Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
11. 12. 2016,
4.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Božič digizgodbe

Nedelja, 11. 12. 2016, 4.32

6 let, 6 mesecev

Zgodba o filmih Sam doma, ki je morda še ne poznate

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

V kultnem božičnem filmu Sam doma 2: Izgubljen v New Yorku se glavni junak Kevin McCallister po tem, ko se znova loči od družine, v velemestu znajde tudi s Talkboyem, prenosnim snemalnikom zvoka. Kakšna je zgodba o tem pripomočku s filmskih platen, ki je obnorel ameriško mladino?

Kevin McCallister je v filmu Sam Doma 2 snemalnik zvoka Talkboy uporabil, da je rezerviral sobo v prestižnem newyorškem hotelu Plaza. 

Talkboy v resnici ni obstajal. Tudi model, ki ga je igralec Macaulay Culkin uporabljal med snemanjem filma, ni deloval.

Kevin McCalister (Macaulay Culkin) in Talkboy | Foto: Kevin McCalister (Macaulay Culkin) in Talkboy

A najmlajši ameriški gledalci filma, ki so ga kinodvorane v ZDA začele vrteti 20. novembra 1992, na videokaseti (VHS) pa je izšel 27. julija 1993, so zaradi Talkboya ponoreli.

Vsak je želel imeti napravo, s katero lahko na kaseto posnameš zvok, nato pa ga upočasniš in z njim nagajaš bratom in sestram.  | Foto: Vsak je želel imeti napravo, s katero lahko na kaseto posnameš zvok, nato pa ga upočasniš in z njim nagajaš bratom in sestram. 

Filmski studio 20th Century Fox je prejel ogromno pisem ljubiteljev filma in njihovih staršev, ki so spraševali, ali je Talkboy resnična igrača in, če ni, ali to lahko postane. 20th Century Fox jim je ugodil in licenco za izdelavo Talkboya, ki je bil kot tisti v filmu, predal proizvajalcu igrač Tiger Electronics

Talkboy je postal najbolj zaželena igrača praznične sezone 1993. Povpraševanje je bilo tako veliko, da so morali prodajalci igrač, kot je Toys'r'Us, s televizijskih postaj celo umikati oglase za Talkboy, saj ga proizvodnja ni dohitevala. 

Televizijski oglas za Talkboy:

Do leta 1998, ko je Tiger Electronics prevzel izdelovanje igrač za velikana industrije Hasbro in opustil Talkboy, je izšlo več različic snemalnika zvoka: Talkgirl, rožnati Talkboy za dekleta, Talkboy FX Plus, pisalo z vgrajenim mikrofonom, Talkboy Jr., ki je zvok namesto na kaseto snemal na pomnilniški modul. 

Talkgirl | Foto: Talkgirl Talkboy FX Plus | Foto: Talkboy FX Plus

Ne spreglejte