Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
24. 7. 2014,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg WhatsApp Instagram oglaševanje

Četrtek, 24. 7. 2014, 11.14

8 let

Zuckerberg prešteva vedno večje denarce

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril okrog pol milijarde evrov čistega prihodka, kar predstavlja 138-odstotno rast.

Največ prihodka Facebook ustvari z oglaševanjem. V omenjenem obdobju ga je bilo za okrog dve milijardi evrov ali spoštovanja vrednih 67 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Velikanski napredek za oglaševanje na mobilnih napravah Ob veliki rasti oglaševalskih prihodkov ne gre spregledati resnično izjemnega napredka pri oglaševanju na mobilnih napravah. Še predlani tovrstno oglaševanje Facebooku ni prineslo omembe vrednih prihodkov, danes pa predstavlja že 62 odstotkov vseh njihovih prihodkov iz oglaševanja. Mobilne naprave močno prevladujejo V primerjavi z drugim lanskim četrtletjem so Facebooku zrasli tudi stroški: 22 odstotkov plusa je sicer videti veliko, a je na njihovo srečo delež rasti na prihodkovni strani še bistveno večji. Ustanovitelj in prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg ima gotovo veliko razlogov za zadovoljstvo. Tudi število aktivnih uporabnikov je v enem letu poskočilo za 14 odstotkov in zdaj znaša okrog 1,32 milijarde, pri čemer jih je več kot milijarda na mobilnih napravah.

Ker pa je število oglasov, ki se lahko prikazujejo na zaslonih mobilnih naprav, bistveno manjše od števila oglasov, ki jih je mogoče prikazati na bistveno večjih računalniških zaslonih, je Facebook ustrezno prilagodil svoj poslovni model: oglasi so postali dražji, uvedli pa so tudi nekatere premijske storitve na področju videa.

Zuckerberg močno upa na prehod v virtualno resničnost, temu primeren je tudi eden od večjih Facebookovih lanskih nakupov. Poleg omrežij Instagram (za okoli 750 milijonov dolarjev) in WhatsApp (za 19 milijard ameriških dolarjev) je Facebook za dve milijardi dolarjev kupil tudi podjetje Oculus VR, ki se ukvarja prav z virtualno resničnostjo.

Ne spreglejte