavlja enega največjih razlogov za nakup. Galaxy S5 pri zajemu slik med telefoni z Androidom nima tekmeca – pri dobri svetlobi so fotografije fenomenalne, fotič s 16 megapiksli pa je noro odziven, saj v manj kot sekundi izostri prizor, ga "škljocne" in se pripravi na naslednji posnetek. S5 je zelo hiter tudi v načinu HDR, nekoliko več časa pa mu vzamejo scene v notranjosti prostorov, kjer svetlobni pogoji praviloma niso idealni. Vmesnik fotoaparata je podoben predhodnikovemu, preizkusiti pa je mogoče precej več nastavitev in parametrov. Ena najbolj opevanih novosti je selektivni način Izbirno žarišče, ki telefonsko fotografijo makro z izredno globino polja predstavi v povsem novi luči (primer v spodnji galeriji slik). Omembe vredna je še možnost ustvarjanja virtualnih predstavitev prostorov in okolice, ki spominja na Street View (ulični pogled), znano prvino Googlovih zemljevidov.

Tudi pri zajemu videa je možnosti več (MMS, počasno, tekoče, hitro gibanje) kot le izbiranje ločljivosti posnetka. Ta kot pri večini novodobnih pametnih telefonov sicer ni omejena le na Full HD, temveč je mogoče snemati tudi v ločljivosti UHD (3840 x 2160 pikslov).

Nasvidenje do pomladi 2015 Zaslon, fotoaparat, vodoodpornost, bralnik prstnih odtisov, baterija – razlogov za nadgradnjo odsluženega strojčka je precej, dvomimo pa, da se bodo zanjo odločili tudi lastniki telefona Galaxy S4 in njegovih sodobnikov, ki z njimi niso preživeli še niti enega (običajno letnega) posodobitvenega cikla. Resnica je pač takšna, da je Galaxy S5 glede na predhodnika pokazal relativno malo zares usta odpirajočih novosti, morda celo najmanj v kratki zgodovini franšize Galaxy S. No, po našem mnenju so prav vse velik ali malce manj velik korak v pravo smer, kar pomeni, da je Samsung enega najboljših pametnih telefonov leta 2013 popeljal še eno stopničko višje. Dobro za uporabnike, slabo za njihove denarnice – cena Galaxy S5 brez sklenitve naročniškega razmerja pri katerem od operaterjev naj bi namreč znašala okrog 700 evrov. V več kot 150 državah, med katerimi bo tudi Slovenija, ga bo mogoče kupiti od 11. aprila dalje.

Splošna ocena: 9 Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Dimenzije: 142 x 72,5 x 811 mm Teža: 145 g Zaslon: 13 cm, 1080 x 1920 pikslov, 432 ppi, Super AMOLED, 16 M barv Procesor: štiri-jedrni 2,5 GHz Snapdragon 801, Krait 400 Grafični procesor: Adreno 330 Delovni pomnilnik: 2 GB RAM Shranjevanje podatkov: 16, 32 ali 64 GB (možnost razširitve z microSD do 128 GB) Povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, microUSB, DLNA, NFC, S-Beam, 2G/3G/LTE Operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat, uporabniški vmesnik TouchWiz Fotoaparat: 16 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, stabilizacija slike, HDR Video: Full HD, UHD Baterija: Li-Ion 2.800 mAh Ostalo: Identifikacija s prstimi odtisi, certifikat IP67

Ne spreglejte